De Waarde van een Goed Compromis (2/2)

In de vorige aflevering had Ans Hitler wakker gemaakt met de vraag wat hij ECHT van de Joden vond. Zal Ans gerust gesteld worden door zijn antwoord???

Hitler twijfelde.
“Ja,” zei hij uiteindelijk, “…Ja. Weiss ich viel.”
“Lul niet met je ‘weet ik veel’, Wat vind je nou van de Joden, Adolf?”
Uh oh. Als ze hem Adolf ging noemen werd het echt serieus.
“Schatzi schatzi boem boem, ik bedoel gewoon…”
“Niks Schatzi schatzi boem boem! Eruit met de geit!”
Hij haalde gefrustreerd zijn schouders op.
“Het is gewoon politiek, schat. Het is wat das Volch wil.”
“Ja,” zei Ans streng, “Maar je zit wel mooi te verkondigen dat het allemaal criminelen en boeven zijn. Hoe zou jij dat vinden als ze dat bij jou doen? Dat is toch niet normaal?”
“Nou, behoorlijk veel Jüden sind…”
“HITLER!”
“Ja jezus wat wil je nou! Dit is wat het volk wil! En het is nou ook weer niet alsof ALLE Joden heiliger baünchen zijn!”

Ans keek boos weg, maar was ergens wel opgelucht. Hij geloofde tenminste niet ECHT dat alle Joden monsters waren die uitgeroeid moesten worden. Maar toch, ook al geloof je het niet, als je allemaal dingen gaat doen waardoor ze wél uitgeroeid gaan worden, nou… Dat is bijna nog erger, misschien. Wat moest ze hier nou mee?

“Hitler, ik vind het niet ok. Al die praatjes van jou zijn opruiend. Een hoop mensen kijken naar jou op, Hitler. Dat is een hoop verantwoordelijkheid om te hebben, en daar moet je verantwoordelijk mee omgaan!”
“Schatzi, dat weet ik toch. Maar we leven in de realiteit. Dit land stond sociaal gezien op instorten! Rechts tegen links, gevechten, rellen, haat en woede! En heel, heel erg veel mensen zijn boos op de joden. Nog even en er komen weer pogroms, dat willst du toch auch nicht?”

Ans snoof. Nee, dat nou ook weer niet. Maar toch.
“Kijk, ik zeg: stuur die Joden naar Madagascar. Of ghetto’s, of concentratiekampen, weet ik veel, ergens naar toe, maar het volk ziet: die Hitler, die neemt tenminste wel onze problemen serieus. Dan krijg je geen volksgerichten! Het probleem wordt aangepakt, maar op een serieuze, verantwoordde, en georganiseerde manier. De rust keert terug, en dan kunnen we andere problemen aanpakken.”

“Ja maar luister eens. De joden ZIJN niet Het Probleem! Volgens mij zijn ze niet eens EEN probleem! En er zijn onwijs veel echte problemen, waarom pak je die niet aan?”
“Oh ja pak die maar aan,” zei Hitler, nu op zijn beurt geïrriteerd, “Wie denk je dat er op mij gaat stemmen als ik zeg ‘Oh hee laten we de hyperinflatie aanpakken door verantwoorde structurele overheidsinvesteringen en en gecontroleerde devaluatie van de Mark die de nodige offers van jullie vereisen maar hee, over 20 jaar is er licht aan het einde van de tunnel’? Dan is er dus een kinkel die opstaat en zegt “Dood aan alle Joden, gisteren in plaats van morgen” en dan wint DIE dus de verkiezingen, schat, en dan zijn we dus NOG verder van huis.”

“Nou en ik vind dat een goed politicus verantwoordelijk is, en zijn best moet doen om echte problemen en oplossingen bespreekbaar te maken,” mokte Ans koppig, met haar armen over elkaar, “Daar kiezen we toch vertegenwoordigers voor? Juist omdat zij WEL weten hoe een land bestuurd moet worden.”

Hitler zuchtte, en deed een hand op haar schouder.
“In de ideale wereld, ja, je hebt helemaal gelijk. Maar de politiek is een spel, schat. Als je wil winnen in de echte wereld is een compromis het hoogst haalbare. Zeg ik dat de joden ausgerottet moeten worden? Ja. Zo krijg ik de meeste stemmen, en kan ik de best haalbare politiek voor dit land uitvoeren, schat. Ik weet ook wel dat Joden ook maar mensen zijn die een normaal bestaan willen opbouwen voor zichzelf en hun kinderen. Maar de maatschappij moet ze niet. En dan kunnen we vervallen tot totale chaos en waanzin, of we kunnen proberen er het beste van te maken- met de best mogelijke politicus aan de leiding. Het kleinst mogelijke offer voor het best mogelijke resultaat. Een kleine groep heeft het niet naar haar zin, of we hebben het allemaal niet naar onze zin. OOK de kleine groep. Het is hard, maar wass kunnen wir anders machen?”

Oh ja. Ans knikte voorzichtig, Hitler edoch niet aankijkend.
“Ok. Ik denk dat ik het begrijp.”
“Dank je,” zuchtte Hitler, haar hand pakkend, “Ik zal echt mijn best doen. Dat weet je, als je echt van mij houdt.”

Hitler draaide zich om, klopte zijn kussen op, en trok de dekens op tot zijn kin. Lekker warm. Ans bleef nog even rechtop zitten.

“…Hitler?”

Hitler zei niets, maar zijn totale gebrek aan lichaamstaal liet weten dat hij aandachtig luisterde.

“… Maar… Maar Hitler. Als jij de best mogelijke leider van dit land bent, dan moet toch JUIST jij in staat zijn te weten wat WEL belangrijk is? Dan moet jij toch JUIST degene zijn die het volk WEL kan overtuigen wat dit land ECHT nodig heeft?”

Hitler draaide zich langzaam om naar Ans. Hij keek haar vanuit zijn ooghoeken aan. Wenkbrauwen diep gefronst.
Ze keek hem een beetje bezorgd aan. Wat zou hij doen? Het blijft de Führer van Nazi-Duitsland, natuurlijk. Uniformen vond ze sexy- omdat ze gevaarlijk waren. En deze man SLIEP zelfs in een uniform. Ze slikte. Hitler kneep zijn ogen samen en keek haar geconcentreerd aan, iets zoekend, iets…

“Je maakt een geintje he!” riep hij uit, met een dikke glimlach en volle pretoogjes. Hij had haar wel door!
“Du nimmst mir in der Mäling!” riep hij, Ans in haar zij porrend met zijn vingers. Gespannen dat zij was, trok haar lijf samen.
“Hou op!” riep ze. Hitler grijnsde, en ging nu vol in de Blitzkietelkrieg. “Hahahaha!!” gilde Ans uit, spartelend, “Hou op! Hitler! Hör auf!”
Hij kroop op haar middel, boog grijnzend naar beneden en drukte die snor helemaal in haar neus, haar vol passie tongzoenend. Net als die redevoeringen. Ze zwijmelde weg. Ach, dacht ze, hij zal ergens wel een punt hebben. Elke gek z’n gebrek. En Hitler, wel, hij had tenminste al zijn haar nog.
“Gekkie,” mompelde ze tussen de zoenen door, hem omhelzend met haar armen en benen. Tijd om het goed te maken!

8 Reacties

 1. Juist. Ik weet het niet… Hitler een goede zoene die enkel om opportunistische redenen van mening is dat alle joden moeten worden uitegroeid? Het zou kunnen , maar ik waag het te betwijfelen.

 2. sympathieke gast die Adolf, hij meende het niet slecht. altijd al geweten. En hij hield ook nog van dieren. Ik bedoel maar, hoe kan je dan slecht zijn??!??

  1. Velen zien Winston Churchill ook als een held en dierenvriend en ofschoon hij inderdaad een geweldige staatsman was bleek hij als strateeg of opperbevelhebber werkelijk gewoon een prutsers te wezen! Hij was tenslotte een groot voorstander van de eeuwenlange Britse kolonisatie en Churchill heeft in de beide wereldoorlogen vele honderdduizenden Britten de dood ingejaagd daar hij, gelijk aan meerdere Britse politici, van echte strijd totaal geen kaas gegeten had!
   Want ook voor meerdere politici, waaronder zelfs Adolf Hitler en Jozef Stalin, geldt namelijk: oorlogen moet je aan echte generaals overlaten en niet aan goedbedoelende politici die hooguit Stratego kunnen voeren als spel! Ze maken van veldslagen alleen een bloedige puinhoop en offeren talloze soldaten op als kanonnenvlees!

 3. Het zijn anders niet alleen de Duitsers die zich hebben manipuleren door Adolf Hitler! Ook de westerse geallieerden, Jozef Stalin en talloze volkeren in Midden- en Oost-Europa, Rusland , Oekraïne, de Baltische Staten, Wit-Rusland, de Krim, Kaukasus, enz. hebben bijna allemaal Hitler onderschat of een verkeerde veronderstelling van hem gehad en zelfs de joden!
  Zo hebben de westers geallieerden voor WO II heel braaf toegestaan dat Hitler het Saarland, Rijnland, Oostenrijk, Sudetenland, Tsjechië en het Memel-gebied bij Polen heeft geannexeerd omdat ze meenden dat hij hierdoor tevreden en aardig zou worden opdat hij geen oorlog ging voeren! Zelfs Winston Churchill was voorheen vol lof over Hitler omdat deze de werkloosheid in Duitsland deed verdwijnen en hij had hem graag ontmoet in een Duits hotel!
  Jozef Stalin daarentegen bewonderende Hitler om zijn wreedheid en hij heeft deze, tijdens hun gesloten pact in de periode 1939-1941, van miljoenen tonnen grondstoffen voorzien zodat de nazi’s half Europa konden veroveren en zelfs alle waarschuwingen over een naderende Duitse aanval in 1941 volkomen genegeerd waarmee Stalin feitelijk eveneens verantwoordelijk was voor de dood van 30 miljoen Russen en niet-Russen!
  En op hun beurt zagen vele miljoenen Russen, Oekraïners, Balten, Kozakken, Tartaren, Kaukasiërs en zelfs joden Adolf Hitler en de Duitsers als bevrijders van het gehate communisme en zo zou een vrouw uit Oekraïne, toen de nazi’s haar dorp binnenreden, hebben uitgeroepen: “We waren dolblij dat de Duitsers waren gekomen want zij zullen ons weer onze onafhankelijkheid teruggeven en de communisten verjagen!”
  Talloze Oekraïners, Russen e.v.a. wilden zelfs allemaal een Duitse soldaat in huis hebben om deze van een bad, brood en bed te voorzien en onderling gingen ze daar zelfs om twisten! Maar toen de nazi’s op hun beurt een waar schrikbewind gingen zaaien onder deze volkeren werd er in Kiev door een bepaalde inwoner iets heel anders gezegd over de nazi’s en dat was ongeveer dit: “Als we een groep Duitsers zagen aankomen dan sloegen we meteen op de vlucht!”
  En zo is het hier in Europa ook gegaan met bepaalde “moslims, vluchtelingen en asielzoekers” die eerst zo “zielig” leken en eveneens van een bad, brood en bed werden voorzien maar velen onder hen verafschuwden hun Europese (linkse) gastheren en ze hebben die ook geterroriseerd zodat velen onder de EU-burgers thans deze ondankbare groeperingen mijden als het coronavirus en trouwens volkomen terecht ook!

  1. Winston Churchill was, net als Adolf Hitler, een fanatieke anti-communist die het aan de macht komen van deze verderfelijke ideologie rond 1917 omschreef als een wild apentheater!
   Toen Hitler in 1933 rijkskanselier werd en in Duitsland de werkloosheid liet verdwijnen, iets wat in Engeland niet zo goed lukte, voelde Churchill hierdoor wel bewondering voor Hitler. Zo had Churchill zelfs dit nog over Hitler beweerd:

   “Het valt niet te zeggen of Hitler de man zal zijn die de wereld zal opzadelen met de zoveelste oorlog waardoor de beschaving onherstelbare schade zal oplopen, of dat hij de geschiedenis in zal gaan als de man die het eergevoel en de gemoedsrust van het grote Duitse volk wist te herstellen, die de rust in het land liet weerkeren en van Duitsland weer een verheven, constructief en krachtig land maakte, dat een prominenten plaats innam in de Europese familie.”

   Pas toen Churchill erachter kwam dat Hitler voor zijn eerste voorspelling koos zou hij de nazi’s gaan bevechten ofschoon Churchill zelf eigenlijk evenmin schone handen bezat!
   Hij was namelijk fel anti-Nederlands, volgens bronnen een racist en een antisemiet, een groot voorstander van de kolonisatie en uitbuiten van volkeren die onder de Engelse knoet leefden, hij wist vrijwel alles af over de Holocaust en heeft daar echter totaal NIETS tegen ondernomen, West-Europa bijna laten platbombarderen en Oost-Europa verkocht, verraden en uitgeleverd aan die akelige tiran Jozef Stalin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *