Fragmenten (6)

Op Wikipedia leer ik dat Joseph Conrad in een stad is geboren die toen in Polen lag en nu in de Oekraïne. Kind van verarmde adel. Dat lijkt me ook wel wat, om een kind te zijn van verarmde Poolse adel. Conrad werd in 1857 geboren, in 1865 stierf zijn moeder aan tuberculose, vier jaar later stierf zijn vader. Toen hij achttien was vestigde hij zich in Marseille waar hij zeeman werd. Hij voer de hele wereld rond, deed een mislukte zelfmoordpoging, vestigde zich in Engeland en schreef op 42-jarige leeftijd Heart of Darkness, een boek dat ik toevallig wel heb gelezen. In de Nederlandse vertaling. Voor de gelegenheid trek ik Het Hart der Duisternis uit de kast. Ik lees de laatste bladzijden. Charlie Marlow is bij de verloofde van Kapitein Kurtz die hier wordt omschreven als ‘die schim die nooit genoeg kon krijgen van pracht en praal en afschuwelijke waarheden. Die schaduw, zwarter dan de schaduw van de nacht.’ De verloofde rouwt en wil alleen maar mooie dingen horen over haar geliefde. Ze bewonderde hem. Het was onmogelijk om niet van hem te houden, zegt ze. To know him, was to love him, bedenk ik me. Woorden die op de grafzerk stonden van de vader van Phil Spector. Woorden waarmee Phil Spector daarna een onsterfelijk lied zou maken. Woorden die waarschijnlijk niet voor hemzelf golden. In ieder geval niet op latere leeftijd, toen hij zelf tot in het hart van de duisternis zou afdalen en getooid met een haardos from hell een prostituee zou vermoorden. Of was het zijn werkster? Amy Winehouse heeft het lied ook nog opgenomen. Hartverscheurend mooi. Ze stierf een dag nadat Anders Breivik op een eiland in Noorwegen kinderen kapot schoot. De zelfdestructie van een vrouw die de wereld vooral schoonheid had geschonken versus de massamoord van een zelfgenoegzame narcist die alleen maar dingen kapot kon maken.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

6 Reacties

 1. U blijkt geobsedeerd door duistere geesten. Dat is een slechte gewoonte. Omdat men die heel moeilijk achter zich kan laten.
  To know him, is to love him. Dat herken ik. Het gaat over mijn man. Zo lief voor me. Maar nog steeds te vaak te vaag achter die nimmer definitief optrekkende duisternis. Taharrush, noemden ze het. Sommige brokken blijken onlijmbaar. Alleen schelden helpt, gek genoeg. Ik doe dat meestal digitaal, zoals nu, want ik wil geen toehoorder hoeven uit te leggen hoe slopend de herinneringen zijn. Godverdommenooitnóóitmeer!
  Ik wil niet dat het me is nagereisd. Ik wil niet dat het hier al is…
  GODVERDOMMENOOITNÓÓITMEER!!!

 2. Ik heb het origineel van, “To Know Him Is To Love Him”, in mijn vroege tienerjaren voor het eerst gehoord bij een buurmeisje van me, die het in haar platenkast had staan:
  https://youtu.be/DCnUsInBQws
  Wijkt wel wat af van die Amy W., die ik niet eerder gehoord had en meer “noir” klinkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *