Ons huis groeit

Wat me als eerste opviel was de vloer die steeds grotere spleten vertoonde. Zou wel te maken hebben met het lange hete douchen. Maar op een gegeven moment kwamen de plinten los van de muur. En toen begonnen ook de scheurtjes in de muur op te vallen. En dat het plafond kieren liet zien. De deuren die niet meer goed sloten en de ramen die niet meer open gingen. In de wc en de badkamer braken de tegels.

Ik begon op regelmatige basis te meten. Inmiddels weet ik het zeker: ons huis groeit. Het is millimeterwerk, maar het is onmiskenbaar. Mijn vrouw ging bij de buren kijken. Bij de buurvrouw ter linkerzijde was niks aan de hand, maar aan de andere kant des te meer. De planken van hun houten vloer kruiden licht tegen elkaar op. Een glooiend landschapje van eikenhouten planken. Zij stonden ook voor een raadsel.

Ik bracht het wel eens terloops ter sprake bij vrienden, maar die dachten dan dat ik bezig was een grap te vertellen en gingen quasi-serieus mee met mijn verhaal. Dan kreeg ik tips als dat ik m’n lampen op de groei moest kopen.

Ik zocht in de krochten van het internet. Er is altijd wel iemand die precies hetzelfde heeft meegemaakt als jij. En er is ook altijd wel iemand die daar iets over heeft geschreven. En inderdaad, als je eenmaal beet hebt, vind je honderden verhalen van mensen van wie het huis in beweging was. In Aziatische metropolen was het zelfs een soort plaag. Naast groeiende huizen waren er zelfs hele huizenblokken die zich langzaam verplaatsten.

De meest voorkomende theorie op de fora en blogs die ik bezocht, was dat het een neveneffect was van de nieuwe smart home technologieën. Zelf hadden we sinds een half jaar een zogenaamde smart thermostaat. Hoef je nooit meer iets te doen, de thermostaat regelt het klimaat in ons huis. Perfect voor iemand als ik, die altijd vergeet om ’s avonds de verwarming op een lager pitje te zetten. Maar het heeft dus een prijs.

Zo’n thermostaat leert jou steeds beter kennen. Allemaal om zo efficiënt mogelijk te zijn. Maar met name ouderen huizen schijnen enorm beïnvloedbaar te zijn. Heeft met een bepaald beloningssysteem te maken. Hoe constanter je leeft, hoe meer zo’n slimme thermostaat je waardeert, hoe groter de behoefte van dat ding om jou te belonen. In ons geval betekende dat een groter huis dus.

Maar doe je het niet goed, dan word je gestraft: terwijl ons huis groeit, krimpt het huis van onze buren. En dat wordt ons niet in dank afgenomen, terwijl we er niks voor doen. Het enige is dat wij twee kinderen hebben en zij vier. Het bedrijf dat de smart tech van onze thermostaat heeft ontwikkeld, wil niet ingaan op onze theorieën. Ze ontkennen dat ze een beloningssysteem in hun technologie hebben geprogrammeerd. Intussen doen wij ons best om wat minder efficiënt te leven.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

4 Reacties

  1. De ambtenaren van Onroerend Goed Belasting hebben uw stukje waarschijnlijk handenwrijvend en voorvocht lekkend gelezen. Ik weet niet hoe goed u kunt rekenen, maar reken maar dat ze u gaan weten te vinden.

  2. Zet de verwarming op 25oC en hou de deur naar de gang open. Installeer een sauna en laat die heel het weekend bollen. Steek een slecht leertje in de kraan, zodat die niet meer drupt maar regelrecht stroomt. En ondertussen blijven meten dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *