Bevoorrecht

Afgelopen vrijdag zag ik de tweede aflevering van ´De Kennedy´s, een Amerikaanse Dynastie´, een documentaireserie over De Kennedy´s. Eind jaren ´90 van de vorige eeuw was ik erg geïnteresseerd in de moord op JFK. Met dank aan Oliver Stone’s JFK, Don Delillo’s Liber en met name James Ellroys American Tabloid. In die laatste was Joseph Kennedy, de vader van John en Robert, een nietsontziend maffiamaatje die er alles aan deed om zijn zoon in het Witte Huis te krijgen. Gisteren heb ik de eerste aflevering van de documentaireserie teruggekeken.

Aanvankelijk zat het Joseph Kennedy mee. Zijn grootouders waren de Ierse Hongersnood ontvlucht. Hun kleinzoon werd rijk op Wallstreet. Hij financierde de campagne van Roosevelt en mocht als dank ambassadeur in Engeland worden. Totdat Joseph niet zoveel problemen met Hitler bleek te hebben. Toen was het snel met hem afgelopen. Zijn presidentiële ambities kon hij op zijn buik schrijven. Joseph besloot dat zijn oudste zoon Joseph Jr. dan maar president van Amerika moest worden.

Joseph en Rose hadden negen kinderen. En die werden opgevoed met het idee dat ze tot alles in staat waren. Op hun oudste dochter na dan. Die had een wat lager IQ dan de rest. En had zichzelf niet zo onder controle. Joseph Kennedy was ervan overtuigd dat ze een perfecte Kennedy kon worden als ze een lobotomie zou ondergaan. Ze werd plaatselijk verdoofd en door de chirurg opgedragen te zingen tijdens de operatie. Toen ze stopte met zingen had ze het verstand van een kleuter. Waarna ze in een tehuis werd weggestopt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Joseph’s tweede zoon kapitein van een kleine torpedoboot. Toen deze boot zich in vijandig water bevond, voer er een Japanse torpedojager overheen. Een deel van de bemanning verdronk. De rest van de bemanning wist naar een eiland te zwemmen en kon gered worden. John zat duidelijk fout, maar Joseph wist zijn connectie zo te bewegen dat zijn zoon een held werd. Een boek en een film deden de rest. Tot grote frustratie van Johns oudere broer Jospeh Jr., seniors gedroomde presidentskandidaat.

Op 12 augustus 1944 vloog Josephs Jr. met een vliegtuig vol met bommen naar Normandië in een poging de Duitsers ernstige schade toe te brengen. Junior overleefde het niet. Op 13 mei 1948 vloog seniors favoriete dochter Kathleen samen met haar aanstaande man tegen een bergwand in Frankrijk. Ze was op weg naar haar vader in de hoop dat hij zijn zegen op haar huwelijk zou geven.

Zijn tweede zoon John vervulde vaders droom en werd president van Amerika. Op 22 november 1963 werd hij doodgeschoten in Dallas. Volgens het officiële verhaal door Lee Harvey Oswald, volgens James Ellroy door gefrustreerde Varkensbaai-veteranen. Zijn derde zoon Robert Kennedy was hard op weg om eveneens president van Amerika geworden, maar werd doodgeschoten door Sirhan Sirhan. Volgens het officiële verhaal.

Anderhalf jaar later, op 18 november 1969, liet Joseph zelf het leven. Hij ligt inmiddels begraven naast zijn vrouw en oudste dochter die respectievelijk in 1995 en 2005 overleden. Zijn vrouw werd trouwens 105 jaar oud.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

2 Reacties

  1. Na die gezellige stukjes over de dood, maar wat afwisseling is misschien ook wel leuk, had ik een suggestie. Is het misschien een idee dat Max Molovich met zijn twee kinderen onderstaande expo bezoekt en daarvan verslag doet? En dan bedoel ik eigenlijk dat het zwaartepunt bij zijn kinderen komt te liggen: wat vinden zij? Wat valt hen op, wat vinden zij niks. Of vinden zij toch het restaurant het leukst?
    https://www.museumdefundatie.nl/nl/vrijheid/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *