Wanhopige zielen

Er liep een vrouw voor mijn huis langs die een telefoongesprek voerde waarvan ik de volgende zinnen opving: ‘Wist je dat je hier zelf voor gekozen hebt? Voordat je geboren wordt laat Allah je heel je leven zien, alles wat er gebeurt, en dan mag je ziel beslissen of je ervoor gaat of niet.’

Ik was net bezig mijn fiets in het schuurtje te zetten. Een handeling van niets, je bent er misschien tien seconden zoet mee, en juist in die tien seconden liep die vrouw voorbij. Aanvankelijk was ze te ver weg om te kunnen horen wat ze zei en al snel was ze opnieuw te ver weg, maar dat stukje dat ik kon verstaan was prachtig afgebakend. Ik kan mij niet voorstellen dat wat ervoor of erna kwam het sterker zou maken.

Als het waar is wat die vrouw beweert, dan heeft mijn ziel haar dat al eens horen beweren. Ik begrijp heel goed dat hij tegen Allah gezegd heeft dat hij het wilde, het leven, mijn leven.

Maar hoe zit het dan met al het leed in de wereld? Er gebeuren de naarste dingen. Daarover lees ik in de media. Omdat mijn leven vastligt, moeten deze dingen wel plaatsvinden. De zielen die voor de vreselijke levens hebben gekozen waarover ik lees, konden niet weigeren, want dan zou ik er niet over lezen en dan zou mijn leven niet meer kloppen. Zij hadden dus helemaal geen keuze. Of zou Allah net zo lang zoeken tot hij een ziel vindt die zin heeft in een diep ongelukkig leven? Dan moeten er een boel wanhopige zielen rondlopen.

Ik betreur het dat dit vrij optimistische stukje bij ‘maar hoe zit dat dan met al het leed’ de afslag neemt die het neemt. Misschien kan ik er niets aan doen, was het allemaal voorbestemd, maar jammer is het wel. Volgende keer zal ik over vechtende eksters schrijven. Als er geen onvoorziene dingen gebeuren wordt dat een verhaal dat gruwelijk begint en vrolijk eindigt. Ook wel eens leuk.

 

 

[Meer van Klaas Knooihuizen op klaasknooihuizen.nl.]

11 Reacties

 1. tsja, dit is een primitieve (gesublimeerde) gedachte dat de mens zelf verantwoordelijk is voor zijn ongeluk. Een beetje troost biedt Allah niet want de mens heeft immers zelf voor zijn ongeluk gekozen? Wat Allah dan wel in de melk te brokkelen heeft laat dit verhaaltje in het midden, maar waarschijnlijk gaat dat over terechte straf ofzo. Een kinderhand is snel gevuld, maar als de hand leeg blijft heeft het kind dat aan zichzelf te wijten.

 2. Misschien zijn mannen daarom over het algemeen zo dom. Dat allah met die gebruikshandleiding komt naar je ziel en zegt “Hier kijk even goed door” en die mannen dat wegwuiven met “Jajaja laat het me nou maar gewoon proberen, komt wel goed.”

 3. Ja, net als die Algemene Voorwaarden die je ongelezen wegklikt! Een heel leven dat is ook zo’n lap tekst waar niet door te komen is, en vol onbegrijpelijke jargon want dingen van de toekomst die op moment van geboorte niet bestaan. Dus iedereen maar vrolijk wegklikken.

  1. Ja, of ze zien die eerste paar maanden, beetje chillen en aan tieten zuigen, hell yeah where do I sign???? Kanker? Oorlog? Klimaatapocalyps? Wat? Ja das toch na die tieten? GOAAANN MET DIE BANOAAANNN!

   1. Ik wil ook niks zeggen he, correlatie geen causatie, maarrehhhh… Best opvallend nu de halve wereld overgaat op melk uit de fles er “ineens” minder mensen geboren worden…

     1. in de conclusie van die radiouitzending: “Ik wil me beperken tot de vrijwillige aanrakingen” bedoelt ze nou dat ze het enkel vanuit de positie van de aangeraakte benadert? Dat was toch niet de opdracht!
      Als ik het goed begrijp, is alles wat plezier verschaft stressverlagend. Nice!
      Maar wat als wat je plezier verschaft niet gezond is? Dan moet je de mate van schadelijkheid afstrepen tegen het stressverlagend karakter.
      HEEFT IEMAND EEN TABEL HIERVAN? @Datagraver!

     2. Dat is het mooie van babies, die kunnen alles gooien onder een dwangstoornis! “Sorry rechter en leden van de jury, maar ik MOEST eten. Dus nam ik haar tiet in mijn mond en knaagde effe lekker goed door met mijn nieuw doorgekomen tanden HAHAHA jaaaaa lachen! Love my job and my job loves me!” kutbabies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *