Spreeuwenwolk

Is er een mooier natuurfenomeen dan een spreeuwenwolk? Het zou kunnen, maar ik ken het niet. Ze scheren momenteel elke dag rond de avondschemering over de daken van mijn straat. Ze rekken zich uit over honderden meters. Krimpen weer in elkaar. Houden hun vleugels tegelijkertijd stil. Duiken naar beneden. Maken een scherpe bocht naar links. Gaan weer uit elkaar. En komen weer samen. Met een duizelingwekkende vaart en onnavolgbare coördinatie. Een hemelse dans.

Wij zaten buiten. Een biertje te drinken. De lucht was blauw met een roze gloed. De schemering begon in te zetten. De spreeuwen raasden over de daken. Wij keken in verwondering naar boven. Als ze hun vleugels tegelijkertijd stil hielden deden ze me denken aan een squadron gevechtsvliegtuigen. Maar dan zonder het gezoem van de motoren. En toen hoorden we het ineens om ons heen. Alsof het heel voorzichtig begon te regenen. Op de klinkers en de auto’s klonk licht gespat. Je zag het niet. Totdat je het wel zag. Vlak naast me kwam er eentje neer. Op de broek van mijn lief. Naast mijn schoen. Voelde ik wat op mijn hoofd? Ik hield mijn hand voor de zekerheid boven mijn biertje. En toen zat er ineens vogelstront op mijn trouwring.

Nadat ik mijn handen had gewassen, bleven we buiten zitten. Het weer was te lekker. De spreeuwenwolk te mooi. De vogelstrontbombardementen namen we op de koop toe. Ineens stortte een roofvogel zich in de spreeuwenwolk. De wolk werd uiteengedreven. Kwam weer samen. Een tweede aanval. De spreeuwen vlogen terug naar hun uitvalsbasis, een enorme conifeer die zich tachtig meter verderop bevond. En hoewel ze tachtig meter verderop zaten, konden we het opgewonden gekwetter duidelijk horen. Ze zaten duidelijk op te scheppen. Vol met adrenaline. Eentje had die kutvalk op z’n snavel geramd. Had je dat gezien? Godverdomme! Die klootzak moet dat niet nog een keer proberen! Dan schijt ik op zijn kop. Net als op de hand van die lul van nummer 59.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

18 Reacties

 1. Ligt het nou aan mij of hebben jullie het onderling afgesproken, dit zou als gesproken column ook erg leuk zijn, ook met zo’n uitsmijtende slotzin waarna gelach en applaus.

 2. In maart 2017 vloog er zelfs ooit eens een keer een lammergier, de grootste roofvogel van Europa, vanuit de Alpen over Rotterdam, Dordrecht, ‘s-Hertogenbosch, Rosmalen en Uden heen! En dat trok een hele hoop bekijks hier gezien alle positieve reacties die over de vogel binnenkwamen op Facebook!

  1. Jammer dat die niet op je balkon heeft gescheten, Sjuul. Dan had je in één keer je maquette van de Sint-Pietersberg af gehad.

   1. Perry, je lijkt opeens wel heel erg vervelend te gaan worden hier! Heb ik jou namelijk soms beledigd met dit verhaal en hoe had je het anders gevonden als die lammergier nou bijvoorbeeld een bot of een schildpad op je hoofd had gegooid omdat hij vooral beenderen eet?
    O, ja, en nog even over dat balkon en maquette terug te komen: ten eerste heb ik namelijk helemaal GEEN balkon in mijn huis, ten tweede heb ik nog NOOIT een maquette van de Sint-Pietersberg gemaakt omdat ik daar mijn kostbare tijd niet aan wil besteden en ten derde heb ik ook GEEN zin om hier te gaan ruziemaken met mensen die blijkbaar toch helemaal NIETS van mijn reacties snappen!
    Wat gij tenslotte niet wilt dat u geschied, doet dat dan ook een ander niet!

     1. De enige die het hier nog voor hem opnam heeft ondertussen de zoektermen ‘Sargasso’ en ‘Jules Vismale’ gecombineerd. De megalomaan mesjokke maquetteplakker kan zich ook door mij als uitgekotst beschouwen.

    1. Perry, was jouw verhaal omtrent die lammergier, die zogenaamd alles moest gaan bevuilen om mijn maquettes op te kunnen hogen, in jouw ogen goed bedoeld en dus om het juist voor mij op te nemen? Dan had dit verhaal alleen juist iets serieuzer bedoeld mogen wezen opdat ik dan precies wist wat nou de werkelijke reden hiervan was en ik dus alles verkeerd begreep!
     Hopelijk zul je het alleen evenmin leuk vinden als anderen jou misschien mesjokke gaan vinden om dingen die jij wel goed bedoeld ook door hen eventueel verkeerd worden begrepen!
     Helaas heb ik al genoeg mensen in mijn omgeving gekend en helaas met dezelfde beperkingen die, vaak op een ironische manier, door anderen bekritiseerd werden of hulp aangeboden kregen wat dan door de eerstgenoemden evengoed totaal verkeerd werd gesnapt!
     Zo had ik ooit een huisgenote in Arnhem gekend, een zekere Astrid H. genaamd, die werkelijk alles verkeerd begreep als men spottende dingen over haar zei die in de ogen van hen namelijk bedoeld waren op haar op te krikken!
     En wat gebeurde er toen: Astrid kreeg meteen door alle goedbedoelde kritiek een hekel aan die anderen, ze ging hen uitschelden, zij wenste dat ze zelfs nooit op die woonvorm daar woonde en zelfs op deuren bonkte als ze (ooit had zij een vraag over kranten zoals de Metro en de Spits op de sociale werkplaats in 2001 ook verkeerd opgepakt en ging ze bonken, schelden en tieren dat het een lieve lust was! ) alles verkeerd oppakte waarna er hierdoor zelfs een complete ruzie dreigde uit te breken! Gelukkig werd dat een dag later opgelost door de begeleiding en snapte Astrid eindelijk pas dat ik evenmin de bedoeling had om haar te beledigen of af te kraken!
     En niettemin ga ik hier toch nog een aantal verhalen uit strips plaatsen waarin goedbedoelde hulp juist door anderen zo niet werd opgepakt omdat het door de hulp-aanbieders veel te opdringerig werden gedaan:

     De eekhoorns Knabbel en Babbel deden in een bepaalde strip van Donald Duck steeds maar goede (?) daden voor hun mededieren wiens meningen echter inderdaad niet door hen werden gevraagd en ook nog op een zeer opdringerige manier waardoor het uit de hand liep en de beide eekhoorns dat stevig werd ingepeperd.
     Het eendenkuiken Sjakie Doedel (Hanna & Barbera) had opeens teveel medelijden met zijn vriend Bullebak, een hond, en hij bood zich voor hem (natuurlijk eveneens ongevraagd en bovendien zeer opdringerig) aan als lijfwacht terwijl deze dat evenmin wou en Sjakie werd hierdoor zo verwaand dat zijn goedbedoeldheid helemaal omsloeg in bemoeizucht en eigenbelang. Sjakie werd toen zelfs door zijn aartsvijand, de vos Slokop, belaagd waarna de eerste steeds maar dacht dat de vos het op zijn vriend Bullebak had voorzien.
     Kwik, Kwak en Kwek, de neefjes van Donald Duck, gingen ooit tijdens Kerstmis hun oom (toen deze zich als Kerstman verkleedde, na een gigantische ruzie met zijn Oom Dagobert, om duidelijk te maken dat hij vergat om een brief op te sturen waarin zij een graafmachine met Kerst wilden hebben) vreselijk vertroetelen met opgedrongen maaltijden, het dwingen om zich te laten wegen en hun kerstboom te bekijken waarbij eveneens de goedbedoeldheid in bemoeizucht en eigenbelang omsloeg!
     Bij de neefjes sloeg dit later om in verdriet omdat ze opeens beseften dat ze hun oom, waarvan ze dachten dat hij nog steeds de Kerstman was, totaal niet lieten uitspreken en hem dus alles in de strot hadden geduwd.
     George Jetson (Hanna & Barbera) werd zelfs eveneens in een strip ongevraagd geholpen door zijn buurman toen de eerste niet meer afhankelijk van robots wilde zijn en lichaamsbeweging ging beoefenen met grasmaaien en daarna, toen George een wandeling wilde maken terwijl iedereen zich voortbewoog op lopende banden of in ruimtevoertuigen, probeerde een gastvrije piloot hem nog tegen zijn wil in te gaan dwingen om een lift te geven hoewel George dat toch eerst vriendelijk had geweigerd.
     En toen ooit iemand eens aan mij vroeg of ik een maquette wilde bouwen van het oude station van Nijmegen (1894-1944), van architect Cornelius Peters, heb ik dat beleefd geweigerd omdat namelijk een zekere Loek Bronkhorst dat al vele jaren geleden had gedaan, zijn maquette als inspiratiebron diende om zelfs maquettes te maken, zijn maquette veel mooier is dan de mijne en ik bovendien weinig met Nijmegen heb!
     Als deze uitleg over een bericht dat ik verkeerd heb begrepen omdat het, ironisch gezien, bedoeld was om het voor mij op te nemen dan wil ik er zelfs mijn excuses voor aanbieden omdat ik al eerder vermelde dat ik absoluut hier NIET wil gaan ruziemaken met wie dan ook op Nurks!

  2. En wat als er nou ‘ns een dooie mus over Rosmalen, ‘s-Hertogenbosch, Uden en hoe die gaten daar ook verder heten mogen, zou vliegen, zou dat ook nog dat facebook halen?

 3. Murwgeluld door een defecte geest
  In de overtreffende trap van Vismalemoe
  Omdat het allemaal te waanzínnig veel is geweest
  Keer ik mijn ooit geliefde Nurks voorlopig de rug toe

  1. Of zal ik anders voorlopig Nurks de rug toekeren opdat anders, gelijk als op de Dagelijkse Standaard, iedereen anders elkaar onbedoeld gaat beledigen!? Want blijkbaar iedereen is schijnbaar elkaar bijna moe aan het worden!

    1. En hoe zou ik dat moeten doen? Ik ken je nog niet eens daar jij blijkbaar nog nooit eerder op mijn reacties hebt gereageerd en als je anders mij de rug wilt toekeren dan ga jij je gang maar!

  1. @Knabbel en Babbel, als jullie daar toevallig mij mee bedoelen dan kan ik nog dit hier nog even aan toevoegen (we raken ook hier allemaal totaal NIET uitgepraat en hopelijk gebeurd dat ook nog alsnog): ik ben ten eerste GEEN pastoor en ten tweede ben ik zelfs zo preuts aangelegd dat ik met niemand seks wil gaan bedrijven, laat staan anderen misbruiken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *