Voetbal = Efteling = Emotie

Het is gewoon niet eerlijk,” fluistert Jan de Jong, voorzitter van de Eredivisie CV, terwijl hij een hardnekkige traan uit zijn ooghoek probeert te vegen.

“Weet u, ik wil het best snappen. Ik probeer het. Maar… Waarom mogen mensen wel naar de Efteling, en niet naar het voetbal? Dat is meten met twee maten, begrijpt u wel. Ik ga ook niet naar, ik noem maar wat, de Droomvlucht, om dan te roepen “Hallo, die 5000 man die daar krap naast elkaar in die bootjes loopt te schreeuwen dat Lange Jan een homofiel is, en bananen naar Monsieur Cannibale gooien, dat kan niet, dat is gevaarlijk”. Natuurlijk is dat gevaarlijk, dat snap ik ook best. Maar Efteling is emotie. Net als voetbal.”

Achter hem staat een whiteboard met een grijzige waas, die laat zien hoe vaak de berekeningen erop uitgewist zijn, en opnieuw neergeschreven. Allemaal leiden ze tot hetzelfde resultaat: Efteling = Voetbal. Jan de Jong heeft het geprobeerd- wegen te vinden waarin de Efteling mogelijk niet gelijk zou zijn aan voetbal. Hij kijkt gefrustreerd naar het bord, al die vruchteloze pogingen. Het was natuurlijk zinloos: het is een mathematische zekerheid dat voetbal de Efteling is, en daardoor ook dat er nu met twee maten gemeten wordt.

“Mensen gaan dood. Dat snapt iedereen. Maar in elkaars bek gillen met vuurwerk in je hand is een basisbehoefte, daarom doen wij en de Efteling ons- verdomde- best dat voor mensen mogelijk te maken. Ondanks het risico, ja. Mensen niet in elkaars bek laten gillen met vuurwerk in je hand, dat is óók een risico. Daar moet je dan ook zo dapper voor zijn om bij stil te gaan staan.”

Hij wijst naar de stapels geld op zijn bureau.

“En dan zijn er natuurlijk de financien. We krijgen maar 80 miljoen euro voor de tv rechten, he, begrijpt u wel? Ik weet de details niet, maar ik neem aan dat de televisiegelden van de Python en de Carnaval Festivale ook zoiets opbrengen? Ik weet het niet. Het is hoe dan ook alleen om aan te geven hoe weinig dat is, als het gemiddelde salaris in de Eredivisie in 2019 al 291.000 euro was. Dat stijgt al voor het 5e jaar op rij. Hoe moeten wij dat kunnen bolwerken? En nogmaals, ik ben degene die NIET wil meten met twee maten he. Er zijn een hoop mensen die de parken in de Efteling schoon houden, die de bootjes duwen, hoeveel keer 291.000 euro is dat? Ik begrijp dat ze het open willen houden. Maar waarom dan niet… wij…?”

De laatste lettergrepen komen er slechts met moeite uit. Jan de Jong wendt zich even van ons af, en begint stilletjes te snotteren.

“Boehoehoe,” huilt hij zachtjes, de traantjes vegend met zijn mouw.

“En dan heb ik het nog over gemiddelden. Daley Blind bij Ajax, die verdient vier miljoen euro per jaar. En je kan zeggen over die zorgmedewerkers wat je wilt, maar hij VERDIENT het. Werkt er hard voor. 23,4 keer zo hard als Mark Rutte, volgens mijn berekeningen. Gaan jullie tegen die goeie jongen zeggen dat het dit jaar, ehh, “Even niet kan”? Natuurlijk niet. Dat mag ik dan doen. Laat mij maar de boeman zijn. Voor de tweede keer, he? Een hoop van die jongens hebben al 20 procent ingeleverd. TWINTIG procent! Weet je wel hoeveel 20 procent is van vier miljoen euro?? Wat houd je dan nog over? Uberhaupt?”

Jan de Jong zucht, veegt nog een laatste traan uit zijn ogen, en glimlacht dan, denkend aan een herinnering. Hij aait zijn geld.

“Als het goed gaat. Ja, dan houden ze van je. Maar zodra het eventjes slecht gaat, dan is gelijk alle liefde weg.”

De glimlach vervaagt.

“We hebben ons zo diep in de schulden gestopt. Zó diep. Voor jullie. Zodat wij de voetballers kunnen geven waar ze recht op hebben. In voor en tegenspoed, wil ik jullie daar graag aan herinneren. En ik vraag niet veel: alleen gerechtigheid. Dat is het enige. Als de Efteling mensen mag vermoorden omdat hun televisiegeld van 80 miljoen niet genoeg is, en de 30 miljoen sponsorgelden, en hun equivalent van winst zoals bijvoorbeeld ajax die op een omzet van 200 miljoen euro 50 miljoen euro winst heeft gemaakt, en daardoor nu een eigen vermogen heeft van 261 miljoen euro… Als dat niet genoeg is voor hen, dan willen wij ook mensen kunnen vermoorden. Dat zou dan nog tenminste eerlijk zijn.”

Jan de Jong, voorzitter van de Eredivisie CV, haalt nog een keer goed zijn neus op, goed het snot opsnuivend, en veegt met een lange haal van zijn mouw de restjes weg bij zijn neus.

“Het gaat wel,” verzekert hij ons, met een krampachtige grimlach, “Hopen op de toekomst. Nietwaar? Als we niet kunnen blijven hopen op een betere toekomst, wat rest ons dan nog?”

10 responses

  1. Erg grappig verhaal. Ik geloof het ook altijd meteen als er een pratend personage in de eerste regel wordt geintroduceerd. Die kun je ook laten doen wat je wil. En ik vermoed dat als je de hele setting naar Dirkswoud verplaatst, (Dirkwoud Gematigd Vooruit), dat het een klassieker is.

  2. Het komt ook gewoon door al die coronamaatregelen! Terug naar NORMAAL daarom!!! Die voetballers moeten toch ook hun brood verdienen??!! Anders zitten ze straks allemaal in de bijstand en WIE moet dat met z’n allen betalen?!!! Dat willen we toch OOK niet?? In Amerika begrijpen ze dat tenminste!! Corona is helemaal zo erg niet als je een mondkapje draagt en het dikke vette alternatief is HONGER lijden!!

  3. Vrouwenvoetbal vind ik wel aardig om naar te kijken, net als vrouwengolf, vrouwenvolleybal, vrouwenturnen, vrouwenhockey, vrouwentennis, vrouwenhardlopen, vrouwenpolsstokspringen, vrouwen speerwerpen, vrouwenzwemmen en natuurlijk: vrouwenboksen!

    • Ahhhh helllll yeah! Rhonda Roussey een andere chick helemaal temmes zien slaan!!! Ik heb trouwens dat zelfde lijstje alleen dan met dwergen. Met als absoluut toppunt dwergworstelen.

  4. Dwergen, kabouters, gnoompjes of lilliputters wat is het verschil? Dat kleine spul krioelt (zonder mondkapje op) ook nog eens allemaal lustig door elkaar neem ik aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *