De bijbel | Het verbond, het feestje en de kater

BIJBEL MOLOVICH

Alweer zeven jaar geleden begon ik op Panzerfaust de Bijbel Lees Sessies. De hoogste tijd om de draad weer op te pikken. Maar voordat ik dat doe, even alle afleveringen tot nu toe. Dit is aflevering 7.

Nadat Hij voor zichzelf al had besloten dat Hij de mensheid nooit meer zo hard zou straffen als Hij met de Zondvloed had gedaan, vertelt God ook aan Noach van zijn voornemen. Hij vertelt dat Hij nooit meer al het leven op aarde weg zal laten spoelen, dat er geen vloed meer zal zijn om de ‘het vlees te verderven’. Om het Verbond tussen God en de mensheid te bezegelen, ontwikkelt Hij een Geheim Teken, waardoor wij bij tijd en wijlen herinnerd kunnen worden aan de Afspraak. Dit teken kennen wij inmiddels als de ‘regenboog’, maar God noemt ‘m simpelweg ‘Mijn boog’. En daartoe heeft hij natuurlijk het volste recht. “Schiet op, ouwe gek”, hoor je Noach tussen de regels door denken, terwijl God zichzelf een paar keer aan het herhalen is, “ik wil het op een zuipen zetten.”

Als God eindelijk klaar is met zijn maar zijn emotionele maar iets te lange toespraak, gaat Noach het inderdaad op een zuipen zetten. Daarvoor moet hij wel eerst een wijngaard planten en wat druiven oogsten, maar dat gaat allemaal razend snel in die tijd. Diezelfde avond zet Noach het op een dusdanig zuipen dat hij op een gegeven moment al zijn kleren van zich afwerpt en naakt op de grond in zijn tent belandt. Schaamteloos ligt hij op zijn rug, in al zijn naaktheid. Een donkerrood sliertje slijm sijpelt uit zijn mond. Binnen geen tijd trilt de tent op z’n grondvesten van Noach’s dronkemansgesnurk.

Noach is, voor zover wij kunnen overzien, de eerste mens op aarde die dronken werd. Het kan natuurlijk best dat, in de 1565 jaar voordat God de Zondvloed over de aarde deed stromen, heel wat mensen dronken zijn geworden, al was het maar van het eten van een stuk rot fruit, en dat de bijbel daar simpelweg geen melding van heeft gemaakt. Waarom zou de bijbel? Waarom zouden wij per se moeten weten wie de eerste dronken mens op aarde was? Wat wij moeten weten is dat Noach dronken wordt. En dat hij zijn roes op de grond van zijn tent uitslaapt. Naakt. En dat op dat moment zijn zoon Cham komt binnenlopen.

Cham ziet zijn vader in z’n blote pielemoos, vertelt dat buiten aan zijn broers Sem en Jafeth, die op hun beurt naar binnen gaan om hun vader toe te dekken met een kleed. Dat doen zij achteruit lopend, zodat zij de naaktheid huns vaders niet hoefden te zien. Ik kan me zo voorstellen dat het geen fraai gezicht is, het lichaam van een 600 jaar oude man, maar toch, een beetje overdreven is het wel, dat achteruit lopen. Tenminste, dat dacht ik. Achteraf blijkt juist dat Sem en Jafeth hun vader maar al te goed kennen. Want als Noach wakker wordt, en erachter komt dat Chem hem naakt heeft gezien, ontsteekt hij in een driftbui die zijn weerga niet kent in de geschiedenis van de aarde, en hij vervloekt het nageslacht van zijn jongste zoon. “En hij zeide: Vervloekt zij Kanaän (de zoon van Cham, red); een knecht der knechten zij hij zijn broeders!” (Gen. 9:25)

Hoe onredelijk kun je het krijgen? Zit je lekker in de zandbak te spelen met je emmertje, van goed noch kwaad bewust, gaat je vader even kijken hoe het met opa is die een beetje te veel heeft gedronken de vorige avond, en een paar uur later word je vervloekt en tot knecht der knechten uitgeroepen. Wat bezielt Noach om zoiets te doen? Het is toch belachelijk om het nageslacht van je zoon te gaan vervloeken omdat jij zo nodig dronken en naakt op de grond van je tent moest gaan liggen? Het enige wat ik kan bedenken, is dat Naoch een ontzagwekkend grote kater had. Met een barstende koppijn. Zo’n koppijn dat je hersens lijken te pulseren. Een kater die bezit neemt van heel je lichaam, die in elk bloedcelletje zit, die vingertoppen doet tintelen, de adertjes in je ogen laat springen, dikke voeten, een maag met een steen erin en een gemoed dat lichtontvlambaar is als een lucifer van het merk Zwaluw. Dat moet ten grondslag hebben gelegen aan de vervloeking van Kanaän. Anders kan ik het niet verklaren. Ik ken die katers, ze zijn verschrikkelijk, en lijken eindeloos te duren. Zo’n kater als een straf die je niet verdient hebt. Straf voor de goede tijd die je had toen je dronken was. Je mag je kennelijk niet ongestraft zó goed voelen. Daar kom je niet mee weg. Noach kwam er niet mee weg. En reageerde het af op zijn kleinzoon. En omdat Chem wordt gezien als stamvader van de neger, hebben Christelijke slavendrijvers uit vorige eeuwen deze tekst (Genesis 9:25 dus) aangepakt om hun slavendrijversgedrag goed te praten. Ook namens de negroïde medemens wens ik Noach daarvoor heel, maar dan ook heel hartelijk te bedanken. Goed gedaan jochie. Hij leefde nog 350 jaar na de Zondvloed en vond toen de dood.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *