Allerheiligen

Ik was van plan om vrijdag a.s. te beginnen met een blog dat Allerheiligen zou gaan heten. Of het groots en meeslepend zou gaan worden, laat ik altijd afhangen van de lezer. Ik wilde het katholieke geloof eens aanpakken op hun 5263 heiligen (eigenlijk: bijgoden) en ik dacht: laat ik daar eens wat orde in aanbrengen. Maar dat is al gedaan door pater Dries van den Akker S.J. (zie http://www.heiligen-3s.nl/index.php). Dat S.J. betekent Societas Iesu, een toevoeging die Jezuieten aan hun naam toevoegen. Hij beschrijft die heiligen, voor zover ik het tenminste heb gelezen, op zeer naïeve wijze. Dus als er eens een christen gemarteld is, dan is ie ook verschrikkelijk gemarteld, en dan is het ook logisch dat de man of vrouw heilig is verklaard door deze of gene paus. Als die christen niet gemarteld is, dan is het wel een voortreffelijk persoon geweest. Ik moet zeggen, het is leuk leeswerk, maar mijn Allerheiligen heeft zijn bestaansgrond verloren.

9 Reacties

    1. Ja, het is ontzettend jammer. Maar die orde, waarover ik het had, die is al aangebracht. Ik kan er verder nog wel het een en ander aan toevoegen, en daar denk ik ook nog wel over — maar ik zie op dit moment niet in hoe ik er een blog of zoiets aan kan wijden.

    1. Gaap? Die stond nu ook niet bepaald vooraan toen Beëlzebub de namen aan het uitdelen was – of wie ging daarover bij de demonen?

  1. @ Kippfest. Die demonen zijn inderdaad ook een onderdeel van het katholieke geloof, maar niemand kent ze, buiten een paar professionele allesweters in het Vaticaan.Het is veel mooier om de 5263 heiligen (net als de Romeinen geloven de katholieken in zeer veel goden en bijgoden) te behandelen, en dat ga ik doen op mijn Gekreukten-blog, vanaf overmorgen (vrijdag de 24ste), in gesprekjes met mijn Alice.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *