Het paradijs

 

Kapitalisme, net als religies, houdt het domme volk een paradijs voor. Het consumentenparadijs. Waar de mens van alle gemakken is voorzien, zelfs ruim voordat hij een behoefte voelt.

Dat houdt het zwoegende volk in bedwang. Bij religies is het paradijs te bereiken na een verschrikkelijk leven vol ontberingen. Bij het kapitalisme is dat een wortel die aan een stok bungelt. De stok zit vast aan de mens zelf, de wortel schuift steeds vooruit. Er komt steeds meer gemakken, steeds meer producten, steeds nieuwere versies, steeds meer verslavingen aan die producten en nieuwere versies.

Bij religies wordt de mens geketend met versen en regels.
Bij het kapitalisme met abonnementen en updates.

Terwijl de vaste banen steeds schaarser worden nemen de vaste abonnementen toe. Alles wat vroeger te koop en dus te bezitten was, is nu enkel verkrijgbaar onder het juk van een abonnement. Zaken die je bezit worden in no time obsoleet, opgevreten door de updates, al dan niet van anderen, die en met wie je enkel kan volgen en communiceren als je steeds je producten up to date houdt.

Gewaardeerde/statusgevende arbeid wordt schaars. Het volk moet toch zwoegen: een hardnekkige mantra.

In de verte gloort de fata morgana van het paradijs.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

9 Reacties

 1. Religie, met haar inquisiteurs in allerlei verschijningsvormen, is vele eeuwen lang het zwaarste chantagemiddel geweest. Het kapitalisme heeft er uiteindelijk de overtreffende trap op gevonden. Nee, ik bedoel niet: de hypotecaire lening. Ik bedoel: het vrijwillig verplichte abonnement op de Postcodeloterij.

 2. Old Zeikwijf,
  Ik blijf je voorlopig maar even zo noemen. Dit om verwarring met een ander, recent de spotlights weer opgezocht hebbend oud zeikwijf te voorkomen.
  Laatst genoemde zal ongetwijfeld met je eens zijn dat statusgevende arbeid schaars aan het worden is. Hopelijk krijgt zij greep op haar verslaving aan dat sprankelend gesprenkelde, goed beschouwd al even obsolete, maar zich oneindig vernieuwende product.
  En een schadeclaim met eerst vijf, en daarna zes nullen – vind ook jij dat geen goed voorbeeld van een ten opzichte van de stok vooruitschuivende wortel?

 3. Okee, maar dan moet er een alternatief geformuleerd worden. Ik heb dat al vaker voorgesteld, maar dan bleef het doodstil. Een Nieuwe Wereldorde, hoe zou die er uit moeten zien?

    1. als je 500 jaar geleden een blauwdruk van ons systeem had voorgesteld was je vermoedelijk opgehangen en gevierendeeld. En toch: onze huidige werkelijkheid.

 4. In de Bijbel hadden talloze volkeren, gelijk naar de EU-elite, allerlei valse afgoden geschapen aan wie ze zich onderwierpen en offers voor brachten terwijl die goden (meestal standbeelden van mensen of dieren die vervaardigd waren uit edelmetalen, steen, hout etc.) totaal NIETS konden!
  In het verhaal van de Bokkerijders leken deze ook een afgod te hebben in de vorm van een beeld van een zilveren bok waar ze een gruwelijke eed op aflegden! Alleen de Bokkerijders uit de gelijknamige strip van Suske & Wiske uit 1948 hadden een zilveren bok vervaardigd uit het zilver van gestolen kerksieraden, een vorm van heiligschennis(!), en deze tot leven gewekt met een boosaardige geest waaraan zij zich eveneens onderwierpen!
  Thijs, de voormalige hoofdman van de Bokkerijders die hier ooit opdracht voor gaf, kwam echter constant onder de invloed van de boosaardige geest en pas toen deze uit de Zilveren Bok verdween, nadat ze beiden in een moeras wegzonken, gaf Thijs deze aan de helden terug opdat hij zo het paradijs in mocht gaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *