Donald Duck, een Kwaadaardig Weekblad: Oma Duck

Het Donald Duck Weekblad biedt al jaren plaats aan de meest zieke gedachtenexpirimenten, maar waar we het nu over gaan hebben is altijd hetgeen geweest waar het meest mijn vuist van gaat ballen, en waarvan ik met overslaande stem roep: “Waarom, Donald Duck? Waarom zo ziek?”

Ik verwacht dat uw lezerskundige psychologische briljantheid een waxinelichtje is tegenover mijn laaiend hellevuur, dus zal ik het u voorzichtig proberen te onthullen, deze grootste, goorste leugen in de Donald Duck (een vrolijk weekblad) ooit; komt u maar rustig bij mij op schoot zitten. Wat zit uw haar leuk! En dat is een heel mooi kledingstuk zeg, wat u daar aan hebt! Zit u lekker? Wilt u misschien een lekker glaasje melk, of limonade misschien daarbij? Nee? Koekje?
Nou, laat ome Kippfest maar beginnen dan he. Kennen wij Gijs Gans? Haha! Jaaaaa! Gijs Gans, die olijke komische tegennoot voor de hard werkende oma Duck, hahaha! Wat houden wij van Gijs Gans! Nou… Ga even goed zitten, nee, je hoeft je niet krampachtig vast te houden, ome Kippfest zal voorzichtig zijn. Luister. Gijs Gans… eh… soms, als…. Zit nou stil.

Gijs Gans BESTAAT NIET. Niet echt tenminste het is een SPOOK in je HOOFD, daar geplaatst door dat serpent van een eend om JE ZIEL TE VERGIFTIGEN EN AF TE LATEN STERVEN, DOOD TE STOMPEN!! GIJS GANS HAAT JOU! GIJS GANS IS DE VLEESGEWORDEN MINACHTING VAN DE DONALD DUCK JEGENS HET LEVEN EN HET JOUWE IN HET BIJZONDER!

Daar daar, geen traantjes, heus, ome Kippfest zijn best gedaan het nieuws zachtjes naar binnen te brengen dus dat zou geen pijn moeten doen en GODVERDOMME MOET DE RIEM ER SOMS WEER OVER?? HOU OP MET DAT KUTGEJANK!!

Maar alle pret en gein terzijde, Gijs Gans bestaat dus echt niet. Nee, als we het over Gijs Gans willen hebben moeten we het eigenlijk hebben over:

OMA DUCK: DRIEHOEK VAN DEMENT VERRAAD

Oma Duck’s strips in de Donald Duck zijn uniek in het opzicht dat ze geschreven lijken te zijn vanuit haar eigen standpunt. Gezellig op de boerderij, lekker hard werken, taarten , bakken voor luie Gijs en soms doldwaze bedoeningen met andere figuren uit Duckstad. Ja mensen, wat u in die strips ziet is de wereld gezien door de ogen van 90 jaar oude schijndode bejaarde die zo dement als een kapotte deur is.

Werken op een ouderwetse boerderij is hard werken, en met het stijgen der jaren gaat dat zich wreken. Haar oude lichaam trok het niet meer, wat op zijn beurt ook weer een verouderingsmokerslag toebracht aan haar geest. Plus, ooit Oma Duck zien koken? Ja? Ooit iets anders dan taart?
Dat is geen gezond eetpatroon. Van alleen rommel eten kan je dus ook ondervoed raken, en gebrek aan goede voedingsstoffen sloopt zowel lichaam als geest.

Hoe het precies is gekomen weet ik niet, ik ben geen kwakzalver dus ga ik daar geen uitspraken over doen, maar ik neem aan dat ze op een bepaald moment stemmen begon te horen.
Nu is het de mens eigen om logische verbanden te leggen in de hersenen, en het onvermogen dit op een logische manier te doen is wat ons natuurlijk zo´n fantastische soort maakt. En eenden ook. Een dement hoofd hoort stemmen, wat is de enige logische demente conclusie? Dan moet er wel iemand zijn, die die stemmen voortbrengt.

Entree Gijs Gans. Gijs Gans is haar anti-geweten, haar schuldcomplex. Gijs Gans is het dodelijk vermoeide onderbewustzijn van Oma Duck dat wil zeggen: “Kom. Laat ons onder die boom gaan liggen. Laat ons rusten. Laat ons eeuwig rusten.”
Gijs Gans is het onderdeel van haar wat ze de schuld kan geven van alles dat misgaat op de boerderij. “De koeien zijn nog niet gemolken! Potverdorie, ligt die Gijs Gans alweer te slapen?”
Kortom, Gijs Gans is haar fantoomvleesgeworden falen. Sterfelijkheid in gans gegoten. Heel subtiel word onderbewust aan de lezer duidelijk gemaakt, zoals Gijs Gans duidelijk probeert te maken aan het onderbewustzijn van Oma, dat ja, grof bekeken is dood gaan kut. Gijs is EXTREEM lui, een EXTREME veelvraat. Hiermee word de kutheid van de dood omschreven. En toch kan je geen hekel aan hem hebben. Ja, sympathiek zijn ze, de wijdopen armen van de dood. Kom maar. Geef het maar op. Geen moeite, geen pijn. Alles zal beter zijn, Oma Duck. Knal dat kankerbrein uit dat kankerhoofd. Jep, dat is de perverse boodschap die Gijs Gans belichaamt. Gijs Gans achterstevoren is ook “Snagsjig” en als dat niet satanisch is weet ik niet wat wel.

Om de vernedering van demente mensen compleet en totaal te maken hebben we ook nog eens Willie Wortel. De tekenaar heeft subtiele hints naar de aard van Willie verstopt in zijn kenmerken:

– Hij is erg mager. Zoals wij allemaal weten zijn heroinejunks ook erg mager.
– Hij slaat zichzelf op zijn hoofd met een hamer om het genot van een nieuwe uitvinding bedenken te ervaren. Wat, een “hit” om “High” te worden, Willie?
– Hij weet altijd wel een “briljant plan” aan Oma Duck te slijten, wat uiteindelijk averechts werkt, waardoor Oma het toch maar op de oude vertrouwde ouderwetse manier aanpakt. Oftewel hij verkoopt haar rommel. In ruil voor wat, Willie?
– Marhime was zo scherp dit punt aan te brengen: “Als Willie Wortel echt een uitvinder zou zijn had hij wel een geldmachine uitgevonden.” Touché, Willie, zin om dat te verklaren?
– Het belangrijkste, en meest duistere stuk bewijs: hij doet net alsof Gijs Gans bestaat. Net als al haar familieleden. Te laf om de verantwoordelijkheid te nemen haar weg te halen uit die vervallen boerderij en haar te mantelverzorgen.

Oh de shit van het leven slaat hard naar deze mensen. Dement en schizofreen weggestopt in haar uiteenvallende boerderij, slechts nog sporadisch bezocht door een magere junk die haar spulletjes (of…) aftroggelt in ruil voor “fantastische uitvindingen”. Verlies van decorum, je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.

14 Reacties

 1. Gijs gans bestaat overdag eigenlijk niet want ligt alleen maar onder een boom te slapen.. maar waar is Gijs overdag zo moe van?? Wat spookt hij s nachts uit? Niemand die het weet maar ik vermoed duistere zaken. Dat Gijs op de boerderij van Oma blijft hangen zegt eigenlijk al genoeg en dat hij misbruik maakt van oma’s vergeetachtigheid staat voor mij als een paal boven water!!

  1. Oma Duck zegt anders geregeld tegen Gijs Gans: “Is dat alles wat je presteerde? Je hebt zeker weer liggen luieren!”

 2. Mijn favoriete stuk was de ene opmerking van Marhime toen ik het met hem hier over had. Ik was er gewoon stomgeslagen van. Wauw. Een kort zinnetje, alle zogenaamde “uitvinders” ontmaskerd.

 3. Hoe weet jij nu of er niet heel veel uitvinders een geldmachine hebben uitgevonden? Er zijn er in ieder geval een paar die een valsgeldmachine hebben uitgevonden. Misschien wilden die ook een geldmachine uitvinden, maar is ze dat niet gelukt. Of dachten ze dat het wel gelukt was, maar zijn ze door de mand gevallen, de eerste keer dat ze hun zelfgemaakte geld uitgaven. Maar de uitvinders die het wel gelukt is, die gaan dat natuurlijk niet van de daken staan schreeuwen. Ze zijn niet gek.

 4. Daarnaast staan veel uitvinders bekend om hun warrigheid. Misschien zijn ze er simpelweg nooit opgekomen om een geldmachine uit te vinden.

 5. Oma Duck is het pronotype van een ouderwetse agrarier die zich steeds afzet tegen de vooruitgang en modernisatie van de maatschappij maar er zijn helaas jeugdige betweters (generatieconflicten zullen er altijd wel zijn op dit gebied) die haar steeds de les willen lezen over wat zij wel goed doet of fout. In de eerste verhalen behandelde Oma Duck haar kleinzoon Donald en zelfs Gijs als grote kinderen die ze letterlijk de nek waste en probeerde Oma om haar achterkleinkinderen Kwik, Kwak, Kwek, Lizzy, Juultje en Babetje zodanig met allerlei spelletjes te verleiden dat deze haast al het werk op haar boerderij voltooiden omdat Gijs Gans daar altijd te lui voor was! soms was Oma net zo ijdel als Katrien Duck, die spijtig genoeg om de liefde en ijdelheid veel slechtere eigenschappen bezit.
  Zo werd Oma ook een aantal keren door Dagobert (in sommige verhalen zou hij haar jongste broer zijn maar had Dagobert later wel een zus die, net als Oma, Dora heette) benaderd om landbouwgrond en recepten voor taarten van haar te bemachtigen of het opdringen van moderne snufjes. In een enkel verhaal was Dagobert wel vrijgevig naar Oma toe om haar een televisie te schenken waar zij alleen niets aan had omdat ze nauwelijks over electriciteit beschikte maar eigenwijs als Dagobert was luisterde hij niet naar Oma Duck omdat hij alles beter dacht te weten. En de uitvindingen van Willie Wortel (bedoeld om het haar gemakkelijker te maken) bleken bij Oma evenmin een ldng leven te hebben omdat ze hierdoor bijna werkloos raakte.
  Soms vroeg ik me af of Oma Duck niet gewoon, in plaats van boerin, die ontzettend veel van haar dieren houdt en ze niet wil consumeren, taartenbakster kon worden omdat ze graag taart bakt al is het alleen voornamelijk Gijs die dit gebak, vrijwillig of door diefstal, consumeert! En Oma werd meestal ook horensdol van haar wantrouwende en slecht gehumeurde buurman: Boer Bietstra!
  De muizen Tom en Pieter uit Assepoester hadden daarentegen meer kijk op allerlei dingen die bij Oma fout gingen, zij ontmaskerden talloze bedriegers, oplichters, dieven, klaplopers en ander gespuis die de naïviteit van Oma steeds misbruiken uit eigengewin en zij stalen ook liever kaas en koekjes uit het paleis van Assepoester in plaats van taart bij Oma.
  En nou even naar Gijs Gans toe: ik had vroeger, na het lezen van een strip uit de jaren ’70 waarbij Gijs twee weken logeerde bij Donald Duck (gelijk aan de enigste strip uit 1939 waar Gijs in voorkwam) een gruwelijke hekel aan Gijs gekregen om zijn vraatzucht, onsympatiekheid naar Donald Duck en zijn omgeving toe en het feit dat Gijs toen net zo’n geluksvogel was als Guus Geluk. Beiden zijn alletwee ganzen en dus ook aartslui, klaploperig, vraatzuchtig en soms een ware plaag voor hun familie, kennissen en andere inwoners van Duckstad!
  Niettemin lijkt zelfs een stad als Duckstad heel af en toe bijna een soort van Sodom en Gomorra te wezen daar de inwoners zich vaak genoeg aan allerlei foute dingen bezondigen in de vorm van eigenliefde, overspel, agressie, vandalisme, leugens, bedrog, oplichting, diefstal, softheid, linkse correctie, rivaliteit, slechte of falende bestuurders enz., enz.!

  1. Een kenner!! Waardevolle toevoegingen. Die twee weken logeren ken ik alleen van de krantenstroken, waar Gijs als een sprinkhanenplaag door al Donald zijn bezittingennheen ging. Op het psychopathische af, dat egoisme van die gans.

 6. Er bestaat, ironisch genoeg, een dier dat bijna familie kan zijn van Micky Mouse en zich als een echte Holle Bolle Gijs of Heuvelbuik uit de Efteling gedraagt! Dit is namelijk een bosspitsmuis die elke dag ongeveer meer dan 90% aan zijn eigen lichaamsgewicht moet consumeren door zijn snelle stofwisseling en vrijwel altijd honger heeft.
  Vergeleken bij de mens zou deze dan per dag ongeveer 280 hamburgers moeten gaan consumeren aan één stuk door en misschien is het dan niet verbazingwekkend dat Gijs Gans, die elke dag luiert en vooral taarten eet, naar Holle Bolle Gijs is vernoemd.
  Deze vraatzuchtige gans, en zijn soortgenoot Guus Geluk, zijn alleen nog erger dan hun dierlijke soortgenoten al eten dezen laatsten alleen maar gras. Het idee echter dat Gijs en Guus elke dag ongeveer 100 taarten moeten gaan opeten is me iets te vergezocht!

 7. Even iets heel interessants voor Kippfest, Nurks en alle reageerders hierop: een week voordat het EU-referendum in 2016 zou plaatsvinden zag ik daar toen op een stembord, wat voornamelijk wordt ingezet als er wederom landelijke verkiezingen plaatsvinden, in ‘s-Hertogenbosch een soort tekst staan waarin werd vermeld dat wij hier allemaal JA moesten stemmen omdat anders het fascisme hier aan de macht komt en moest worden tegengehouden of er anders een WO III zou uitbreken!
  Wie dit affiche had aangeplakt stond er niet bij vermeld maar ik vermoedde dat dit het werk is van bepaalde linkse neo-communisten of -bolsjewisten die koste wat het kost Oekraïne bij de EU willen hebben en dus verwachten dat wij Nederlanders, net als in 2005 met die gehate stink-Europese Grondwet, alsnog toestemmen!
  Ik had daar toen maar een heel duidelijk antwoord op die vast door veel van mijn medestanders op Nurks wordt gedeeld aan deze laffe angsthazen en k..t-likkers van de EU: stop dat hele idiote affiche maar in je reet opdat er geen verbrandingsgas uit jullie darmen komen want de lucht die jullie verspreiden is nog erger dan stinkdieren- of bunzingolie!
  Ze gedroegen zich haast gelijk naar een zekere Egbert, een klein eigenwijs boereneendje uit Duckstad, dat Oma Duck eens de les ging lezen over hoe zij haar boerderij moest gaan besturen.
  Oma Duck, die heel werklustig is en van taarten bakken houdt (waarom ze, in plaats van boerin, eigenlijk geen taartenbakster werd snap ik niet maar dat had ik hier al veel eerder vermeld), moest volgens dit arrogante betweterige ventje haar kippen in een legbatterij stoppen, haar varkens slachten, haar oude paard aan een slachthuis verkopen in ruil voor een tractor, Gijs Gans ontslaan en hij durfde nog heel brutaal te verkondigen dat oude mensen (dat heeft natuurlijk weer te maken met generatiekloven) een ramp zouden zijn voor de “gezegende” vooruitgang!
  Oma werd toen (en terecht!) zo kwaad dat ze Egbert letterlijk in een vogelverschrikker veranderde en op een weiland zette om daar vogels te verjagen en hem zo te leren om zijn brutale smoelwerk dicht te houden!

 8. In 1980 schreef een zekere Karin uit Cuyk een brief naar Donald Ducks Brievenbus waarin zij vermelde dat Gijs Gans namelijk Opa Duck zou zijn geweest! Donald was daar toen echter zo van geschrokken daar hij later als tegenwoorden aangaf dat Gijs ten eerste namelijk een gans was en ten tweede dat hij Gijs beslist NOOIT als grootvader wou hebben en eigenlijk nog volkomen terecht ook!

 9. In 2007 werd Oma Duck ooit eens door de Dierenbescherming aangeklaagd wegens kannibalisme omdat ze tijdens Kerstmis altijd een gebraden kalkoen op tafel zette! Tenslotte eten eenden namelijk geen vlees of gevogelte!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *