Vergeten

Voor een narcist moet het een nachtmerrie zijn om door de wereld vergeten te worden. Zo leg ik het althans uit dat Anders Breivik, de Noorse massamoordenaar die tijdens zijn proces door een psychiater als narcist werd bestempeld, weer van zich heeft laten horen. Hij is van plan om in hongerstaking te gaan als hij niet Playstation 3 en een ruimere sportruimte krijgt. Zelf omschrijft hij het gebrek aan deze twee zaken als “marteling”.  Ik vraag me af of de bevolking van Noord-Korea überhaupt van Playstation heeft gehoord. En als ze meer ruimte willen dan toch vooral graag in hun hoofd. Het recent verschenen rapport van de Verenigde Naties over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea schrijft dat men het recht op geestesvrijheid bijna volledig ontzegd wordt. Gelet op de huiveringwekkende misdaden tegen de mensheid aldaar, is het begrijpelijk dat een mens zijn eigen gedachten tot stilstand brengt. Verandering van deze mensonterende situatie zal – op zijn minst – met hulp van buitenaf dienen te komen. Dat wordt niet makkelijker gemaakt door de getuigenverklaring van een voormalige bewaker dat er oefeningen worden gehouden om in geval van oorlog of revolutie zoveel mogelijk gevangenen in de strafkampen, te elimineren. Het VN-rapport is een eerste stap naar bewustwording van de gróte omvang van de mensenrechtenschendingen. Laat de volgende stap in de vorm van discussie en actie snel volgen. Want dat de wereld je al vergeten lijkt voordat er ook maar een tipje is gelicht van de gruwelijke sluier die je land bedekt, is pas echt een nachtmerrie.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *