Brussel

Daar gaan we weer, was mijn eerste gedachte. Ik merk tot mijn eigen verwarring dat de schok maar niet wilt komen. Ik lees de berichten, doe m’n best om meer te voelen, om de schok te activeren, maar ik raak vooral geïrriteerd door de herhaling. Wilders die de grenzen wil sluiten, Rutte die zegt dat onze manier van leven wordt aangevallen, cartoonisten die poging na poging doen om een cartoon te maken die de wereld rond gaat, islamieten die zeggen dat dit niks met de islam te maken heeft, islamofoben die boos zijn dat de islamieten de aard van hun religie ontkennen. Rituelen in een goddeloze hoogmis.

’s Avonds kijk ik met mijn kinderen naar een aflevering van Lego Ninjago. De slangen verzoenen zich met de Ninjago’s. Twee gezworen vijanden beloven elkaar in vrede samen te leven. De slechteriken zijn niet langer meer de slechteriken. Mijn kinderen lijken in lichte verwarring.

Het journaal begint met telefoonbeelden. De paniek in Zaventem drukt me weer even met m’n neus op de feiten. Ik zie ouders op hun kinderen liggen. Daarna vertelt de verslaggever hoe de Brusselaars samen kwamen op het grote plein om troost te vinden bij elkaar. Ze legden bloemen en knuffels neer en er werd veel gezongen. Vooral Imagine. Dat is dus ook al een cliché geworden. Net als het Paleis op de Dam waarop de Belgische vlag wordt geprojecteerd.

Er rest mij niks dan wegkijken.

Op Veronica is Batman Begins begonnen. Waarin de bad guys het drinkwater van Gotham City vergiftigen met een angstdrug. Omdat de angstdrug enkel werkt als het in je longen komt, is er een soort supermagnetron nodig om het water te verdampen. De angstdrug wordt in het water gedaan door een opportunistische psychiater. De supermagnetron wordt geactiveerd door een puriteinse orde die decadente samenlevingen ten gronde richt. Fundamentalisten die onze manier van leven kapot willen maken. Eerder in de film had Bruce Wayne het hoofd van deze orde (en tevens zijn leermeester) het leven gered. ‘Ik heb je gewaarschuwd voor mededogen’, zegt de fundamentalist vlak voordat hij Batman denkt uit te schakelen.

Later komt het toch nog goed. Batman vermoordt hem niet, maar redt hem ook niet. Zijn  mededogen kent grenzen.

79 responses

 1. We waren Charlie
  We waren Parijs
  Nu zijn we Brussel
  Maar
  Omdat verder niemand
  Iets doet
  Zullen we straks
  Berlijn
  Frankfurt
  Luxemburg
  Rotterdam
  Lille
  Londen
  Barcelona
  Amsterdam
  Kopenhagen
  Dublin
  Stockholm
  Oslo
  Glasgow
  München
  Liverpool
  Wenen
  Bern
  Sofia
  Helsinki
  Athene
  Boedapest
  Ottawa
  Zagreb
  Riga
  Vilnius
  Skopje
  Valletta
  Monaco
  Kiev
  Warschau
  Lissabon
  Madrid
  San Marino
  Belgrado
  New York
  Vaticaanstad
  Stockholm
  Malmö
  Marseille
  Den Haag
  Tallin
  Maastricht
  Lyon
  Manchester
  Praag
  Grenoble
  Antwerpen
  Utrecht
  Luik
  Göteburg
  Moeten zijn…

 2. Om te beginnen kritisch een vertaling van de Koran lezen, meneer Brandsen. Daarna de daarin gepredikte haat en die belachelijke beloningen in het hiernamaals zo breed mogelijk weg redeneren. En misschien zelfs het gehele model van Vrijheid van Godsdienst aan de toets der Rede onderwerpen. Goden bestaan niet, zijn volledig onbewijsbaar; laten wij ons derhalve niet door dergelijke verzinsels laten regeren. Voor de volledigheid: ikzelf heb zwaar religieuze, Koptische, roots. Overlevende van een blind een onbewijsbaar opperwezen aanbiddende familie, die door blind een ander fictiever dan fictief opperwezen aanbiddend volk werd afgemaakt. Af-ge-maakt, ja. Als slachtvee. Als concertgangers in de Bataclan. Als reizigers op Zaventem. Als al die andere onschuldigen in de Twin Towers. Als die bij de marathon in Boston. Als die in de metrotunnels in veel te veel steden. Ik meen daarom recht van spreken te hebben wanneer het gespreksonderwerp ‘geestelijke vergiftiging’ in de agenda staat.

  • Beste en zelfs hooggeacht persoon,
   ¿Kunt u een ABSOLUUT, maar ook steekhoudend, bewijs leveren dat God, ongeacht zijn naam, Jezus en de vele engelen niet bestaan? ¡Als dát door, en bij ú, mogelijk zou zijn geloof ik in….u!
   Frêre.

   • Als god bestond, waarom zijn er dan zo veel elkaar uitmoordende godsdienstige stromingen?
    Beetje achterlijk, om in deze tijd nog in middeleeuwse sprookjes te geloven…

 3. In januari, in een bitchfight met Oud Zeikwijf, bestookte je die met een lading atheïstische schrijvers en dito filosofen. Ik begin nu (serieus, jawel, dat ben ik heel soms) te begrijpen wat je ermee bedoelde. Ik heb je in deze kolommen vaak geplaagd en afgezeken, maar je moet weten dat ik in deze kwestie helemaal aan jouw kant sta. Ook ik vind dat godsdienst in zijn huidige ontwikkeling, in dit kennistijdperk, in de door social media opgezweepte subculturen, alleen nog maar kapot maken kan. Maar al met al vrees ik dat afschaffing ervan nog een hele klus zal zijn.

  • Daar kan ik over meepraten. M’n moeder en zus zijn Jehova’s getuigen en ik heb ze decennia lang bestookt met alle Rede en Logica die voorhanden was, maar het heeft helemaal niets uitgehaald. Sterker nog, ik neig steeds meer naar hún overtuiging dat de wereld – inclusief de mensheid – binnenkort Door Vuur zal worden Vernietigd, behalve dan m’n moeder en zus, die samen met 143.998 andere Uitverkorenen tot Het Paradijs en Het Eeuwige Leven zullen worden bevorderd… Dat zie ik in ieder geval eerder gebeuren dan dat alle gelovigen hun religie zullen afzweren…

 4. ‘Het is moeilijk de dwazen te bevrijden van de ketenen die ze vereren.’ (Voltaire)
  Toch zal, als de mensheid niet aan haar dierlijkheid ten onder wil gaan, er een manier voor dienen te worden gevonden.

 5. Voor jou, uit solidariteit.

  “Fatsoen is niet afgeleid van religie. Het ging eraan vooraf.”
  “Betogen wat niet als waarheid bewezen kan worden, is simpelweg liegen. Er blind gehoor aan geven, is simpelweg waanzin.”
  (Christopher Hitchens)

  “Hoe komen we van religie af?”
  (Floris van den Berg)

  “Is de mens één van Gods blunders, of is God er één van de mens?”
  “Geloof betekent niet willen weten wat waar is.”
  “Een bezoek aan het gekkenhuis bewijst dat geloof niets bewijst.”
  (Friedrich Nietzsche)

  En, speciaal voor de fundamentalisten, ook van Voltaire:
  “Ieder die het vermogen bezit om je absurditeiten te laten geloven, bezit het vermogen om je onrechtvaardigheden te laten plegen.”
  “Zolang de mens in absurditeiten gelooft, zal hij wreedheden blijven begaan.”

  “Hij die niets weet is dichter bij de waarheid dan hij wiens geest vervuld is van onwaarheid.”
  (Thomas Jefferson)

  “Waarom kan God kan niets doen om dit soort catastrofes te voorkomen? Zegt u het zelf maar.”
  “Religie is een grote belemmering voor de evolutie van de mens.”
  “Religie is een leugen, gebaseerd op angst en terreur.”
  (Sam Harris)

  “Religie is de onmacht van de menselijke geest.”
  (Karl Marx)

  “Mensen haten en goden vereren lijkt de som van hun (…) geloofsovertuiging te zijn.”
  (R.G. Ingersoll)

  “We mogen religie niet (langer) aanvaarden als basis van de moraal.”
  (Dirk Verhofstadt)

  “Alle denkende mensen zijn atheïst.”
  (Ernest Hemingway)

  “Religie is haat vermomd als liefde. En politiek vermomd als liefde. En winstbejag vermomd als liefde.”
  (Michael Sherlock)

  “Goden bestaan niet totdat het tegendeel is bewezen.”
  “Hardline christenen, hardline moslims, hardline xzemenisten, op momenten van de waarheid blijken fundamentalisten ongeremd vernietigingsgerichte beesten.”
  (Wladimir Arn)

  “Ik denk dat iemand tot minder menselijk verwordt wanneer diens wil tot weten onderdrukt wordt.”
  (C.S. Lewis)

  “Angst is de belangrijkste bron van wreedheid. Angst overwinnen is het begin van wijsheid.”
  “Domoren zijn meestal zelfverzekerd.”
  (Bertrand Russell)

 6. Hé, leuk stel is hier geland!

  Omdat zij zelf onmachtig is moet toch steeds weer de wereld gered door een batman. Onze badman is vanzelfsprekend een pruik en volgeling van Tijl Uijlenspiegel.

 7. Je suis Ankara
  Je suis Istanbul

  Waarom u niet? Vertegenwoordigen dode Belgen en dode Fransen hogere waarden dan dode Turken?

  • Nee, geen enkel mens mag als minder dan een ander worden gezien. Waarbij duidelijk mag zijn dat ik fundamentalistische massamoordenaars niet onder ‘mensen’ rubriceer.

 8. ‘Je suis le focking monde’, schreef een vriendin op haar Facebook-wandje. Met religie is verder niet zo veel mis. Het is alleen jammer dat fundamentalisten hun heilige boekjes letterlijk nemen. Terwijl dat helemaal niet de bedoeling is. Alsof God zo banaal is precies te zeggen wat ie bedoelt. Het punt is nou net dat het allemaal niet te bevatten is. Om met wijlen Johan Cruijff te spreken: “Als ik had gewild dat je het had begrepen, dan had ik het wel beter uitgelegd.” Dat zou eigenlijk het motto van de Bijbel moeten zijn. En van de Koran ook trouwens.

 9. Brrr, ‘wijlen Johan Cruijff’, dat heeft nog even nodig. Maar ‘dat zou eigenlijk het motto van de Bijbel moeten zijn’ is geniaal! En ‘En van de Koran ook trouwens’ vind ik zo mogelijk nóg genialer!

  • Wat ‘intelligent’ om dergelijke enorme dooddoeners, en schoppen voor open doel, geniaal te (moeten) vinden. De neurotisch dwangmatige onzekerheid, en ángst, stróómt er vanaf. ¿Stond u met het ‘uitdelen’ van het te vaak niet aanwezige intellect bij de mensen, een jammerlijk gegeven, ook zo ver achteraan?
   Zoals altijd vr.gr.
   Frêre.

 10. Maar als de theïsten gelijk hebben, en er toch een Hemel is, dan wordt het een beetje onduidelijk daarboven. Want wie is er nou heiliger: JC of JC?

 11. Ja, we zijn Berlijn…
  Wij wel.
  Wat van de burgemeester van regel 8 van het rijtje niet kan worden gezegd. Welke idioot laat bij de kerstmarkt op het Museumplein geplaatste betonblokken juist WEG halen?
  In geval van: #medeplichtigheid

 12. Goh, wat origineel zeg… Zeker Han van der Horst op joop.nl gelezen? “Aanslag Istanbul hoort ons net zo te schokken als die in Parijs of Berlijn.”
  Om te beginnen rangschikken wij, déze wij, wel of niet geschokt zijn niet tot onze maatschappelijke (on)behoorlijkheden; geschokt zijn is een spontane reactie. Voorts kan ik u vertellen dat, voorbij het spreekwoordelijke “Het hemd is nader dan de rok”, een op oosterse ideologie gestoelde aanslag op westerse waarden, ónze westerse waarden, hier inderdaad grotere impact kent dan een op oosterse ideologie gestoelde aanslag in de oosterse wereld. Natuurlijk vinden wij het gruwelijk wat er met de slachtoffers in Bagdad en Istanbul gebeurd is, maar dat is de kern van deze discussie niet. Ik wil deze graag met u voortzetten, maar daaraan voorafgaand vraag ik u slechts deze ene, essentiële, vraag te beantwoorden: Zou het andersom ook niet zo zijn? Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.

 13. Eerst dacht ik
  Perry Tromp
  Goes
  Perry Trump
  Maar
  Bij nader inzien
  Is het
  het standpunt
  Van L.C. Kör
  Dat ik
  Moet afkören

  Ja, we zijn Bagdad. En, ja, we zijn Istanbul. Dat heeft niets van doen met het feit dat ik mijn roots dichterbij Bagdad dan bij Amsterdam weet. En al helemáál niet met de optie dat gevoelens van de een door de ander kunnen worden voorgeschreven.

  Trots ben ik
  Mijzelf
  Verwesterde
  Oosterse
  Te kunnen noemen

 14. We zijn Quebec…

  Jazeker, ook directe en indirecte slachtoffers van religieus gerelateerd geweld tégen de Islam verdienen ons medeleven. Religieus gerelateerde waanzin blíjft religieus gerelateerde WAANZIN, daarbij maakt de richting van de te plegen/gepleegde onmenselijkheid geen verschil.

 15. Neen! Neen! Driewerf néén! Jullie begrijpen er niets van… Helemaal níets… Er is een aanslag op me gepleegd. Op mij, uw aller Perry Tromp. Wat zeg ik? Er zijn twéé laffe, lage, van verregaande onmenselijkheid getuigende aanslagen op me gepleegd. Terroristisch in de ultieme zin van het woord. Een als postbode vermomde ongenadige kwam ze me opdringen alvorens zich opeens haastig uit de voeten te maken. Een naheffing omzetbelasting plus boete, vergezeld van een naheffing loonbelasting plus boete alsmede rücksichtlos berekende, wreder dan wrede woekerrente. En een werkelijk alle normen van medemenselijkheid te buiten gaande aankondiging tot beslaglegging toe… Woorden schieten tekort om mijn leedwezen te kunnen uitdrukken.

  God bestaat niet, dat is nu wel duidelijk. Ik zal het moeten hebben van intermenselijke solidariteit.

  We zijn Perry Tromp…
  Zeggen dat u mij nooit zult vergeten kan niet volstaan. Bloemen en gedichtjes kunnen bij mijn voordeur worden gelegd. Financiële ondersteuning gaarne via mijn brievenbus.

 16. Je bent dood. Dacht ik. Ligt in de uitvaart. Koffie met cake genoeg, maar weinig belangstellenden. Liva uit Isère, altijd wat vaag gebleven Roos, en de niet bejaard en ook niet incontinent ogende vrouw van R. Gensanders reken ik niet mee. Die zie je wel vaker bij slotstukken, zei iemand. Wist ik niet. Raar, om ze ook zo te leren kennen. Raar, om te constateren dat ze in het echt enorm meevallen. Respect. Ja, dat is het woord. Jij leeft nog. Misschien dat zij dat ook weer willen doen. Welkom terug allemaal.

  • Was al een tijdje bekend, dat van mevr. E. Daarom ben ik ook zo kritisch op die schijtlolligheid van d’r, en kreten als kutbinnenlanders en zo, dat gaat gewoon niet samen. Hoort niet, kan niet.

 17. Ik mocht hedenmorgen getuige zijn van een werkelijk wonderlijke wederopstanding. En omdat ik niet geloof in toeval wil ik op deze plaats kwijt dat ik nu, na een der meest bizarre interventies ooit, nóg minder van vrouwen begrijp.

  Hoe denk je Hugo Luijten te gaan terughalen, Cayaan?

  We zijn benieuwd…

 18. Cayaan,
  Ik heb geen idee hoe jij op de Koptische manier met God, die jullie vreemd genoeg Allah blijken te noemen, weet te dealen, maar dat van die aan mij gerichte belastingaanslagen was geen grapje hoor. Iets meer dan 13.000 euro zou volstaan. En, o ja, er staat in mijn stamcafé ook nog een klein bonnetje open. € 13.650, 45, zou Hij dat kunnen missen?

   • Persoonlijker dan wat ik vroeger in Egypte heb meegemaakt kán bijna niet. Ik blijf me inzetten om ieder rationeel denkend mens van de ware aard van het als religie vermomde Achterlijke Kwaad op de hoogte te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *