De geldschieter van Trump

Hij praat niet graag en geeft de voorkeur aan het gezelschap van katten boven dat van mensen. Ik vermoed dat het die katten zijn geweest die hem de volgende overtuigingen hebben bijgebracht:

Een mensenleven heeft geen intrinsieke waarde, behalve dan de waarde van het geld dat hij of zij verdient. Katten hebben waarde omdat ze mensen blij maken. Iemand die op de overheid steunt heeft een negatieve waarde. Momenteel zit de samenleving verkeerd om in elkaar: het probeert de zwakkeren sterker te maken en de sterkeren zwakker.

God moge weten hoe hij tot die observatie is gekomen.

Verder denkt hij dat de Clintons samen met de CIA in drugs hebben gehandeld en betrokken zijn geweest bij een aantal moorden. Vóór de Civil Right Act waren zwarten economisch gezien beter af. Klimaatverandering wordt overdreven. Obama is geen Amerikaan. En een atoomoorlog is relatief ongevaarlijk. (De straling van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki heeft de Japanners juist gezonder gemaakt.)

Dit zijn de meningen va Robert Mercer, de belangrijkste financier van Donald Trump. Zonder hem was Clinton nu president van Amerika geweest. Hij is zo rijk omdat hij CEO is van een hedge fund is genaamd Renaissance, dat mede zo succesvol is doordat het altijd wiskundigen in dienst nam in plaats van economen.

Omdat hij de overheid het liefst de grootte van een sinaasappelpitje ziet hebben, heeft hij zijn geld op een politieke outsider gezet die het systeem bij de wortel af zou hakken. Zijn belangrijkste adviseur: Steve Bannon, thans Assistent of the President is. Die had hem eerder geadviseerd om 10 miljoen in Breitbart New te pompen toen het nog een verzameling margeblogjes was. En om 5 miljoen in Cambridge Analytica te stoppen, een bedrijf dat online data mijnt om mensen te kunnen beïnvloeden en dat een erg groot aandeel schijnt te hebben in Engelands keuze de EU te verlaten.

Los daarvan heeft hij 1.6 miljoen dollar aan een wetenschapper gegeven die daar koelkasten van heeft gekocht om 14 duizend menselijke urine-samples te kunnen bewaren in de overtuiging daarmee het mensenleven te kunnen verlengen. Het verlangen naar onsterfelijkheid is van alle tijden.

Naar eigen zeggen heeft hij nog nooit in zijn leven een nachtmerrie gehad.

Lees ik allemaal in dit artikel in de New Yorker. Waar ik ook lees dat Mercer al zijn jachten Sea Owl heeft genoemd. De laatste Sea Owl kostte 75 miljoen dollar, bevat een kroonluchter van Venetiaans glas, een met de hand uitgekerfde boom van Peruviaans mahonie en een piratenkamer voor de kleinkinderen. ‘This sophisticated bespoke motor yacht has been built for experienced owners who are very family-oriented’, heet het op de site van de bootbouwer, van Nederlandse komaf. Welke peperdure jacht van een of andere Amerikaanse of Russische miljardair is er vandaag de dag niet in Nederland gebouwd?

Op een andere site, waar de jacht in detail wordt besproken, lezen we dat de eigenaar is ‘gifted with a mathematical mind’. Mercer schijnt inderdaad een wiskundig genie te zijn. Bij IBM heeft hij aan een vertaalalgoritme gewerkt dat de basis vormt voor Google Translate en Apple Siri. Zo intelligent zijn, dan zo de weg kwijtraken, maar dan wel gelijk krijgen omdat je simpelweg zo rijk bent dat je in staat bent geweest je gelijk te kopen.

Of is het te vroeg om te zeggen? Want intussen lijkt Steve Bannon zijn pop niet echt onder controle te hebben en is het een absolute chaos. Maar dat kan ook de bedoeling zijn.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *