God 2

Aan ons waterplein hebben wij een notoire overlastgever. Sinds hij hier anderhalf jaar geleden is komen wonen zijn de zomers niet meer veilig. Om het weekend is het raak: deurramen open en schallen maar, tot de kleine uurtjes. Zijn balkon is permanent ingericht als feestruimte, met dito verlichting: daar bevinden zijn gasten zich dus meestal. Het water draagt geluid als een tierelier moet u weten. Conversaties aan de overkant gevoerd verstaan wij woordelijk, laat staan gebral of housemuziek op vol volume diep in de nacht. Met ramen potdicht en oordopjes in tril je nog je bed uit.

Vorig jaar heb ik dit een aantal keren geprobeerd uit te leggen, zo naar het balkon toe (het is een grote flat, je weet niet waar je moet aanbellen). De gasten spraken uistluitend Engels en deden alsof ik niet bestond. Ik begon me af te vragen of het niet een AirBnB-adres was. Ik dacht:

“Dit soort mensen hebben geen idee wat ze aanrichten. De hele buurt doet geen oog dicht. Wat nou als een chirurg of een piloot hier woont? Op de snijtafel hoop je toch op een dokter die goed geslapen heeft, en idem voor de piloot als je in het vliegtuig zit?”

De betrekkelijke rust van de winter ging eroverheen.

U begrijpt dat met 36 graden de remmen afgelopen nacht los gingen. Toen om middernacht vuurpijlen afgestoken werden vond Arnoud Pik het welletjes, ging op pad en vond, de held, uit bij welke bel hij moest zijn. Op rustige toon (hij is Nederlander, hij wel) legde hij de waterdragende situatie uit en knoopte een gesprek aan met de hoofdbewoner. Dat hielp geen zier want, aangestoken door de aandacht, de gasten verviervoudigden hun bacchanaal, maar wij kwamen iets onverwachts te weten: mijnheer is piloot.

God speaks in mysterious ways.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

8 Reacties

  1. Ik heb ooit overlastgevers (hangjongeren in dat geval) verjaagd met luide Egerländer-muziek. En ik ging er op een keukenstoel naast zitten..euhm hangen. Met mijn sigaartje. Geen discussies, geen gescheld, gewoon zitten. En roken natuurlijk.

  2. Ja, het is mij er eentje, God. De vraag nu is: wat probeert Hij je duidelijk te maken? Waarschijnlijk dat je maar mee moet feesten. Einde der tijden enz. Alsof je iets te doen hebt dat zinvoller is.

  3. Huhuuu ik heb je tegen de haren in gestreken. Maar waarmee? *denk denk* Ik weet het! De ouders van saaie kinderen! BOCTAE BOCTAE.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *