Mensaap

evolutie

Het Klokhuis ging over mensapen. En dat wij daarvan zouden afstammen. Mijn zoon vroeg waar ze het over hadden. Ik zei dat er heel vroeger geen mensen bestonden, maar wel apen die op mensen leken. En dat die apen kinderen kregen die nog wat meer op mensen leken en dat zo langzaamaan de mens ontstond. Ik zag de wanhoop groeien. “Waren wij apen?”, vroeg hij. “Niet wijzelf”, zei ik, “de opa’s van onze opa’s van onze opa’s. Als je miljoenen opa’s teruggaat… toen waren we mensapen.” De geschiedenis bestaat nog niet echt voor hem. Wat er is dat is er. En wat er niet is, is fictie. Dat het ooit anders was, is niet te bevatten. Dat hij er zelf ooit niet was, ook niet. Het leven is te vanzelfsprekend om er ooit niet te zijn geweest. “Maar wie was de eerste mens dan”, vraagt hij. Ik zeg dat ik het zelf ook niet begrijp. Probeer het nog een keer uit te leggen. Dat de mens beetje bij beetje is ontstaan. Eerst had je mensapen. Die kregen kindjes die weer wat meer mens waren dan aap. En die kregen kindjes die nog weer wat meer mens waren dan aap. “Ik begrijp het niet”, zegt hij, huilend nu. “Als een mensaap een kindje krijgt, dan is het kindje toch een mensaap?” Valt geen speld tussen te krijgen. “En als dat kindje volwassen wordt, dan is het toch nog steeds een mensaap?” Volgens Het Klokhuis werden de oerwouden woestijnen, moesten wij de bomen uit en gingen wij rechtop lopen. We werden slimmer, gingen werktuigen maken en we gingen praten. Laatst las ik dat we eerst gingen dansen. En dat uit de muziek de taal is ontstaan. Misschien had ik moeten dansen voor mijn zoon. Even later, in bad, begon hij over reïncarnatie. Of het waar is dat je na je dood weer een ander mens wordt.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

6 Reacties

  1. Ja, ik vind het ook nog moeilijk om precies te begrijpen hoe het brein van een 5-jarige werkt. Ik denk dat het te moeilijk is om te bevatten dat het leven ooit ophoudt en dat dat het dan is. Maar ik snap wel dat het eenvoudiger is om te begrijpen dat je na je dood terugkomt als een ander mens dan dat de mens ooit een aap was. Mens wordt weer mens is vele malen logischer dan aap wordt mens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *