Techniek

Staat de moderne mens nog wel eens versteld van de techniek? Mij overkomt het alleszins regelmatig. Deze week nog bijvoorbeeld toen ik een optreden in de buitenlucht had. Ik vroeg aan een collega-muzikant of ‘we het droog hielden’ die avond. Hij greep in zijn binnenzak en begon te tokkelen. Tot zover verbaasde mij nog niets. Daar sta ik dan wel weer van te kijken; dat ik het niet opmerkelijk vind dat iemand als antwoord op mijn vraag in mijn binnenzak grijpt. Nog niet zo lang geleden kon dat namelijk hooguit betekenen dat de aangesprokene je wilde neerschieten, maar nu vinden we het volkomen normaal.

‘Buienradar?’, vroeg ik, en maakte al een afwerend gebaar. Het enige wat je aan de hand van dat soort apps kunt voorspellen is de batterijduur. Die neemt fors af namelijk. Maar mijn collega tokkelde onverstoord verder en zei: ‘Eén buitje vanavond, duurt ongeveer vijf minuten.’

‘Hoe? Wanneer..?’, vroeg ik hem, lichtelijk uit het lood geslagen door zijn zelfverzekerdheid.

Hij keek op zijn ding en sprak de magische woorden: ‘Nu precies.’

En verdomme, de eerste druppel viel op mijn neus. Of mijn hand, ik stond zo perplex dat ik dat niet meer weet, mijn excuses.

Meteen gedownload die app, al viel er die avond niets meer te beleven want het bleef inderdaad droog. Maar nu zit ik al twee dagen het weer op de seconde af te voorspellen. En tussen het voorspellen door, realiseerde ik me dat dit pakweg in de Middeleeuwen een levensgevaarlijke toepassing was. De accuratesse zou voor de middeleeuwer onbevattelijk zijn geweest en ik zou pardoes op de brandstapel zijn geworpen, want met de ozonlaag hadden ze toen nog geen compassie.

Op een bepaald moment legde ik mijn vuistgrote weerstation zelfs terzijde, en ving aan te bedenken welke moderniteiten nog meer gevaarlijk zouden zijn geweest in de Middeleeuwen. Als kind konden we nog grappen dat we elkaar konden zien tijdens een telefoongesprek. Maar de telefoon bestond al en Chriet Titulaer (is te Googelen) beweerde bij hoog en laag dat in Amerika ergens in een laboratorium proeven werden gedaan met, enfin. En nu, moe en der dagen zat, tref ik mezelf skypend aan met mensen die daadwerkelijk recht uit hun bed gekropen zijn. Wondere wereld.

Maar de middeleeuwer. Wantrouwend, religieus tot op het bot, bij wijlen wraakzuchtig en bloeddorstig, wat zou die van allerlei nieuwigheden vinden? Een aansteker (uw hand staat in brand), alle soorten recorders (spreken zonder dat mijn zondige lichaam fysiek aanwezig is), foto’s (in een nano-seconde..euhm..vingerknip een portret schilderen) en en.. tsja. Alles eigenlijk. Een lijstje was ondoenlijk, en wat voor nut heeft het eigenlijk? 

Want daargelaten dat tijdreizen nog altijd niet bij touroperators te boeken zijn, hadden ze toen nog geen elektriciteit. En bovenal geen wifi. Net als ik nu, volgens mijn weerstation.

Idem sed aliter (is te Googelen).

Hugo Luijten
Werd geboren, vermoedelijk dan. Of gevonden, men is er mee bezig. Woont volgens aanwijzingen van zij die het kunnen weten in Antwerpen. Veel columns gaan dan ook over het leven in de Scheldestad. Veel ook niet trouwens. Sterker, de meeste columns kennen een ander onderwerp. De vergelijking Nederland-België bijvoorbeeld. Of de stand van zaken in de duistere kroegen die hij frequenteert. Of over zijn zoontje, waarover onlangs het boek 'Baby C' verscheen. Voorts zijn al zijn megalomane projecten te bewonderen op zijn website www.hugoluijten.be

6 Reacties

  1. Ik heb al twintig jaar internetporno meegemaakt. Ik sta nergens meer van versteld.
    Chriet’s wondere wereld mis ik wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *