De oorlog in Jemen

Het is een misvatting dat je voor stamppot of puree per se kruimige aardappelen nodig heb. Vastkokende aardappelen zijn precies even stampbaar en over het algemeen lekkerder van smaak.

Dagelijks loop ik langs een huis waarvan de bewoners achter de ruit naast de voordeur een plakkaat hebben gehangen. Op het plakkaat staat dat houtrook vijfentwintig keer schadelijker is dan sigarettenrook. Voor je het weet heb je een ongeneeslijke ziekte te pakken.

Ik wil dat best geloven, maar het slaat nergens op. Sigarettenrook krijg je in aanzienlijk grotere mate binnen – als je rookt tenminste. Je kunt beter elke dag een kilo chips eten dan een fiets, maar dat wil niet zeggen dat we allemaal met de tram naar ons werk moeten gaan.

Het fascinerende is dat die mensen precies deze boodschap verkondigen. Is dit wat zij voorbijgangers het liefst mee willen geven? Ik weet dat ik drogredeneer. Activisten die strijden voor gendergelijkheid op de arbeidsmarkt wordt soms verweten dat ze zich niet druk maken om de onderdrukking van vrouwen in Zuid-Soedan. Maar dat is iets anders. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Dat van die aardappelen is echt niet belangrijk voor mij (nou ja, een beetje misschien) maar ik ben geen activist en bovendien schrijf ik over een paar dagen weer een ander stukje. Dat plakkaat van die haardrook hangt er al maanden. Deze specifieke ruit is de enige ruit van dat huis dat vanaf de straatkant zichtbaar is.

Soms denk ik dat het plakkaat er hangt omdat die mensen hopen dat ze in een van mijn stukjes terecht zullen komen. Hoe uitzonderlijker hun boodschap, hoe groter de kans dat het lukt. Misschien maken ze zich vooral zorgen over de oorlog in Jemen, maar weten ze dat ik daar niet over zou schrijven als ze naast hun voordeur hangen dat het maar eens afgelopen moet zijn met die oorlog.

Laatst stopte er een scooter naast mij waaruit Hyper Hyper klonk, een lied van Scooter. Grappig vond ik dat. De bestuurder leek op Bob de Rooij. Scooter is een Duitse band die binnenkort twee concerten in Amsterdam geeft. Er zijn nog kaarten. Ik word gebruikt waar ik bij sta.

 

[Meer van Klaas Knooihuizen op klaasknooihuizen.com, Oor, Vice, HP de Tijd etc etc]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *