Sober en rechtvaardig

“Rechtvaardig en sober”, noemde Rutte de voorlopige eindoplossing van de azielzoekersproblematiek. “Sober en rechtvaardig”, noemde Samsom het. Nieuwsuur had ze lekker na elkaar gemonteerd.

Ze hadden kortom weer een leuke soundbyte verzonnen voor een oplossing. En die oplossing bestond uit containerwoningen. Van die woningen waar ook wel eens studenten in worden gehuisvest. Lijken mij prima woningen. Zeker als je uit een gebied komt waar de meeste woningen zijn kapot gebombardeerd. Dan ben je blij met een dak boven je hoofd. (En niet te veel brandbommen naar datzelfde hoofd.) Dat dat dak eruit ziet alsof het elk moment verscheept kan worden, dat doet er lijkt mij niet.

Dat zei ik ook tegen mijn vrouw, die naast mij zat op de bank, in onze flink verwarmde eind 19e eeuwse arbeiderswoning. “Lijkt me een prima woning als je uit een oorlogsgebied komt”, zei ik dus. Mijn vrouw was het met mij eens. “Bovendien kunnen we dan een duidelijk scheiding maken.”
Ik begreep niet meteen wat ze bedoelde.
“Nou, als ze blij zijn met hun containerwoning, dan zijn het oorlogsvluchtelingen.”
“En als ze niet blij zijn, dan zijn het gelukszoekers”, maakte ik deze waterdichte redenering af.

Want dat schijnt ook een dingetje te zijn: dat we een duidelijke scheiding kunnen maken tussen de economische en oorlogsvluchtelingen. De containerwoningen kunnen dus als lakmoesproef dienen. Kijk je blij, dan ben je een oorlogsslachtoffer en mag je in je containerwoning blijven. Kijk je niet blij, dan ben je een gelukszoekers en sturen we je door naar een borstvergrotingskliniek. Of krijg je een woning van een PVV’er toegewezen. En die PVV’er mag oprotten naar z’n eigen land.

3 responses

  1. “Dat dat dak eruit ziet alsof het elk moment verscheept kan worden, dat doet er lijkt mij niet.” Maar dat is het! Het Ei van Columbus (wink wink 12 okt). Containerwoningen! De container kan verscheept worden! Asielzoekers krijgen bij het betreden van de EU een containerwoning, waar ze in blijven zitten terwijl de container een rondgang langs alle landen maakt waar ze mogelijkerwijze een verblijfsaanvraag kunnen doen. Probleem opgelost. Roma nieuwe stijl.

  2. Google ‘ns op “sober doch humaan”. En je hoort Aad Kosto weer, de PvdA staatsecretaris van justitie van een paar kabinetten terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *