Flapteksten

Via de opvolger van de Grote Drie, de Grote Één uit het Utrechtse stadje U., werd ik gewezen op de flaptekst van zijn DVD versie van The Big Lebowski:

http://www.maarwatishet.com/images/lebowskidvd.jpg

“”The dude” en zijn bowlingvrienden”??

Auuuuwwww!!! Wat een trap in cinematografische ballen! Wat mij aan het denken zet: misschien had ik ook flaptekstschrijver moeten worden.

Van The Godfather, ofzo:

Ome Vito: “Hee, ik doe je een aanbod wat je niet zou moeten weigeren hoor!” – In dit aandoenlijke verhaal over de criminele familie Corleone staat “De Peetoom” Don (Marlon Brando) centraal, en hij beleeft de do(n)lste avonturen! Als jij zijn neefje niet laat zingen op de radio kun je misschien wel een aanbod krijgen wat je niet verwacht – of kan weigeren- namelijk een paardenhoofd in je bed! Dit en nog veel meer doldwaze gekkigheden laten je kennismaken met de vreemdste mafiafamilie van Amerika!

Of Silence of the Lambs:

“Doe maar wat lotion op je huid, ok?” – “Asjemenou!” Dit keer is het niet een maffe leeuw die het roept, maar jij in je stoel van verbazing! In deze knotsgekke crimi zul je de ene na de andere seriemoordenaar zien, de één nog raarder dan de andere! Hoofdrolspeelster Clarice (Jodie Foster) zal zelfs een onwaarschijnlijk duo vormen met de prettig gestoorde “De Kannibaal” H(ka)annibal Lecter! Zullen zij samen achter het geheim komen waarom de lammetjes niet meer schreien? Zullen zij de mysterieuze seriemoordenaar ontmaskeren, en het meisje in de put vinden? Spanning en sensatie in deze reuze-spannende film van de maker van “Crazy Mama” en “Married to the mob“!

Of Modern Times:

“…” – Nee, er is niets mis met jouw televisie-set! Deze film brengt ons terug naar “Die goeie ouwe tijd” met zwart wit vermaak vol geluidloze grollen en grappen van iedereens favoriete clown, Charlie Chaplin! Hij lijkt misschien op Adolf Hitler die niet kan praten, maar vergis je niet! Deze clown weet van aanpakken!

Of Apocalypse Now:

“Oh oh de narigheid!” – De oorlog in Vietnam was nog nooit zo bizar! In deze beroemde -en beruchte- ode aan hallucinaties wordt Kapitein Willard (Charlie Sheen) op een belangrijke missie gestuurd: Kolonel Kurtz te pakken nemen! Maar die heeft zich goed verstopt in het bos… Kapitein Willard zal met al zijn vriendjes in een boot op reis moeten gaan, waarvan ze alle “gekkigheid” van een schijnbaar zinloze oorlog mee zullen krijgen! Lekker surfen, zonnebaden, die gouwe ouwe hits van de sixties – het lijkt wel of ze alles doen, behalve oorlog voeren! Ga er goed voor zitten om eens lekker mee te gaan met de jongens van… Apocalypse Now!!

Of The Dark Knight:

“Doe niet zo serieus joh!” – Als jij dacht dat je al het raarste gezien had, dan had jij het mis! Kom naar de stad Gotham in deze film van Jim Nolan (Doodlebug) en verbaas je over de stoet van maffe karakters die voorbijtrekt: er is een man die, verkleed als een vleermuis(!) zijn felgekleurde aartsrivaal “De grapjas” achternazit, en een heuze meneer met twee gezichten! Nee, dat is geen grapje, snoer je veiligheids(bat)riem aan en ga zitten voor een spannende rit met “de Batman” en kornuiten!

Of Se7en:

“Hee laat mij eens kijken in die doos dan?” – Uh oh! John Doe (Kevin Spacey) is boos, en als hij boos is, dan kun je je maar beter hoeden! In deze film moeten onze twee meest favoriete politiedetectives (gespeeld door Mel Gibson en Danny Glover) op… Je raad het al: seriemoordenaarjacht! Maar deze seriemoordenaar is niet zomaar voor de poes! Detective Somerset wil gewoon met pensioen, en Detective Mills- nou, die is zo gek als een deur! Zal het ze toch lukken om John Doe te grazen te nemen, voordat hij de “Zeven zonden” kan uitbeelden (pas op: heel vies!!)?

Of The Sixth Sense:

“Hoe bedoel je ik ben dood??”  – Oh nee! Wat nou als Bruce Willis (Look who’s talking, Look who’s talking too) een geest is, en de enige die hem kan zien is… Een klein jongetje die bang is voor spoken!! Deze heerlijke tragikomische supernaturale drama-thriller laat zien wat er gebeurd als een spook en een jongetje elkaar weten te helpen van elkaars problemen af te helpen komen, en wie weet, kunnen ze nog een geheimzinnige moord door een moeder op haar kind oplosen!! Een ding is zeker: het einde zul je nooit zien aankomen!! Pas op voor spoken!!!

Ik zou zeggen dat er een goede carriere voor mij in het verschiet ligt.

13 responses

 1. Moest enorm lachen om: “oh, oh, de narigheid”, erg leuk.
  Het is ook een gave van zo’n flaptekstschrijver om in de flaptekst van The Big Lebowski twee spelfouten te maken: verzeilt en onthoudt, man, man.

 2. Grappig. Ik dacht gisteren nog dat tekstschrijven voor Amerikaanse misdaadzenders wel een makkelijk baantje was:

  Nothingville was een rustig stadje in Arizona met een hechte gemeenschap. Niemand kon vermoeden dat de vrede op heftige wijze verstoord zou worden.

  [Reclameblok]

  In het vredige stadje Nothingville in Arizona ging het leven zijn rustige gangetje. Niets wees er op dat er gebeurtenissen op til waren die de hechte gemeenschap op haar grondvesten zouden doen schudden.

  [Reclameblok]

  Op de ochtend van vrijdag dertien december 1993 was veeboer Joe Tex met zijn pickup-truck op weg naar de plaatselijke veemarkt toen hij in de berm een verdachte koffer zag liggen. Joe stopte, liep naar de koffer en opende deze. Walgend wendde hij zich af..

  [Reclameblok]

  In het rustige stadje Nothingville had veeboer Joe Tex een verdachte koffer geopend die in de berm lag. De inhoud schokte hem danig: er zat een in stukken gezaagd vrouwenlichaam in. Joe belde direkt de politie omdat hij vermoedde dat hier misdaad in het spel was.

  [Reclameblok]

  De hechte gemeenschap van het plaatsje Nothingville was geschokt en verbijsterd door de gruwelijke vondst van een koffer met daarin het in stukken gezaagde lijk van een vrouw. De inwoners van het vredige stadje konden niet vermoeden dat dit slechts de inleiding was van een reeks gruwelijke gebeurtenissen..

  [Reclameblok]

  Het rustige stadje Nothingville [Arizona] schudde op haar grondvesten na de vondst van een in stukken gezaagd vrouwenlijk in een koffer. Politieagent Hank Johnson: ‘Ik was toen al 27 jaar agent in Nothingville en echt wel wat gewend, maar ik had nooit voor mogelijk gehouden dat zoiets in deze hechte en vredige gemeenschap kon gebeuren.’

  [Reklameblok]

  Enz enz..

 3. Heel graag dat jij hier een carrière van gaat maken! En dat het volk dan verzoeknummers bij je mag indienen. Om een voorzetje te geven…mijn verzoeknummer is de film der films, die waarbij toch velen van ons onze eerste traan hebben gelaten…Bambi!

 4. Schindlers List mis ik nog. En 2001: a space odyssee natuurlijk. En Bergmans Scenes uit een huwelijk. Eisensteins Panzerkruis Potemkin. Of wat te denken van Citizen Kane.

 5. Dank voor de suggesties! Die comment van Spencer had een volwaardig stuk kunnen zijn. Gelukkig is het nog niet zo erg als op een van die amerikaanse docu zenders, waar een filmfragment van 20 seconden kan veranderen in een show van een half uur door alle reclame, door alle terugblikken en vooruitblikken rond de reclame, en alle herhalende bullshit van net een ander perspectief.
  Eergisteren trouwens de dvd van Mad Max gekocht, waar het volgende juweeltje staat: “Op het einde rijdt een eenzame man op een strook van de snelweg, die nu verlost is van onwaardig wegtuig – een snelweg die Mel Gibson naar het sterrendom leidt.” SPOILER ALERT

 6. Overigens vind ik ‘bowlingvrienden’ helemaal niet zo storend eigenlijk. ‘Bowlingvrienden’, ‘bowlingvrienden’. Herhaal het vaak genoeg en voor je het weet zit je ‘vrolijke vrolijke vrienden’ te neuriën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *