Kilimanjaro IS een berg, Toto

Er is altijd iets geweest wat me irriteerde aan dat Africa-liedje van Toto. Ik dacht eerst dat het mijn onvermogen was mee te zingen, omdat ik de woorden (en de volgorde ervan) nooit echt goed kon onthouden.
Een paar weken terug zat ik in mijn auto, weer eens mee te mompelen met de radio en te struikelen over: “Sure as kilimanjaro rises above the… Uhh like olympus… uhh Seeeeerengetiiii”

Voor een mij niet echt duidelijke reden ergerde ik mij er meer aan dan gewoonlijk, dus heb ik mijn best gedaan de zin eindelijk in mijn kop te stampen:

Sure as Kilimanjaro rises like Olympus above the Serengeti.

“Het is ook gewoon een kutzin,” dacht ik eerst gewoon te mopperen uit ergernis om mijn eigen onkunde.
Tot ik ging nadenken, zoals de leden van mijn soort gewoon zijn te doen (behalve Trump dan, ik heb geen idee wat het is dat hij doet. Ik stel me voor dat zijn brein een soort toilet is wat een oneindige stroom diarree uitspuwt. Niet echt logisch, maar ja, Trump, he?): ligt het nou eigenlijk wel aan mij? Of is het echt een kutzin?

Dus ging ik het onderzoeken. En ik vond iets! Kilimanjaro rises like Olympus!
Wat Toto dus zegen wil, is dat een ECHTE berg boven de Serengeti uitsteekt alsof het een berg is… die niet eens echt bestaat! Hoe fucking neerbuigend kan je zijn?? Oh ik weet wat, Toto, laat ik eens een liedje schrijven, en het gaat dan een beetje als zo:

Toto’s dicks rise out of their pants like non-existing penises above the elastics of their underpants

Leuk he? Lachen he, Toto? Als het bij jullie gebeurd? DAN OOK HE?
Voorwaarts:

I guess the rain is down in Africa

NOU NEE TOTO IK DENK HET NIET. DAT IS HET HELE FUCKING PROBLEEM DAAR. Wel, dat en honderden jaren aan directe en indirecte slavernij en milieuvernietiging vooral veroorzaakt door westerse hebzucht en overconsumptie.
Wat de fuck is er mis met jullie, Toto? Haten jullie negers? Is dat het? Hebben jullie het nieuws niet gehoord? Het is niet meer ok ze te haten! Negers zijn nu net als normale mensen! Leef een beetje in deze tijd!

Dus dit is wat we gaan doen, we gaan die tekst een beetje aanpassen:

Sure as Kilimanjaro rises, because it’s a mountain, above the Serengeti

Of desnoods pas je het aan op z’n wikipediaans:
Sure as Kilimanjaro rises approximately 4,900 metres (16,100 ft) from its base to 5,895 metres (19,341 ft) above sea leveeeelll

Het klinkt, geef ik toe, ietwat mank, maar hee het is tenminste niet meer FUCKING ACHTERLIJK TOTO. URGH.

Ik moet kappen met naar die jaren tachtig shitradio te luisteren.

Naschrift: ik besloot eens de lyrics op te zoeken van dit lied, kijken of er nog meer te zeiken is. Eerst: BLIJKBAAR zingen ze “I bless the rains down in Africa” in plaats van “I guess the rain is (…)” maar goed er is geen regen daar en je articuleert niet goed dus het blijft fucking stoopid, IK NEEM NIKS TERUG.

…Maar dan de rest. Ik begrijp nu waarom ik het nooit kon onthouden. Er is godverdomme geen touw aan vast te knopen! Kijk dan!!

She’s coming in 12:30 flight
The moonlit wings reflect the stars that guide me towards salvation

In A 12:30 flight, Toto. En hoe de hel reflecteren vleugels sterren als die vol in het licht van de maan staan?? ACHTERLIJK.

He turned to me as if to say “Hurry boy, It’s waiting there for you”.

Wat? Wat bedoel je, Toto? Hij draaide zich om alsof hij iets specifieks wilde zeggen? Wat moet ik mij daar in godsnaam bij voorstellen? Die gemankeerde kutpoëzie bewaar je maar voor je puberdagboek, Toto.

There’s nothing that a hundred men or more could ever do

Nee, inderdaad, Toto, als je honderd man “of meer” VOOR EEUWIG EN ALTIJD iets laat doen, dan is er niets wat niet gedaan kan worden. Uiteindelijk. WAUW. Laat het effe inzinken: WAUW.

The wild dogs cry out in the night
As they grow restless longing for some solitary company

Solitary company. Probeer je nou de wijsneus uit te hangen, Toto? Het is je nogal wat waard, gezien de dodelijk vermoeide manier waarop je het in de melodie hebt gepropt. WALGELIJK.

Gonna take some time to do the things we never have

DIT KAN GEWOON NIET! JE HEBT IETS, OF JE DOET IETS, TOTO, WE GAAN NIET DE DINGEN DOEN DIE JE NOOIT HEBT DAT IS GEWOON ONGELOOFLIJK DOM. Of bedoel je “Never have done”?
ZING DAT DAN. MONGOOL. Er is plek zat, met je “Haaaa-aaaaa-aaa-aaaaaa-a-a-aaaaaaveeeeee”.

En dan zitten al die zinnen door de war. Ik snap er geen klote van. Wat lul je nou, Toto? Wat lul je nou? Die kutband gaat naar fokking Afrika “Hoping to find some old forgotten words or ancient melodies” en dan kom je met dit:

It’s gonna take a lot to drag me away from you
There’s nothing that a hundred men or more could ever do
I bless the rains down in Africa
Gonna take some time to do the things we never have

WAAR HEB JE HET OVER?? ALS DIT IS WAT JE HEBT GEVONDEN DAN IS DIT PRECIES WAAROM ZE FORGOTTEN WAREN, TOTO. KUTBAND. SCHIJT. KUT! BAH! GAT!VerDAMME.

2 Reacties

 1. Ik moest door bovenstraand ioneens denken aan de film The Commitments (over een bandje uit Dublin dat soul gaat spelen). Daarin komt A whiter shade of pale (van Procol Harum) in voor. Aan het eind van de film, als de band ten onder is gegaan, deze scene:

  ‘- So looking back, what did you learn from the time with the Commitments, Jimmy? –

  That’s a tricky question, Terry. But as I always say: We skipped the light fandango, turned cartwheels across the floor. I was feeling kind of seasick, but the crowd called out for more (spoken in a manner-of-fact-type voice)

  – That’s very profound, Jimmy. What does it mean?

  (big grin) – I’m fucked if I know, Terry!’

  Snapt u? fucked if I know….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *