Polderen aan voornamelijk Fransen uitgelegd

Les Hollandais sont adeptes d’un ‘polderen’ forcené, une sorte de parlementer visant un compromis qui satisfera tous les participants à une question, issu génétiquement de leur passé dans les marécages, òu l’élaboration d’un plan contre inondations et donc le bâtissement et l’entretien de digues étant nécessités de vie ou de mort, ils ont effectué leur passage dans leur psyche collective.

En parallèle avec le terme français ‘parlementer’ qui donne une idée de parlement, de fonctionnaires trop payés qui s’ennuient à choisir une solution présentable au public.

De Nederlanders zijn fanatieke adepten van een ‘polderen’, het parlementeren tot een compromis is bereikt tussen de deelnemenden aan een vraagstuk, genetisch voortkomend uit hun verleden in de moerassen , waar het opstellen van een watersnoodplan en dus het bouwen alsmede onderhouden van dijken een kwestie van leven of dood zijnde, ze hun stempel hebben gedrukt op hun collectieve psyche.

Vergelijk met ‘parlementeren’, wat aan parlement doet denken, aan teveel betaalde ambtenaren die zich vervelen met het kiezen van een oplossing die het volk zal slikken.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *