Boef

‘Zijn stijve snaren verlangden bespeeld te worden’, lees ik op het bordje van De vrolijke vioolspeler uit 1623 van Gerard van Honthorst. Op het schilderij zien we een vrolijke baardaap met in zijn ene hand een leeg glas en in zijn andere hand de viool. De 17de-eeuwer wist genoeg. Naast de vrolijke vioolspeler hangt De kok van Hendrick Bloemaert uit 1634. De kok in kwestie kijkt ons haast kwijlend aan. Op het bordje lezen wij: ‘Terwijl de kok zijn hoofd grijnzend naar ons toewendt schuift hij een net geroosterd kippetje van zijn gloeiendhete spit.’ Even verderop staat een wat oudere dame met haar neus op het schilderij ‘Courtisane’, ook van Gerard van Honthorst. ‘Kun jij lezen wat hier staat?’, zegt ze tegen haar vriendin. Ze kijkt naar een tekst op een klein schilderijtje dat de courtisane in kwestie in haar hand heeft. ‘Wie kent mijn aars van achteren’, lees ik even later als de dame naar het volgende scabreuze schilderij is. De tentoonstelling die wij bezoeken in het Frans Hals Museum heet ‘De kunst van het lachen’. Er wordt inderdaad veel gelachen op de schilderijtjes, maar ze gaan vooral ook over de oudste beweging der wereld, om met de Klisjeemannetjes van Koot & Bie te spreken. En zoals Koot & Bie in deze legendarische podcast het beest met de twee ruggen niet bij naam noemden maar spraken over flenzen, kieren, soppen en suikerpotjes roeren, zo zijn er op deze schilderijen vooral symbolen te zien. Een vogeltje dat uit een doosje ontsnapt, twee tortelduifjes in een kooi, een open kan, een mandje eieren, een pijp, een fluit, dooie hazen, een vijzel met een stamper erin, wildgebraad aan het spit: de 17de-eeuwer wist genoeg. In De bestolen vioolspeler heeft Jan Steen zichzelf afgebeeld. In zijn ene hand een lange pijp, met zijn andere hand spant hij de snaren van zijn viool. Hij glimlacht naar de oude koppelaarster die hem een glas wijn voor houdt en heeft niet door dat hij wordt gerold door de jonge vrouw op wie hij zijn zinnen heeft gezet. Naar verluidt had hij de nacht voor hij dit schilderij maakte een lift van deze twee dames gekregen. 

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

3 Reacties

  1. Haha! U bent op dreef trouwens, met al die schrijfsels! Nieuwjaarsvoornemen om productiever te zijn? Of kinderen vermoord?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *