God neemt een Bad (6/6/6)

23:6 OP DE ZESDE DAG VOND GOD HET MOOI GEWEEST

En zo verdween Mozes uit Zijn Cyclisch Bestaan. God had nog even gehoopt dat hij gewoon verlegen was geweest, dat dit een date zou zijn waarover ze later gierend van het lachen konden terugdenken, maar toen Mozes eenmaal beneden was gekomen zag God hoe de mensen, één dag los van Mozes, begonnen waren een fucking KOE te aanbidden. En Mozes had als reactie de stenen tabletten kapot gegooid. Ok hij was boos ofsow? Maar waarom dan Gods wet kapot gooien? Van alle dingen die je kapot kan gooien?? En oh hee, we schrijven het opnieuw op, maar dan maken we er toch stiekem “Hij” in plaats van “Wij” van? Ok Mozes. Prima. Wie weet. Misschien is God wel die vergevende God, he? Misschien. Hij had ooit een film gezien, waarin een stel nazi’s en een nogal destructief aangelegde archeoloog de Ark des Verbond met die tien geboden erin hadden teruggevonden. De film stelde voor dat iemand dat ding open maakte, en er toen allemaal boze spoken uit vlogen die alle nazi’s in dat groepje lieten smelten met special effects. Was dat hoe mensen hem zagen? Dat er tien jaar na het openen van de ark miljoenen mensen werden geholocaust, daar zou God niet willen ingrijpen, but don’t open mah box? Djies.

Zijn zoon had Zijn best gedaan, Hem een make-over te geven. God: een Nieuw Elan. Vergevend, minder wetten, God is eigenlijk liefde. Jezus was er vol voor gegaan, maar zo zeker was zijn ouwe Heer Zelf nog niet, of Hij die mensen nog wel zou willen vergeven. Zijn zoon “opgeven”, dat het blijkbaar “Zijn” wil was dat Zijn zoon drie dagen lang doodgemarteld werd, dat was nog één ding. Als die debiel in jeugdige onbezonnenheid zo graag dat stelletje zieke beulen wilde vergeven- God zou bijna nog willen zeggen, dat is aan jou, dat is jouw ding. Doe wat je niet laten kan. Wat maakt het nou nog uit.
Maar dat daar dan eeuwenlang en wereldwijd een instituut op gedijt waar kinderverkrachters hun handen vouwen en zeggen “God heeft mij vergeven, want Jezus is gestorven voor mijn zonden”- Wel. God weet dat nog zo net nog niet. Kom eens langs, zou Hij zeggen, dan kunnen we zien hoe oud-testamentieel en wraakzuchtig die oude God nog is. Een Goddelijke frons vormde Zich op Zijn voorhoofd. En op de achtste dag creëerde Hij de ergernis. Was Hij dan echt zo onredelijk? Vroeg Hij nou echt ZO veel van mensen?

God bewoog Zijn handen door de Ambrozijn bubbels, en schepte er één grote bel uit. Dat was één van Zijn grote ideeën achter zeep geweest: dat mensen het zouden zien als een model van het heelal. Een zeepbel tegen het licht, gekleurde vormen zien bewegen over het oppervlak als Melkwegen door de ruimte, en ineens- plip! Weg bel. Stel die seconden van zo’n bellenbestaan voor als de miljarden jaren van het universum, het ene na het andere intelligente ras zicht ontwikkelend tot het punt van vragen hoe het allemaal is ontstaan, hoe het allemaal zou eindigen, wat het nut en de reden van alles is tot- plip! Weg universum.

Hij had de hoop gehad dat de mogelijkheid dat alles ineens weg zou zijn, mensen zou inspireren, mensen tot actie zou bewegen. Extra hard het antwoord zoeken. De laatste keer dat God verveeld naar de aarde had gekeken waren ze bezig zich droog te koken. Dat had intressant kunnen zijn. Zouden ze er alles aan doen om een gruwelijk uitsterven te voorkomen? Überhaupt iets? Maar nee: letterlijk minder dan niets. Ze stoken de vuren zelfs nog wat op, om rijk te worden van gokken met een fictief betaalmiddel. De hitte die er nu is, is al genoeg om bossen massaal te ontbranden, om verstikkende hoeveelheden methaan los te laten. Al zou de mensheid vandaag totaal stoppen met dingen verbranden, brandt de wereld zichzelf alsnog de totale vernietiging in: het is naar alle redelijke begrippen te laat. En nog voelen ze niet eens een kleine behoefte minder MEER te verbruiken. Die planeet staat op het punt te veranderen in een levenloze woestijn, maar kranten berichten alleen over rellen over cafés die niet opengaan, over welke wc’s transseksuelen moeten gebruiken, en wat beroemdheden dragen. Boos worden op een overheid die niets doet maar geen windmolen in je horizon willen hebben. Hoe konden wezens, door Hem, naar Zijn perfecte aangezicht gemaakt, zich zo intens alleen maar met zichzelf bezighouden? Nog een paar jaar tot oogsten wereldwijd mislukken en je kinderen doodhongeren en nog STEEDS plan je de volgende vliegvakantie of aankoop van iets wat alleen de verkoper nodig heeft? Wauw. Kil. Hij zou die houding nog soort van stoer konden vinden, als ze niet bij het minste ongemak, het KLEINSTE voorproefje van Doem en Ellende, al zo intens hard zouden bitchen en mauwen. Ze waren niet stoer, gewoon dom.

God nam zijn vinger over het Firmament, en sleepte de aarde naar links. Uit. De rest van hun verhaal hoefde Hij niet meer te zien, Hij geloofde het nou wel. Het was Hem allemaal tot nu toe al ongemakkelijk genoeg geweest- honderd nieuwe jaren vol geschreeuw, moord en kannibalisme kon Hij ook wel zonder.
Toch jammer, zuchtte Hij, terugzakkend in Zijn bad, weer geen creatie met het antwoord op die vraag: Wat betekent het allemaal, waar doen we het allemaal voor? Misschien zou de volgende planeet, met een andere beschaving, het wel weten. Nu wist God tenminste wat niet voor Hem werkte, dat is ook al heel wat. Of Hij moest zelf er gewoon wat luchtiger in gaan, de volgende keer. Er niet zoveel betekenis aan hangen.

Hij bracht Zijn gestrekte vinger terug naar het Firmament, en scrolde door de levensvatbare planeten heen. Nee, niet die. Of… Waarom ook niet? Als Hij maar lang genoeg zou doorgaan, kon het niet anders dan goedkomen. De aanhouder wint. Plus, die opkomende beschaving zag er echt uit als een stelletje wilde bad boys. Die zou Hij goed kunnen opvoeden! Er echt wat beters van maken!

Of niet. Uit verveling bracht Hij de nagel van zijn vinger naar de rand van het universum, en hield het dreigend erbij.
“Plip,” mompelde Hij.

6 Reacties

  1. God nam zijn vinger over het Firmament, en sleepte de aarde naar links. Uit.

    Ja, zo gaat het. Bedankt voor dit ongemakkelijke (maar dat bedoel ik complimenteus) verhaal.

  2. Wat een epos! Die God is toch eigenlijk best wel een sympathieke vent (X) maar dat hij ook van de buine brigade is??!! Enfin, wat maakt het ook uit. De besten zijn dat ook tenslotte! Het is niet gemakkelijk om God te zijn bedoel ik maar met dat gekloot van de mens en zijn onhebbelijkheden! God schiep de mens naar zijn evenbeeld zo staat geschreven, maar zelfkennis was hem wat vreemd zo blijkt uit dit verhaal!!! Gelukkig heeft de mens ook de de tempel van Delphi gebouwd, al waren dat Grieken en wil dat NIET zeggen dat wij aan veelgoderij doen!

  3. Nou. Lekker dan. God loopt een blauwtje en het hoeft voor hem allemaal niet meer. Alsof er na Mozes helemaal geen echte mannen-mannen meer rondliepen. Ik bedoel, wat is er mis met Arie Boomsma God?

  4. Was Arie Boomsma niet gay? Ik zie God meer als zo iemand voor me die persé op hetero mannen moet vallen en ze dan tot seks probeert te manipuleren. Altijd nog beter dan die Griekse viespeuk met z’n “Beeehhh ik ben nu een zwaan, kom seksssss met me hebben beehhhhh”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *