Voetbal = Efteling = Emotie

Het is gewoon niet eerlijk,” fluistert Jan de Jong, voorzitter van de Eredivisie CV, terwijl hij een hardnekkige traan uit zijn ooghoek probeert te vegen.

“Weet u, ik wil het best snappen. Ik probeer het. Maar… Waarom mogen mensen wel naar de Efteling, en niet naar het voetbal? Dat is meten met twee maten, begrijpt u wel. Ik ga ook niet naar, ik noem maar wat, de Droomvlucht, om dan te roepen “Hallo, die 5000 man die daar krap naast elkaar in die bootjes loopt te schreeuwen dat Lange Jan een homofiel is, en bananen naar Monsieur Cannibale gooien, dat kan niet, dat is gevaarlijk”. Natuurlijk is dat gevaarlijk, dat snap ik ook best. Maar Efteling is emotie. Net als voetbal.”

Achter hem staat een whiteboard met een grijzige waas, die laat zien hoe vaak de berekeningen erop uitgewist zijn, en opnieuw neergeschreven. Allemaal leiden ze tot hetzelfde resultaat: Efteling = Voetbal. Jan de Jong heeft het geprobeerd- wegen te vinden waarin de Efteling mogelijk niet gelijk zou zijn aan voetbal. Hij kijkt gefrustreerd naar het bord, al die vruchteloze pogingen. Het was natuurlijk zinloos: het is een mathematische zekerheid dat voetbal de Efteling is, en daardoor ook dat er nu met twee maten gemeten wordt.

“Mensen gaan dood. Dat snapt iedereen. Maar in elkaars bek gillen met vuurwerk in je hand is een basisbehoefte, daarom doen wij en de Efteling ons- verdomde- best dat voor mensen mogelijk te maken. Ondanks het risico, ja. Mensen niet in elkaars bek laten gillen met vuurwerk in je hand, dat is óók een risico. Daar moet je dan ook zo dapper voor zijn om bij stil te gaan staan.”

Hij wijst naar de stapels geld op zijn bureau.

“En dan zijn er natuurlijk de financien. We krijgen maar 80 miljoen euro voor de tv rechten, he, begrijpt u wel? Ik weet de details niet, maar ik neem aan dat de televisiegelden van de Python en de Carnaval Festivale ook zoiets opbrengen? Ik weet het niet. Het is hoe dan ook alleen om aan te geven hoe weinig dat is, als het gemiddelde salaris in de Eredivisie in 2019 al 291.000 euro was. Dat stijgt al voor het 5e jaar op rij. Hoe moeten wij dat kunnen bolwerken? En nogmaals, ik ben degene die NIET wil meten met twee maten he. Er zijn een hoop mensen die de parken in de Efteling schoon houden, die de bootjes duwen, hoeveel keer 291.000 euro is dat? Ik begrijp dat ze het open willen houden. Maar waarom dan niet… wij…?”

De laatste lettergrepen komen er slechts met moeite uit. Jan de Jong wendt zich even van ons af, en begint stilletjes te snotteren.

“Boehoehoe,” huilt hij zachtjes, de traantjes vegend met zijn mouw.

“En dan heb ik het nog over gemiddelden. Daley Blind bij Ajax, die verdient vier miljoen euro per jaar. En je kan zeggen over die zorgmedewerkers wat je wilt, maar hij VERDIENT het. Werkt er hard voor. 23,4 keer zo hard als Mark Rutte, volgens mijn berekeningen. Gaan jullie tegen die goeie jongen zeggen dat het dit jaar, ehh, “Even niet kan”? Natuurlijk niet. Dat mag ik dan doen. Laat mij maar de boeman zijn. Voor de tweede keer, he? Een hoop van die jongens hebben al 20 procent ingeleverd. TWINTIG procent! Weet je wel hoeveel 20 procent is van vier miljoen euro?? Wat houd je dan nog over? Uberhaupt?”

Jan de Jong zucht, veegt nog een laatste traan uit zijn ogen, en glimlacht dan, denkend aan een herinnering. Hij aait zijn geld.

“Als het goed gaat. Ja, dan houden ze van je. Maar zodra het eventjes slecht gaat, dan is gelijk alle liefde weg.”

De glimlach vervaagt.

“We hebben ons zo diep in de schulden gestopt. Zó diep. Voor jullie. Zodat wij de voetballers kunnen geven waar ze recht op hebben. In voor en tegenspoed, wil ik jullie daar graag aan herinneren. En ik vraag niet veel: alleen gerechtigheid. Dat is het enige. Als de Efteling mensen mag vermoorden omdat hun televisiegeld van 80 miljoen niet genoeg is, en de 30 miljoen sponsorgelden, en hun equivalent van winst zoals bijvoorbeeld ajax die op een omzet van 200 miljoen euro 50 miljoen euro winst heeft gemaakt, en daardoor nu een eigen vermogen heeft van 261 miljoen euro… Als dat niet genoeg is voor hen, dan willen wij ook mensen kunnen vermoorden. Dat zou dan nog tenminste eerlijk zijn.”

Jan de Jong, voorzitter van de Eredivisie CV, haalt nog een keer goed zijn neus op, goed het snot opsnuivend, en veegt met een lange haal van zijn mouw de restjes weg bij zijn neus.

“Het gaat wel,” verzekert hij ons, met een krampachtige grimlach, “Hopen op de toekomst. Nietwaar? Als we niet kunnen blijven hopen op een betere toekomst, wat rest ons dan nog?”

13 Reacties

 1. Erg grappig verhaal. Ik geloof het ook altijd meteen als er een pratend personage in de eerste regel wordt geintroduceerd. Die kun je ook laten doen wat je wil. En ik vermoed dat als je de hele setting naar Dirkswoud verplaatst, (Dirkwoud Gematigd Vooruit), dat het een klassieker is.

 2. Het komt ook gewoon door al die coronamaatregelen! Terug naar NORMAAL daarom!!! Die voetballers moeten toch ook hun brood verdienen??!! Anders zitten ze straks allemaal in de bijstand en WIE moet dat met z’n allen betalen?!!! Dat willen we toch OOK niet?? In Amerika begrijpen ze dat tenminste!! Corona is helemaal zo erg niet als je een mondkapje draagt en het dikke vette alternatief is HONGER lijden!!

 3. Vrouwenvoetbal vind ik wel aardig om naar te kijken, net als vrouwengolf, vrouwenvolleybal, vrouwenturnen, vrouwenhockey, vrouwentennis, vrouwenhardlopen, vrouwenpolsstokspringen, vrouwen speerwerpen, vrouwenzwemmen en natuurlijk: vrouwenboksen!

  1. Ahhhh helllll yeah! Rhonda Roussey een andere chick helemaal temmes zien slaan!!! Ik heb trouwens dat zelfde lijstje alleen dan met dwergen. Met als absoluut toppunt dwergworstelen.

 4. Dwergen, kabouters, gnoompjes of lilliputters wat is het verschil? Dat kleine spul krioelt (zonder mondkapje op) ook nog eens allemaal lustig door elkaar neem ik aan?

 5. Helemaal mee eens. Juist voetbal zou het moordwapen moeten zijn waar het al die tijd al voor gemaakt was. Waar is het anders goed voor?

 6. Dat nog te bedenken dat er in de Efteling een paar jaar geleden achter elkaar daar kinderfilms zijn opgenomen zoals; Efteling Sprookjes (2002), Marjolein en het geheim van het Slaapzand (2010), Raveleijn (2011), Efteling TV: Het mysterie van.. (2013) enz.
  Daarin werden sprookjes realistischer afgebeeld en tot leven gewekt en heerste er toen nog niet eens het coronavirus. Niettemin zou ik wel bijna medelijden krijgen met de (kind)acteurs uit die tijd daar zij vaak het opgebouwde film-imago haast niet meer kwijtraken en ze hierdoor te bekend werden!
  Stel dat enkelen van hen nou gewoon weer naar de Efteling op bezoek gingen (zodra deze weer opengaat) dan zouden ze daar niet alleen moeten oppassen voor samenscholingen en een mondkapje moeten opdoen maar vooral ervoor zorgen dat niemand hen meer zal herkennen!
  Roem en eer zijn namelijk niet altijd in ieders voordeel en tallozen gingen er al aan ten onder, gelijk naar Karl Friedrich Hieronymus Baron von Münchhausen (1720-1797), daar het boek over zijn fantasieverhalen hem hierdoor de das omdeed!

  1. Dat kleine mensen, zoals kinderen, helaas ook eens rond 2015 in de Efteling werden teleurgesteld bewijst dit artikel uit die tijd:

   Woede om misleidende Efteling-actie BankGiro Loterij: ‘Kinderen zijn ontroostbaar’

   Een actie met ‘gratis’ Efteling-tickets in 2015 leidde tot een ware stortvloed aan vele woedende reacties op internet. De BankGiro Loterij heeft vele duizenden enveloppen rondgestuurd die gewoon onterecht gratis entreebewijzen voor het attractiepark beloofden.
   Het is toch inderdaad erg verdacht als je denkt dat je alles zomaar voor niets cadeau krijgt want in de Efteling hebben ze namelijk ook geen echte ezels die goudstukken uitpoepen of koningen die 1001 dukaten uitloven!

   Op de enveloppen stond dus de misleidende tekst; “Alstublieft, uw Efteling-tickets t.w.v € 72,-“. In werkelijkheid kregen deelnemers de kaartjes pas als ze hierna loten kochten. De Facebook-pagina van de loterij stond uiteindelijk vol met talloze klachten van boze vaders en moeders die hun kinderen teleur moesten stellen.
   Feitelijk is een dergelijke actie gewoon een sigaar uit eigen doos en nog duurder dan een gratis (?) verblijf voor kinderen in de Efteling!

   Bedankt dat jullie mijn dochter blij maakten met een dooie mus!” reageerde Ilse van Esch. Suzanne Pons laat weten: “Mijn zoontje dacht dat ik een verrassing voor hem had. Ik ben beslist niet gediend van uw manier van doen.”
   Het was schijnbaar inderdaad een grote verrassing in de Efteling maar dan helaas wel in negatieve zin omdat je meestal ook heel wat centen moet betalen voor een loterij!

   Robert Graafland: “Het moge duidelijk zijn dat zo’n kind inderdaad een gat in de lucht springt bij het zien van dit misbaksel van een brief. Terwijl de ouders met een groot probleem worden opgezadeld.” Ene Nensie noemt de medewerkers van de loterij “een stelletje grote boeven”.
   In de term te spreken van de stemmen uit Villa Volta, het huis van de Bokkerijders, zou men de organisatoren van die loterij eigenlijk zo moeten gaan omschreven:

   “Addergebroed dat is ’t. Ze moeten ze uitroeien met wortel en tak. Dat moeten ze!”

   “Ze zeggen, dat hun ogen licht geven in den donkere en dat ze zo rap zijn, dat ’t noodlot u treft als den donder!”

   “Gezwets dat zeg ik u. Achterbaks gepeupel dat met lage streken en omkoperij het gewone volk knecht. Laat ze de regering maar ’s beroven, dan komen ze van ’n kouwe kermis thuis!”

   “O Here, wie verlost ons van zulke kwelgeesten?”

   Michel Kentie hoopte dat de Reclame Code Commissie nog kon ingrijpen. “Ik vind dit absoluut niet kunnen. Tijd dat jullie eens met de billen bloot gaan.” Ieke Andrée eisde dat ze alsnog de beloofde tickets kreeg. “Dit is gewoon oplichting! Wilt u mij volgens uw belofte kaartjes ter waarde van 72 euro alsnog sturen?”
   En natuurlijk ging dat feest niet door en zouden veel mensen niet meer meedoen met de BankGiro Loterij.

   Ook de Efteling zelf kreeg er op social media flink van langs. Het pretpark liet in een reactie weten niets met de misleidende enveloppen te maken te hebben. “Dit is geen Efteling-actie, maar één van de BankGiro Loterij. Wij verwijzen je naar hen door voor vragen en opmerkingen.”

   Alleen werkt het totaal niet om iedereen van het kastje naar de muur te sturen! Sommige volwassen gedragen zich vaak nog erger dan kinderen omdat ze blijkbaar hun jeugd niet zijn ontgroeid, vooral niet bij het bestuur van de Efteling!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *