De magische blik

Je hebt de magische blik nodig om de mensen boeiend te vinden. Zonder de magische blik zijn wij toch allemaal stakkers die tegen de klippen op ploeteren tot we als een berg rottend vlees op een mortuariumplank eindigen.

Maar als je een beetje enthousiast bent, en de soortgenoten speciale hoedanigheden toedicht, dan opeens, ALS BIJ MAGIE, worden het interessante figuren, naar wie je graag kijkt, ja met welke je zelfs zou willen omgaan.

Denk aan de status van nobelen en het koningshuis, de leiders, de charismatische elementen. Maar ook wat lager op de ladder met bijv. de mode. Op allerlei gebieden, de muziek, de kunsten etc. brengt de mode glanzende veren boven grijze pluimages. Wie de grillen van het moment kan anticiperen wordt als een goeroe gezien. Het is iets wat wij zo zien omdat het een speciale betekenis voor ons heeft.

Tenslotte de arme doodgewone sloebers. Zelfs die kun je bekijken door de magische bril. Een goedkoop tijdverdrijf. Hun trekken, hun attributen worden dolkomisch. Het maakt het leven nimmer meer saai.

2 responses

  1. De bril van Jasper Grootveld. Ik ben even bezig met het behoud van het drijvend archipel van zijn leerling Arie Taal en dat kwam me weer voor de geest. Hij had die bril helemaal omgewikkeld in pleistertape. Waarschijnlijk had ie een gebroken pootje of zo. Door die tape zag die bril eruit als een 8, het magische getal van Jasper. Voor mij was die bril kunst. Terwijl ik me dat anno 2018 herinnerde, besefte ik dat sommigen dat juist armoedig zullen hebben gevonden, want pleistertape, want geen geld voor een nieuwe bril. Het gold in de jaren 80, en het geldt nu nog meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *