116 euro voor andermans hobby

Ik betaal 116 euro per jaar voor de publieke omroep. Ik weet niet of het veel of weinig is. Ik weet alleen dat het zo is en dat ik dit bedrag er niet voor over heb om 24 omroepen, met elk hun eigen (vermeende) achterban in de lucht te houden. En dan bedoel ik niet alleen de christenen, de liberalen, de volksen of de sociaal democraten. Ik heb het ook over de zogenaamde anti-establishment omroepen als Powned, BNN en WNL. Eenmaal in het bestel hebben ze geen enkele moeite om te eten uit de hand die ze tot voor kort nog beten. De huidige publieke omroep is loopbaantraining voor de carrièrekansen van enkelen, betaald met geld van ons allen.

Wat zou er gebeuren als Nederland zou omschakelen naar een BBC systeem? Zou dat tot een volksopstand leiden? Zouden de KRO-kijkers het Binnenhof bestormen en de Vara-leden de Rotterdamse haven platleggen? Ben je gek! De zuilen waarin de omroepen zijn gegoten bestaan alleen nog in de hoofden van politici, vakbondslui en dominees. Zij delen met elkaar de angst om hun podium te zien verdwijnen. Met hun tentakels diep in het politieke bestel, kunnen ze voorkomen dat de publieke omroep echt hervormd wordt. En dus zal ook het nieuwste reorganisatieplan van Hagoort sneuvelen.

2 Reacties

  1. Ik zal hier even de niet genoeg te prijzen heer A.L Snijders citeren, die in de VPRO-gids het volgende had geschreven:

    “In Nederland natuurlijk, waar anders? Mijn antwoord op de vraag waar ik het liefst zou willen wonen. Wat hadden ze dan gedacht? Thailand, Spanje, Kazachstan? Hebben ze daar een KRO, NCRV, EO, VRPO? Vier christelijke zuilen die elke avond de wereld verklaren door hun eigen kijkgat. De katholieken hebben de oudste rechten, omdat Jezus toch eigenlijk een soort proto-katholiek was. Je hebt als buitenstaander een heel leven nodig om de tere verschillen tussen NCRV en EO te doorgronden, dat is een feest. De Vrijzinnige Protestanten hebben God overboord gezet, op hun gids kun je je dus als ongelovige abonneren. En dan zin er nog een stel andere zendgemachtigden die een geloof uitdragen: boeddhisten, Joden, islamieten. Dit is een rijkdom die alleen in ons land bestaat. (…) Onze publieke omroep is een monument dat niet mag verdwijnen, ik bid dat de soep niet zo heet zal worden gegeten als ze wordt opgediend.”

    En nu er een extra zuil is bijgekomen, die van de rechtse kerk, kan het feest alleen maar groter worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *