De Lijpe

Zij liep terug van een bezoek aan het kerkhof, dwars door de graven. Op het eeuwenoude gedeelte, waar de stenen geen namen meer droegen, struikelde zij op een oneffenheid. Zij bukte: het was een stuk dikke stof. Zij wilde het weggooien maar toen ze eraan trok kwam er een jas uit de grond, met daaronder een troepje maden in half vergaan vlees. Ze liet los. Bij het bukken kwamen haar ogen dichtbij een luik dat op een flinke kier stond. Daarin een ondergrondse ruimte, waar 3 uitgemergelde lijken lagen. Eentje leek te slapen onder een oude deken, en twee leunden tegen de muur. Gezichten zwart, oogkassen hol. Een leeg conserveblikje ernaast, dito fles spiritus en een aansteker. Vodka. Papiertjes van chocoladerepen.

Zij schreeuwde en vluchtte. Onderweg pakte ze de hand van haar zoontje, dat vooruit was gelopen en trok hem mee richting huis. Onderweg belde ze 112. In de paniek tikte ze 111 (112 leek haar onlogisch), maar uiteindelijk werd er opgenomen. Ze kon enkel stamelen: ” Ik heb dode mannen gevonden, 4 dode mannen. Op de begraafplaats.” De verbinding werd acuut verbroken. De alarmbroeders dachten zeker dat ze een grapje maakte.
Nog in shock bereikte zij haar huis, dat vlakbij was.

Een tijdje later zag ze politievoertuigen langs rijden, een ambulance, de hele mikmak.

De volgende dag liep zij er weer naar toe. Ze trof een medewerkster, die haar vertelde hoe het verder was gegaan. Zij stond niet ver toen zij haar hoorde schreeuwen en had zelf alarm geslagen. Het was De Lijpe, een treiterende straatcrimineel uit Rusland, en zijn kornuiten. Zij waren gaan schuilen in de crypte. Op een avond dat het 20 graden vroor waren ze dronken geworden en in de nacht gestorven. De Lijpe lag buiten, om onduidelijke redenen. Misschien probeerde hij weg te lopen, maar was te dronken en viel. Niemand kwam in dat gebied, en zo konden zij daar liggen tot zij hen vond.

Op de begraafplaats lopen heeft ze nooit meer gedaan.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

5 Reacties

   1. Weird hé? Zo droom ik. Complete thrillers met alles daarop en daaraan. Helaas vergeet ik ze meestal zodra ik opsta.

 1. These mist covered mountains
  Are a home now for me
  But my home is the lowlands
  And always will be
  Someday you’ll return to
  Your valleys and your farms
  And you’ll no longer burn to be
  Brothers in arms
  Through these fields of destruction
  Baptisms of fire
  I’ve witnessed your suffering
  As the battle raged high
  And though they did hurt me so bad
  In the fear and alarm
  You did not desert me
  My brothers in arms
  There’s so many different worlds
  So many different suns
  And we have just one world
  But we live in different ones
  Now the sun’s gone to hell and
  The moon’s riding high
  Let me bid you farewell
  Every man has to die
  But it’s written in the starlight
  And every line in your palm
  We’re fools to make war
  On our brothers in arms

  https://www.youtube.com/watch?v=jhdFe3evXpk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *