Zomergasten: David van Reybrouck

Schermafbeelding 2014-08-24 om 12.57.55

Gisteren beweerde iemand in mijn nabije omgeving uit zeer betrouwbare bron te hebben vernomen dat voormalig Zomergast Reinbert de Leeuw zich in zijn leven nooit heeft overgeleverd aan de geneugten der vleselijke liefde. Doet deze kennis (waarvan wij de waarheidsgetrouwheid nooit kunnen controleren) enigszins ter zake? Vertelt het ons iets wezenlijks over Reinbert de Leeuw, iets wat we kunnen gebruiken om hem beter te leren begrijpen? Voor mij werpt het een net wat intensiever licht op m’n observatie dat Reinbert de Leeuws relatie tot muziek religieus van aard is. Een celibatair leven voor de muziek. Verder is het natuurlijk vooral een smeuïge roddel.

Doch dit geheel en al terzijde. Want eigenlijk wilde ik het met jullie hebben over de vijfde en laatste aflevering van Zomergasten: David van Reybrouck. Op papier wat mij betreft de interessantste. Hij weet veel, kan goed babbelen en heeft interessante opvattingen. Bijvoorbeeld over de toekomst van de democratie

Met Congo: een geschiedenis had hij het soort boek geschreven dat iedereen in zijn boekenkast wilde hebben, maar bijna niemand heeft uitgelezen (tenminste, dat geldt voor iemand in mijn omgeving, en daaruit meen ik te mogen concluderen dat het voor het overgrote deel van de mensheid geldt). Hij was mede-oprichter van de G1000, een evenement waar 1000 gewone burgers bijeenkomen om oplossingen te bedenken voor de diverse crisissen die België rijk is. En voor De Correspondent is hij correspondent Democratie, Cartografie en Conflictanalyse. Hij schijnt bijzonder veel waarde te hechten aan orde en netheid. Heeft een knipperlichtrelatie. Maakt deel uit van Het Brussels Dichterscollectief. Is graag onder de mensen, maar ook graag langdurig alleen. Studeerde archeologie omdat hij dan én met zijn neus in de boeken én met zijn handen in de grond kon wroeten. Zal de regie stevig in handen willen houden.

Alhoewel, dat zeg ik nu wel. Maar dat is eigenlijk ook alleen maar omdat ik David van Reybrouck denk te kunnen duiden aan de hand van een paar dingetjes die ik over hem heb gelezen. Zijn promofilmpje vertelt een ander verhaal. Hij wil samen met Wilfried de Jong verdwalen. Het moet een organisch uitzending worden, over zijn liefde voor het kijken (hij zegt meer kijker dan schrijver te zijn). Een uitzending vol met obscure fragmenten waarvan hij er een paar pas sinds een maand kent, maar die hem ongelooflijk van zijn sokken hebben geblazen. Het moet een avond worden waarin alles kan mis gaan.

Kortom, dat belooft! Hieronder kunt u uw mening kwijt. En morgen treft u op deze plek de recensie van Zomergasten met David van Reybrouck aan.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

1 reactie

  1. Nou, heel erg bedankt voor deze voorbeschouwing Herr Molovich! Ik vroeg me af: wie is die gast? En was steevast voornemens hem te skippen maar u maakt mij toch nieuwsgierig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *