Natuurtalent

Wij waren naar de Efteling geweest. We spreken hier over de herfst van 2014. Enige smet op de dag: we hadden de laatste rit van het Efteling-treintje gemist.

Na de Efteling waren wij naar een hotel geweest waar ze paarden hadden. Het restaurant van het hotel lag naast de manegebak. We hadden uitstekend zicht op de dravende paarden. Enige smet op de avond: mijn dochter had toch liever een spekpannenkoek gehad in plaats van naturel.

De volgende ochtend gingen we eerst eten in de ontbijtzaal en daarna wandelen in de Drunense Duinen. Het miezerde, mijn vrouw had het volgende gesprek met mijn dochter. U moet het lijzige, ietwat zeurderige stemgeluid van een peuter die niet alle lettergrepen even goed articuleert, er zelf bij denken:

“Het was leuk hè, de Efteling.”
“Jawel, maar… ik vond het niet zo leuk dat we niet met het treintje gingen.”
“Maar het was wel leuk dat we in het hotel naar de paardjes konden kijken hè.”
“Jawel, maar… ik vond het niet zo leuk dat ik geen spekpannenkoek had.”
”Maar vanochtend konden we wel lekker ontbijten hè. Met hagelslag en zo.”
“Jawel, maar toen konden we niet naar de paardjes kijken.”

Drie jaar oud (toen zelfs nog twee) en nu al in staat om aan elke ervaring, hoe leuk het ook was, een negatieve draai te geven. Een natuurtalent. Ik voorspel haar een grootse toekomst als kunstcriticus. Afgelopen zaterdag was ze met haar beste vriendinnetje naar de bioscoop geweest. De film ging over een tovenaar.
“Was de film leuk?”, vroeg ik.
“Nee”, zei ze, “stom.”
“Stom? Hoezo was de film stom.”
“Gewoon. Stom.”
“Zal ik je jas halen?”
“Nee, ik wil hier blijven.”
“We hadden je Contramientje moeten noemen.”
De moeder van het vriendinnetje was het met me eens: “Contramina Molovich: prachtige naam!”
Mijn dochter vond het niks.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

7 Reacties

 1. Goed begonnen is half gewonnen, denk ik zo ;) Heel jong voor een tegendraadse puber, maar als het een troost kan zijn: ik had er ook zo één, en die heeft de echte puberteit zonder veel problemen doorspartelt. Dus er is hoop.

 2. Heb er twee die zo zijn, en het ligt mede aan de ouders, vermoed ik. Van die soort van intellectuele ouders die van alles de voors en tegens, nuances en relativeringen van benoemen. En uitspreken, in bijzijn van hun kinderen. Dat schept ontevreden mensen, althans: mensen die nooit voor 100% blij meer kunnen zijn. Secundair reagerende mensen, alles op meta-niveau.
  Voordeel is wel dat ze niet snel jihadist zal worden, of racist, of hooligan.

 3. Buiten Vogel Rok, Pagode, de Halve Maen enz. is Villa Volta een prachtige attractie en het verhaal over de Bokkerijders zorgt voor heel wat spanning al lijkt Hugo van den Loonsche Duynen na zijn overval op de Abdij van Postel door de heilige maagd Maria te worden bezocht.. Wie weet kan er een mooie film van de Bokkerijders worden gemaakt in de Efteling waarin zij bezoekers willen “beroven.”
  En maar hopen dat ze daar ook de Python behouden want zonder die achtbaan was de Efteling in de jaren ’80 nooit gered!

  1. Ik heb misschien een goed voorstel als het om de initiatiefnemers van de Facebook-pagina ‘Stop Oppressive Stereotypes’ en Amerikaanse, Britse en Franse antiracisten gaat die Monsieur Cannibale of Carnaval Festival uit de Efteling willen verwijderen omdat die zogenaamd racistisch zijn of anders daar actie over willen voeren:
   Kom allemaal, mits jullie inderdaad opnieuw actie gaan voeren, anders naar de Efteling toe en dan allemaal verkleed als Hans en Grietje, Roodkapje, Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje, de zeven geitjes, elfjes, Klein Duimpje of als boeren uit de 18de eeuw.
   Dan zullen degenen die deze twee attracties WEL willen behouden zich vast op hun beurt verkleden als wolven, heksen, boze feeën, reuzen en Bokkerijders omdat zij hierna eventueel jacht op jullie te maken en jullie misschien allemaal voorgoed uit de Efteling wegjagen om daar NOOIT meer terug te komen!
   En anders kunnen jullie toch misschien gewoon voor eeuwig uit dit pretpark weg blijven om je zodoende nooit meer te hoeven ergeren aan Monsieur Cannibale of Carnaval Festival en hiermee het plezier van ontelbare bezoekers aan de Efteling, die daar helemaal NIETS racistisch aan vinden, te vergallen! Ik heb zelf bovendien voor 25% allochtoons bloed (Surinaams) en ik vind deze twee attracties voor geen 1000% racistisch of kwetsend, gelijk aan talloze Efteling-bezoekers e.v.a. Nederlanders!
   Of denken die lui van ‘Stop Oppressive Stereotypes’ bijvoorbeeld dat Vogel Rok misschien ook een angstaanjagende reuzenvogel is omdat hij mensen en olifanten zou wegvoeren in zijn klauwen?
   Je zou anders bijna nog gaan wensen dat Vogel Rok de “gediscrimineerde” zieligers van die actiegroepen en antiracisten een gratis vliegtocht aanbied richting Timboektoe, Verweggistan, de Noordpool of de Zuidpool!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *