Houellebecq

Ik zit in de trein. En lees de NRC van afgelopen weekend, met daarin een interview met Michel Houellebecq, wiens Soumission zojuist uit is en wiens karikatuur de cover van de Charlie Hebdo van vorige week sierde.

In Soumission krijgt Frankrijk een Islamitische president. De reputatie van Houellebecq kennende, ging ik ervan uit dat het boek een aanklacht en waarschuwing tegen de Islamisering was. Na lezing van het interview is dat beeld overeind gebleven, ware het niet dat Houellebecq er geenszins rouwig om lijkt te zijn.

Hij zegt vijandig te staan tegenover de filosofie van de Verlichting en is blij dat die zijn beste tijd heeft gehad. Over de koran zegt hij het volgende:

De Koran bleek beter dan ik dacht (…). De meest evidente conclusie is dat jihadisten slechte moslims zijn. Natuurlijk, zoals elke religieuze tekst is er ruimte voor interpretatie, maar eerlijke lezing leidt tot de conclusie dat een heilige oorlog in principe niet toegestaan is, alleen gebed.

Kijk, dat biedt perspectieven. En meteen daarna:

Ik denk dat moslims en niet-moslims tot een goede verstandhouding kunnen komen. De feministen niet, als we eerlijk zijn. Maar ik en nog een heleboel mensen wel.

Nu, je suis feminist, maar ik vind het ergens wel verfrissend om dit te vernemen van iemand die in 2001 de islam de meest stupide religie noemde. Het zou natuurlijk allemaal een mindfuck van jewelste kunnen zijn. Je weet het nooit met die dekselse Fransoos, maar hij lijkt het serieus te menen. In het begin van het interview bekent hij bovendien zijn atheïsme vaarwel te hebben gezegd. Hij is agnost geworden:

Als ik, met alles wat ik weet, antwoord moet geven op de vraag of er een Schepper bestaat, een kosmische orde of iets dergelijks, dan heb ik daar geen antwoord op.

Ik acht het niet uitgesloten dat Houellebecq zich binnen nu en vijf jaar tot de islam bekeert en vervolgens, nog steeds flink drinkend, zal uitgroeien tot een religieus leidsman van mondiale proporties. En alles komt goed.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

10 Reacties

 1. Mij vielen dezelfde passages op. En dat hij zei dat hij geen intellectueel was. Een Franse schrijver die zichzelf geen intellectueel vindt kom je niet iedere dag tegen…

  1. Haha, ja, klopt. Vroeg me al af waar hij me toch aan deed denken.

   Iets anders: Houellebecq [11 letters] schijn je uit te spreken als ‘welbek’ [6 letters]. Het verschil in het aantal letters illustreert voor mij precies wat er mis is met de Fransen.

   1. Hee daar erger ik me ook al decennia aan! Beau is Bo, Fransen, 50% reductie, alstumblieft. Nog los van al die belachelijk overdreven leestekenzooi. Ze hebben is een ding, maar ze dan ook nog “Accent Cirquonflexe” ofzoiets te noemen KOMOP HET IS EEN FUCKING STREEPJE. STREEEEEEPJE.

     1. Nee dat is een cedille ofzo! Spencer heeft gelijk, een dakje het is. Dakje, dat is zelfs nog korter dan streepje. Dus heb ik NOG meer gelijk bedankt.

 2. Het Frans is nodeloos ingewikkeld in zijn spelling, zoveel is waar. Zolang we met de veer schreven ging het nog wel, maar met het tegenwoordige schrijfgerei zijn die accenten niet te bolwerken punt.
  Één klein voordeeltje: in Frankrijk wordt de spelling nooit herzien. Je leert je spelling uit de boeken die je leest, en als die uit 1850 komen is het ook goed. In NL bevind ik mezelf telkens naar de datum van uitgave zoeken: “Welke spelling is het?” voordat ik een woord in mijn geheugen prent. Voor mij persoonlijk is het een reden waarom mijn Frans vlekkeloos is en mijn NLs niet.

  Je zou zeggen: Fransen beheersen de spellingsregels beter dan NLsen. Helaas, niets is minder waar. Over de hele bevolking genomen is het een drama. Waaruit maar weer blijkt: niet iedere Fransoos is een Oud Zeikwijf. En omgekeerd.

  Mijn 2 centen zet ik op het op termijn geheel verdwijnen van het Frans. En het NLs. Het Duits. Het Chinees. Engels wordt de taal van de wereld. De onze zijn stervende talen. Ik koester noch medelijden noch nostalgie. Zeer vreemd.

 3. De poster met dat schaap erop die in Parijs werd vertoond met betrekking tot de islam doet me haast denken aan sprookjes over draken die schapen en jonge meisjes als offer aangeboden kregen opdat het onderdrukte volk niet door de draak werd verslonden!
  Zo las ik ooit in de jaren ’90 een verhaal in de Donald Duck getiteld ‘De draak van de Brullende Bergen’. Deze draak waakte over een fabelachtige schat en werd op zijn beurt belaagd door jonge ridders die nooit terugkeerde waaronder een zekere Isidoor en Rasp. Deze laatste, die een enorme adelaar bezat en deze Isis (!) noemde, was een arrogante kwast die de hand van prinses Isabel (zover dat haar echte naam is) begeerde en hij trok ten strijde om later terug te keren met een gouden beeldje van een draakje waarna hij pochte de draak te hebben verslagen.
  De koning wilde hem meteen tot schoonzoon hebben maar Rasp wasveel te ongeduldig, koud en zo narcistisch dat hij de koning al meteen wilde opvolgen. Toen deze steeds weigerde werd Rasp, hij bleek namelijk een boosaardige tovenaar te wezen, zo kwaad dat hij het gouden draakje met een toverspreuk tot leven wekte en deze veranderde in de draak van de Brullende Bergen!
  Het dier richtte hierna een gigantische slachting aan onder de soldaten en hij ontvoerde Isabel waarna Rasp aan hem meedeelde dat hij de meester van de draak was en hem moest gehoorzamen. De draak was hier totaal niet van onder de indruk en hij doodde Rasp waarna de adelaar opeens veranderde in de verdwenen Isidoor!
  Deze schakelde hierna met een waterspuit de draak uit en verloste de doorgeslikte ridders uit diens maag waarna Isidoor vertelde dat Rasp een gewetenloze magiër was geweest en de wereldheerschappij nastreefde en juist om deze reden koning wou worden! Met zijn toverkracht had hij ooit zijn rivaal uitgeschakeld en de hulp van de betoverde draak ingeroepen maar doordat Rasp alleen zijn toverkracht verloor kon hij het dier niet meer in toom houden.
  De filosofie van het verhaal is dat Rasp de EU-elite vertegenwoordigd, Isidoor de anti-EU-Europeanen, het koninkrijk de EU en de draak de islam! Want ook de EU verwacht nog steeds dat zij, gelijk aan de draak, gemakkelijk de islam kunnen gebruiken om de EU overeind te houden terwijl de islam daar gewoon lak aan heeft en zelfs hun linkse “bondgenoten” zullen verpletteren!
  Wat mij betreft had zelfs een echte draak de achterwerken van de EU-elite en de moslimterroristen in vuur en vlam mogen zetten zodat ze allemaal op de blaren gaan zitten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *