De ontdekking van de matrix (9)

Wat ik ook nog las tijdens mijn vakantie: De Zevende Functie van Taal van Laurent Binet. Het boek speelt zich af in intellectuele kringen van het Frankrijk eind jaren ’70. De post-structuralisten zijn aan de macht. Hoofdpersoon is een filosofiedocent die gedwongen wordt de dood van Roland Barthes op te helderen. Hij komt in een complot terecht waarin machthebbers en filosofen op jacht zijn naar een geheime formule voor de Zevende Functie van Taal, de sleutel voor absolute macht.

Zal ik dat even uitleggen? Ja, laat ik dat maar doen.

Naast functies als informatieoverdracht en het toevoegen van ironische distantie, zou taal ook nog een bezwerende functie kunnen hebben. Beheers je die functie, dan kan je iedereen naar je pijpen laten dansen. En gebeurt alles wat je zegt.

Jeukt je hoofdhuid? Voelt het alsof er allemaal kleine beestjes tussen je haren lopen? Krab jezelf maar even. Toe maar.

Aan het eind van het boek begint de hoofdpersoon het idee te krijgen dat hij een romanpersonage is. Zijn vermoeden was juist, hij was een personage in een boek. Maar de bevestiging blijft uit: de schrijver maakt zich in het boek weliswaar geregeld kenbaar aan de lezer, maar niet aan zijn hoofdpersonage. Die laat hij ploeteren en pijn lijden zonder hem te vertellen waarom.

Dat gevoel, een speelbal te zijn van een sadistisch schrijver, laat de hoofdpersoon maar niet los. Het blijft aan hem knagen.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

4 Reacties

  1. Volledig anders. HhhH blies mij wat meer van m’n stoel, maar ik vond ook De Zevende Functie van Taal ronduit fantastisch. Nu ben ik wel enigszins bekend met de (meestal volstrekt vage) theorieën van Franse filosofen uit de jaren ’80, wat heel erg bijdroeg aan de leesvreugde. Niet in de laatste plaats omdat ik het nu beter snap dan zoveel jaar geleden, toen ik tijdens mijn studie met de poststructuralisten te maken had.

  2. Philosoph Woody Allen in Café Society:
    Life is a comedy written by a sadistic comedy writer.

    Phil Stern: Two time Academy Award winner.
    Bobby: Wow, congratulations.
    Hollywood Writer: Thank you. You’ve never heard of me, I’m a writer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *