Weelde

Deze tijden doen me denken aan de Franse Revolutie. Aan meer revoluties. Aan álle revoluties. Het ís een revolutie! Want in revoluties gaat het zo: de have nots keren zich tegen de haves. En hoe je het went of keert, niettegenstaande wat die arme professor uit Denemarken (rust in vrede), die net zo goed een rijke professor uit Zweden kan zijn, zo precies weet ik het ook weer niet meer, ons in Zondag met Lubach kwam vertellen, dat het heus meeviel met de wereld, dat er steeds meer middenmoters waren, overal, dat de lat van de echte armoe (die waarbij je in de naar fecaliën stinkende goot crepeert, bedelend om een stukkie brood, haar en huid vol ongedierte), steeds hoger komt te staan – of lager, het is maar hoe je het wilt begrijpen -,

we zijn rijk en ze zijn arm.

En ze zullen blijven komen. Daar is niets tegen te doen. Onze eigen (relatief) armen, die in de ogen van de echte armen (die volgens die professor uit Denemarken of Zweden – en misschien zelfs Noorwegen, doe es gek – dus al minder arm aan het woorden zijn, maar daar hebben we in dit betoog – en ook sowieso in het Westen in dit stadium – niet zo veel aan) hartstikke rijk zijn, proberen de toestroom (de revolutie in feite) te dempen, tevergeefs. En ook dát is een revolutie op zich. Onze eigen (relatief) armen keren zich tegen het establishment, tegen degenen die sinds de goddelijke jaren 60 een enorme macht in handen houden, de macht over ons denken, over ons ethiek, kortom, over goed en kwaad.

Het enige wat we kunnen doen is voorkomen dat onze keurige hoofden in de afvalmand van de guillotine terecht komen.

 

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

13 Reacties

 1. Eens! Wanneer gaat het westen India en afrika en het midden oosten nuken? China mag blijven bestaan. Hun “onmenselijke” en “schandalige want dat doe je toch niet” één kind politiek is waarschijnlijk het enige waardoor de wereld nog niet aan een overdosis mensen ten onder is gegaan. Maar grutjes wat zijn ze toch onethisch.

  1. donder op eikel.
   Waag het niet om nog eens iets onder mijn stukken te posten. Max wil me hier. Voor hem ben ik teruggekomen. Als ik ooit weer iets van jou hier verneem ga ik voorgoed weg. Gesnopen?

 2. @ Old Zeikwijf,
  Ik neem de vrijheid je te tutoyeren. Ik heb je hier weleens een klein beetje geplaagd. En misschien zal ik dat nog weleens gaan doen, maar ik wil in alle serieusheid even dit aan je kwijt:
  Ik heb even zitten googelen naar dat Mmrr-gezwel. Het maakt me geen scheißfuck uit waarom zij/hij en jij ruzie hebben. Ik ken jou uitsluitend van hier en ook ik vind dat je hier hoort. Je verstaat de kunst met je onorthodoxe wijze van formuleren lekker te irriteren en zegt nog weleens wat zinnigs ook. Qua niveau verhouden jij en die mmrr (waarom zou ik dat eigenlijk met een hoofdletter schrijven?) zich als 10 tot 1. Wat natuurlijk het meest over die mmrr zegt, dat snap je zelf ook wel, :). Ik wil je hiermee laten weten dat ik in deze clash volledig aan jouw kant sta. Ik hoop dat ook anderen zich hier als zodanig willen uitspreken. Op die manier kunnen we dat gezwel met zekerheid uitsnijden.
  En nu ben ik lang genoeg serieus geweest.

  1. Uit de grond van mijn hart: bedankt. Nu de voltallige habitué’s van nurks zich hebben uitgesproken in faveure van mijn aanwezigheid kan ik volmondig zeggen: ik blijf. Ik zal me niets meer aantrekken van wat idioten over mij schrijven. Vol gas voorwaarts!

 3. Koning Lodewijk XVI, die het belangrijkste slachtoffer werd van de Franse Revolutie, zou ik niet echt willen vergelijken met dat uitschot in Brussel. Frankrijk was namelijk, ver voor de Franse Revolutie, al zwaar verarmd dankzij de voorvaderen van de opgenoemde Franse koning maar hij had gewoon te laat door hoeveel armoede er heerste in zijn land. Degenen die hem echter in 1792 hebben afgezet en op 21 januari 1793 lieten terechtstellen, de Jakobijnen, waren overigens zelf helemaal geen lieverdjes daar ze in datzelfde jaar, tijdens de Septembermoorden, duizenden (veelal onschuldige) mensen gruwelijk lieten vermoorden!
  Maximilien Robespierre, hun leider, was daarentegen wars van rijkdom en weelde en totaal onomkoopbaar. Zijn belangrijkste slachtoffer, koningin Marie Antoinette (die inderdaad wel een erg dom bezig was geweest met haar geldverspillingen), heeft zelfs op de dag van haar executie de desbetreffende beul, Charles-Henri Sanson (die ook haar man had onthoofd en 3000 andere Fransen !), onbedoeld (?) vernederd en gepijnigd door recht met haar voet op de zijne te trappen waarna Sanson vloekte en schreeuwde van de pijn!
  De Jakobijnen (bijna een soort voorlopers van de SS, de NKVD en moslimextremisten) werden het jaar daarop, in 1794, toen Robespierre ten val kwam, op hun beurt vrijwel weggevaagd en degenen onder hen die het overleefden werden na de val van Napoleon Frankrijk voorgoed uitgeschopt!
  Nou ben ik er zeker voor om een revolutie te ontketenen waarmee een einde komt aan de EU, net zoals het communisme in Oost-Europa hierdoor ten onder ging, maar beslist NIET in de stijl van de Franse en de Russische Revolutie! Ik heb een grote afkeer van guillotines en die mogen ze wat mij betreft gewoon in brand steken maar zolang de meeste Europeanen het nog iets te goed hebben wat hun leven betreft blijft een opstand hier dan ook uit.
  Wij zijn in Europa feitelijk helemaal verleerd om verzet te plegen en alleen een zeer extremistische terreurdaad (zoals bij de moord op Theo van Gogh waarbij tientallen Nederlandse moskeeën werden vernield of beschadigd) kan er voor zorgen dat er in heel Europa opstanden uitbreken en lang zal dat overigens niet duren.
  Door de arrogante EU-bestuurders (zij denken nog steeds dat zij in hun hoogmoed alles maar mogen en kunnen) zijn de EU en de euro zo gehaat geworden dat hun ondergang rap dichterbij komt!
  In Engeland neemt die haat nog sneller toe en overigens hebben ze daar in 1649 hun koning, Karel I, eveneens onthoofd omdat hij veel te autoritair was en te geldverspillend hoewel zijn beulen, die hem moesten executeren, aan dictator Cromwell vroegen of ze zich met valse baarden mochten vermommen!
  Beulen zijn namelijk verre van geliefd bij veel mensen maar ik houdt ontzettend veel van alle Europeanen die de EU, hun vreselijke bestuurders en de euro voor meer dan 100% gruwelijk haten!

  1. Hoewel ik het boek ‘De guillotine’ (1999) van Simone van der Vlugt nooit helemaal heb gelezen doet het mij wat inhoud betreft denken aan een bepaald geschiedenisboek over de Franse Revolutie dat ik in de jaren ’80 las in de bibliotheek.
   De hoofdfiguur Sandrine de Billancourt (een charmante en goedhartige jongedame van adellijke afkomst) heeft wel iets gemeen met de dochter van Lodewijk XVI en Marie Antoinette (deze laatsten stierven ook onder de guillotine). Persoonlijk heb ik altijd een vreselijke haat gekoesterd tegen de guillotine daar het een bloedige machine is maar vooral de executies waren in die tijd erg vernederend.
   Robespierre was aanvankelijk evenmin een voorstander geweest van de doodstraf. De openbare aanklager Fouquier-Tinville (die Sandrines vriend Nicolas zou tegenkomen in vermomming) werd 150 jaar later wat doodvonnissen betrof bijna overtroffen door Freisler, de nazi-rechter van Hitler, die ook talloze mensen veroordeelde tot de guillotine. In tegenstelling echter tot Fouquier-Tinville wist Freisler aan de valbijl te ontkomen daar hij stierf door een vallende balk na een luchtbombardement.
   Sandrine en haar vrienden lijken toch in het verhaal niet echt te verouderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *