De leeuw

De leeuw kennen we allemaal. Zelfs als we nooit een dierentuin bezoeken kunnen we zijn bestaan onmogelijk over het hoofd zien. Want de leeuw is alomtegenwoordig. Hij staat als logo op de scooters en auto’s van Peugeot, op de betaalpas van ING, het doosje van Potter’s linea en brult ons vanaf het bioscoopscherm tegemoet bij films van Metro Goldwyn Mayer. Adellijke familiewapens bevatten vaak leeuwen en in het logo van onze eigen rijksoverheid staan er maar liefst dríe; waarin een klein land groot kan zijn. De leeuw is het nationale symbool van o.a. Afghanistan, België, Bulgarije, Denemarken, Finland en Noorwegen. De leeuw staat voor kracht, moed, gezag en stoerheid, eigenschappen die we mateloos bewonderen, vooral als we ze zelf niet bezitten. We hebben het dan over de leeuw, het mannetje, niet over de leeuwin, want ook in het dierenrijk is de vrouwenemancipatie verre van voltooid.

Maar zelfs als we blind zouden zijn konden we niet om de leeuw heen, want ook in de spreektaal heeft hij zijn sporen nagelaten. Zo moedig als een leeuw, je in het hol van de leeuw wagen, laat de leeuw niet in z’n hemdje staan… We zijn kortom al eeuwenlang danig onder de indruk van de leeuw en dat is wel te begrijpen. Want een roofdier met zó’n grote norse kop, zúlke woeste manen en zó’n diep keelgeluid, hoe zouden we daar minnetjes over kunnen denken?

Hoe is echter de praktijk van het leeuwenleven? De leeuw slaapt maar liefst 20 uur per dag. Zelfs de luiaard, toch bij uitstek het symbool van sufheid en indolentie, is per etmaal ruim tien uur langer bij kennis. Maar goed, een paar uur per dag is de leeuw dan toch wakker. En wat doet hij dan, flink gaan jagen bijvoorbeeld? Nou, als het even kan laat hij dat liever aan de vrouwtjes over, die volgens Wikipedia 81 procent van het voedsel bij elkaar scharrelen. Het mannetje mag als eerste eten en de lekkerste stukken uitzoeken, de overblijvende restjes zijn voor vrouw en kinderen. Toch niet echt een gedragspatroon dat onze bewondering kan afdwingen en daar kan het feit dat het gebrul van de leeuw soms wel tot op een afstand van acht (!) kilometer te horen is weinig aan veranderen. Daar komt nog bij dat hij er niet voor terugdeinst om voedsel te stelen van dieren die veel kleiner en zwakker zijn dan hijzelf, laffer kan het gewoon niet. Nee, we zullen moeten toegeven dat de leeuw zijn faam totaal niet verdient. Als hij een mens was zou hij z’n vuile sokken altijd naast de wasmand gooien en nooit eens meehelpen met de afwas. De leeuw is, kortom, gewoon een lul.

Als het voorgaande een moraal zou bevatten, zou die er dan op neerkomen dat wij mensen oppervlakkig en makkelijk voor de gek te houden zijn?

6 responses

  1. Heerlijk zo’n leeuwenleventje.. nu ik dat zo zeg trouwens, hebben onze voorvaderen de leeuw en de luis niet per abuis verwisseld in het verleden? Zou mij niet verbazen. In het wapenschild van de oranjes zou in dat geval een luis moeten worden afgebeeld. En Willem Oltmans zou de leeuw in de pels zijn van de koninklijke familie. En zeg nou zelf: je maintiendrai is natuurlijk veel geloofwaardiger afkomstig van een luis dan van een leeuw. Die laatste is immers al bijna uitgeroeid?

  2. Ik wil er even aan toevoegen dat de luie mannelijke leeuwen blijkbaar NOG een hele slechte eigenschap gemeen hebben met bijvoorbeeld nijlpaarden, dolfijnen, sommige apensoorten enz. en dat is dat ze namelijk van nature boze stiefvaders zijn! Als een mannetjesleeuw een troep leeuwinnen wil overnemen van een ander mannetje en deze kan verjagen dan zal de nieuweling de jongen van dat vorige mannetje, feitelijk de stiefkinderen van het nieuwe mannetje, doodbijten opdat hijzelf nageslacht verwekt bij zijn nieuwe harem!
    Leeuwen heersen namelijk nog korter over hun onderdanen dan mensen en in de fabel van de leeuw en de vos lokte de eerstgenoemde talloze onnozele dieren zijn hol in naar hun ondergang toe! Maar de vos vertelde toen tegen een jakhals, die eveneens op weg was naar de leeuw, dat zijn beiden om gezondheidsredenen NIET diens hol moesten binnengaan omdat er talloze dierensporen het hol van de leeuw wel IN gingen maar heaas kwam er geen enkel spoor daar UIT!

  3. En mag ik nog even wijzen op de leeuw als onvermoeibaar copuleur.
    Achteloos bestijgt hij het ene vrouwtje na het andere, niks geen klein dipje of op krachten komen. En al helemaal geen naspel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *