De krachtige werking van homeopathie

Homeopathie is geïnstitutionaliseerd bedrog en dat maakt het lastig te bestrijden.

Een tijdje geleden stond ik bij de drogist om hoestsiroop te kopen. Gewoon, broomhexine, werking reeds decennia bekend. Ik werd aangesproken door een mevrouw met zendingsdrang: of ik niet wist dat dokter(!) Vogel daar een heel goed homeopathisch alternatief voor had. Strekking van haar betoog was dat zuivere, plantaardige homeopathie beter was dan vieze chemie. Ik ging niet in op de onfatsoenlijkheid van haar opmerking, alleen op de inhoud: ‘Homeopathie is geen kwestie van wetenschap, maar van geloof. Ik geloof niet in homeopathie. Als ik water wil, draai ik de kraan open. Veel goedkoper ook.’ De mevrouw bleef meewarig hoofdschuddend achter.

Toch kun je het haar en bijna niemand echt kwalijk nemen, dat geloof in homeopathische middelen, alsof het echt geneesmiddelen zijn. Lees het etiket en er stáát ook homeopatisch ‘geneesmiddel’. Loop door de apotheek en zie dat er hele schappen mee gevuld zijn. Bekijk de polisvoorwaarden van de ziektekostenverzekering en lees dat homeopathische middelen vergoed worden.

Bíjna niemand kun je het kwalijk nemen, maar een paar beroepsgroepen wel. Allereerst verzekeraars, die onder druk van de markt en omdat het relatief goedkope middelen zijn, deze in hun pakket opnemen. In de hoop dat de vraag naar duurdere, traditionele behandelingen daardoor terugloopt. Dan de apothekers, die met droge ogen echinadruppels verkopen aan argeloze klanten. En tenslotte de artsen die, wanneer ze de klacht niet al te serieus nemen, aanraden eens ‘iets homeopathisch’ te proberen, onder het motto ‘baat het niet, het zal ook niet schaden’.

Maar het schaadt wel. Want het is bedrog. De werkzame stof is dusdanig verdund dat ze niet meer in het eindproduct aantoonbaar is. Maar, zo luidt de theorie, omdat een deel van het water in het eindproduct ooit in aanraking is geweest met de werkzame stof, blijft de werking van de stof gegarandeerd. Omdat water in staat is de eigenschappen van die stof te onthouden. Klinkt als science fiction? Dat is het ook. En om die reden is de werking van homeopathie nooit wetenschappelijk bewezen.

En toch hebben veel mensen baat bij deze middelen. Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en bewijs voor geleverd. Maar die werking berust op een geheel ander principe dan ‘het geheugen van water’. Het is namelijk de kracht van het gelóóf in de werking die heelt: het placebo-effect. En dat effect is inderdaad zeer krachtig.

33 Reacties

   1. Interessant! Ik heb ook altijd gedacht dat Bisolvon het taaie slijm oploste. Dat blijkt dus niet of nauwelijks zo te zijn. Dank je voor deze informatie, Roderick!

 1. IK zal je zeggen hoe het gegaan is. Ik sta hier in de correctiezalen van Nurks, temidden van tientallen correcteurs en correctrices. Eén van hen, een doorgaans verkouden correctrice, zei me: ‘Dat heet toch hexine? Hatsjoe!’ En zo ging de bal rollen. De zaal was in rep en roer.
  We gaan nu op zoek naar de corrector die het stuk heeft gecorrigeerd en die ‘hexedine’ heeft laten staan.

 2. En toch… ik was ‘ns in de Ahoy te Rotterdam aan Zee met vrienden voor een popconcert. Dat werd dus veel bierdrinken. Een van ons wist dus niet dat er praktisch geen alcohol in het daar verkochte bier zat en meldde na het zevende biertje dat hij het nu wel wat kalmer aan ging doen, want hij had ‘m al goed zitten. Suggestie suggestie. Of: hoe je door het plaatsen van 1 opmerking dar nog jaaaaaren later nog steeds aan herinnerd kan worden.

  1. Een bevestiging van mijn verhaal dus. Mijn zoon slikt sinds weken druppels suikerwater tegen hoofdpijntjes en andere kwalen. Werkt als een tierelier. Wel in een apothekersflesje doen voor het beste resultaat.

 3. Maar als die ziekte meer is dan een hoofdpijntje, bijvoorbeeld meningitis, malaria, kanker, hiv of sars, dan ga je niet om suikerwater naar je drogist. Dan wil je Dr. Vogel helemaal niet over de vloer hebben.

  1. Ik gebruik suikerwater slechts voor ernstige pseudokwaaltjes en dan alleen in combinatie met veel aandacht, zorg en liefde. Wondermiddel!

 4. Ik heb die uitwerking ook op zieke mensen! Als ze mij zien voelen zij zich een stuk beter!
  (Heb ik u trouwens al verteld dat ik ook in de medische- en de homeopathische wereld heel veel vrinden heb?)

 5. Dus homeopathie is toch goed, want het maakt de geneeskunde goedkoper, met de beperking dat het alleen voor niet-ernstige en/ of psychosomatische klachten gebruikt mag worden, behalve als je weet wat het is, want dan werkt het niet meer?

  Als ik er heel vast aan geloof dat ik zonder enig geneesmiddel vanzelf beter word, is dat dan genoeg om als placebo te werken?

 6. Gewoon positief denken en negatieve aardstralen vermijden, Bob. That’s all. Doe ik ook. En ik ben nooit ziek. Behalve gisteren dan. Klein buikgriepje. Heb ik binnen twaalf uur weggedacht door uitsluitend aan Vietnamese loempia’s te denken.

  1. Het is niet alleen een belangrijk artikel, het is ook een goed geschreven artikel. Anders zou het echt niet langs de hoofdredacteur komen. Verder sluit ik me volledig aan bij de onderstaande reacties van Ben Hoogeboom.

 7. @ RW. Je bent nu al voor minstens de tweede maal leugens aan het verkopen. Het geheugen van water enzovoorts dat door wetenschappers zou zijn aangetoond. Namen en functies alsjeblieft!
  Niet meer volhouden. Geef die namen, en geef hun functies, en geef hun artikelen in de wetenschapelijke tijdschriften.

 8. @ RW. Je kunt me goed kwaad maken. Geef een artikel in Nature of The Lancet of een soortgelijk blad, waaruit blijkt dat water geheugen zou hebben. Dat artikel (voorspel ik nu al) is niet te vinden. Dus waarom lieg je eigenlijk?

 9. Oei oei, die hoofdredacteur is een BELANGRIJK PERSOON :pp Goed geschreven onzin dus :) ik vind de reacties van RW eerlijk gezegd interessanter en beter geschreven. maar ja, ik ben hier niet de hoofdredacteur ;pp
  Misschien kan ze hier ook publicist worden, dan hebben jullie er weer een reageerder bij ook.
  Water heeft geheugen! Als je het niet gelooft zoek je het toch zelf ff uit?

 10. Al meer dan drieduizend jaar is bekend, dat water aanzienlijk meer behelst dan enkel de chemische formule H2O. Het is niet enkel dè vloeistof, zonder welke er geen leven op onze planeet mogelijk zou zijn. Water bevat krachten en trillingen, die wij tot op de dag van vandaag nog niet alle hebben ontdekt en geanalyseerd. Water kan informatie van delicate stoffen opslaan en doorgeven. Deze kennis wordt bijvoorbeeld in de homeopathie toegepast. Onder bekende wetenschappers staat dit ‚watergeheugen’ staat tegenwoordig niet meer ter discussie.

  ‘Wat je niet weet kun je ontkennen, maar je kunt ook bekennen dat je het nog niet weet’.

  Maar het staat iedereen vrij om hoestdrankjes met bijwerkingen te gebruiken natuurlijk.

 11. ‘Onder bekende wetenschappers staat dat watergeheugen niet meer ter discussie,’ zeg je. Wélke bekende wetenschappers, noem ook de artikelen over dat watergeheugen in Nature of The Lancet. Want volgens mijn informatie wordt over dat watergeheugen in het geheel niet gesproken, door welke wetenschapper dan ook. Die mensen houden zich niet bezig met zulke onzin.

 12. http://homeopathie-hengelo.nl/wetenschap/?PHPSESSID=74b2c068e683ad3d863f058a47b302db#meta_analyses

  Sang Whang, wetenschapper uit Korea, en al jaren wonend in de USA, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar

  de invloed van onder andere basisch water op de gezondheid. Hij heeft hierover een boek geschreven (originele

  titel: Reverse Aging). Het boek heeft al vele oplagen in de Engelse taal gehad, het is verkrijgbaar in de Duitse

  taal en, vanaf 2007, ook in het Nederlands. Het is zo interessant, omdat het een onderbouwde uitleg geeft over

  wat mensen zelf kunnen doen, om hun gezondheid te bewaren en sterk te verbeteren.

  Je kunt dingen die je niet snapt afdoen als onzin. Het komt alleen wel een beetje dom over vind je niet?!

 13. Ik vroeg om namen van bekende wetenschappers die in Nature of The Lancet hebben gepubliceerd, de twee vooraanstaande bladen over deze en dergelijke onderwerpen.
  Maar goed. Je noemt een aantal mensen, die helaas NIET een dubbelblinde proef hebben genomen met homeopathische middelen, zodat wij nog steeds niets weten.
  Ook valt mij op dat er geen sprake is van ziektes zoals malaria, hiv, hartfalen, borstkanker. De échte ziektes, zal ik maar zeggen.
  Vooralsnog ben niet ik de dommerd, maar degene die de homeopathie verdedigt.

 14. jose hellenbrand 20 -01 2013

  BEN .Gefeliciteerd.Je behoort tot de meerderheid
  nl Die die niet gehinderd door een aanleg om wetenschappelijk te denken ,hun waarheden prediken .
  Gelukkig zijn er dwarsliggers ,want anders dachten we nog steeds dat de aarde plat is.
  Wetenschap onderzoekt en praat niet anderen na
  Zo zijn sommige tegenstanders van Homeopathie grote genezers geworen.
  Dat risico loop jij niet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *