Over een giraffe genaamd Mohammed

Eind augustus 1963 werd er in Artis een giraffe geboren die de naam Mohammed kreeg. Ambassadeur van Egypte aan de lijn. Of de giraffe een andere naam kon krijgen, want een giraffe naar de Profeet vernoemen, dat was een belediging. De naam werd veranderd in een andere naam. Geen haan die er naar kraaide.

Wellicht, zo stel ik mij voor, schaamden de naamgevers zich zelfs. Hadden ze deze naam gekozen om die sympathieke gastarbeiders te eren die zo aardig waren om alle rotklusjes hier te komen opknappen. Bleek verdorie dat ze die vriendelijke mensen nu hadden beledigd! Wat waren ze toch een stel barbaren! Snel die naam veranderen, wellicht is het nog niet te laat en zullen ze niet meteen woedend ons land verlaten.

Bovenstaande verhaal (minus de tweede alinea) vertelde een wat oudere man tijdens een optreden van Bas Heijne hier te Zwolle. Zijn punt was duidelijk: in het huidige tijdsgewricht zou dit vermoedelijk meerdere mediarellen, Twitter-oorlogen en Facebook-brandjes hebben veroorzaakt.

Want ten eerste: welke zelf-islamiserende dhimmi haalt het in zijn domme multikulkop om een goedhartig katholiek dier als de giraffe zo’n haatbaardennaam te geven? Tegen de muur met die Hans Halalworst!

En ten tweede: welk racistische Dikkertje Dap is zo arrogant om de naam van de Profeet (VREDE ZIJ MET HEM GODVERDOMME!) te geven aan zo’n onreine langnek? Kafferkop eraf insjallah!

En ten derde: hoe halen die geïmporteerde woestijnhappers het in hun benevelde berberharses om Artis te verbieden hun giraffe de naam te geven die ze zelf zonder problemen aan hun geestelijk beperkte zonen schenken?

Conservatief geweten A. Nanninga verklaart de Heilige Oorlog aan de Islamitische apen van de Zoo die het Midden-Oosten heet, Aboutaleb zegt dat je maar moet oprotten naar de Zimbabwaanse savanne als je niet in een land wil wonen waar je een giraffe naar de Profeet mag vernoemen, Theodor Holman eist dat de Islamitische dieren van Artis afstand nemen, Matthijs van Nieuwkerk durft niet meer naar de dierentuin, half Twitterend Nederland verandert z’n profielfoto in een giraffe met ‘je suis Mohammed’ eronder, Hans Teeuwen maakt een filmpje waarin hij een baviaan nadoet die Allah heet en Geert Wilders stelt Kamervragen.

De bal ligt bij Artis. Maar hoe Artis ook zou reageren, het zou foute boel zijn.

Want als ze zwijgen beledigt Artis de Profeet voor de ene partij en de eigen roomblanke afkomst voor de andere. Dan raast de storm der verontwaardiging door, zij het nog net iets heviger.

Besluit Artis om de naam Mohammed te behouden, dan moet Peter R. bij Matthijs langskomen om uit te leggen waarom dit getuigt van een gebrek aan respect, onthoofdt IS de ontvoerde dierenverzorger van de Baghdad Zoo en blaast Al Qaida Oegstgeest het giraffenverblijf op.

Besluiten ze in te binden en de giraffe Johan te noemen, dan zwichten ze voor terreur en krijgt Artis iedereen over zich heen die smacht naar een heel klein beetje oorlog om goed in te kunnen zijn.

Kortom, tenzij er een of andere trouble seeker aan het hoofd staat, zou geen dierentuin ter wereld vandaag de dag ook maar één seconde besteden aan het idee een pasgeboren dier Mohammed te noemen.

Is dat nu zelfcensuur?

5 responses

  1. ‘Matthijs van Nieuwkerk durft niet meer naar de dierentuin': de kers op de taart van dit uitstekende stukje, waarin de mediahypecultuur van heden ten dage een genadeloze spiegel wordt voorgehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *