Verveling


partij-poster-verveling

Nurks Nederland is een no-issue-partij. Alles interesseert ons niks, om met de grote Henk van Nazareth te spreken. Het leven heeft toch geen zin, je kan het beste een beetje mopperen dat het nooit meer goed komt. Heb je altijd gelijk. En het is fijn om altijd gelijk te hebben.

Maar soms, heel soms, willen wij nog wel eens ergens een lans voor breken. U zult ons niet op de barricaden zien springen, maar een klein protest moet zo nu en dan mogelijk zijn. Of, laten we het omdraaien: een lofliedje, dat moet ook mogelijk zijn. Zo nu en dan. En het fenomeen waar wij vandaag de loftrompet over zouden willen afsteken, heet verveling.

Verveling, bij gebrek aan een beter woord, is goed. Verveling verfrist. Zuivert de geest. Verveling zorgt ervoor dat alles wat erna komt beter lijkt. Verveling is als de huid die door een slang wordt afgelegd. Daarna kun je als herboren verder. Het scheelt ook maar één L, vervelling en verveling.

Maar verveling bestaat niet meer. Althans, niet zoals het bedoeld is. Was er vroeger op regenachtige zondagmiddagen werkelijk niets anders te doen dan te luisteren naar het tikken van de klok, tegenwoordig pakken wij bij de minste tekenen die op een naderend verveelmomentje lijkten te wijzen, de smartphone erbij. En binnen no-time zitten wij onze Facebook-pagina te refreshen, door onze Twitter-feed te scrollen of een stom filmpje te koekeloeren omdat we nu eenmaal geen weerstand kunnen bieden aan koppen als ‘twaalf reacties op een huwelijksaanzoek die je zullen doen pissen van het lachen’.

U mag dat gevoel natuurlijk verveling noemen, maar het voelt toch anders. Dat komt wellicht doordat je de smarthpone er ook bij pakt als je je niet verveelt. Vervolgens ervaar je wel hetzelfde gevoel. Met andere woorden: je verveelt je niet, maar het voelt wel zo. Het is semi-verveling. Een slang die met een half afgestroopte huid door het leven kruipt. De echte verveling blijft uit.

We zouden weer wat vaker terug moeten naar de echte verveling. Zonder afleiding. Is het zondagmiddag, regent het buiten en hebt u niks te doen? Doe dan ook echt niks. Laat uw smarthpone, tablet of laptop buiten handbereik en verveel u. Pak geen boek uit de kast, sla geen krantje open, doe geen spelletje. Verveel u helemaal de pleuris. Dan komt het allemaal goed.

Of nee, toch niet. Het komt nooit meer goed.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *