Nick Cave en de vloek van de smartphone

Wij wilde Nick Cave eigenlijk in de Heineken Music Hall zien, maar dat was uitverkocht. Dus werd het Düsseldorf. Een dag nadat ik mijn kaartjes voor Düsseldorf had gekocht, bleek dat Nick Cave een extra concert in De Heineken Music Hall gaf. Wij bleven bij onze keus.

Wij stonden zo’n vijf meter van het podium vandaan. Maar zodra Nick Cave bij ons in de buurt kwam hieven de mensen die voor ons stonden hun smartphones boven hun hoofd om Nick Cave te filmen. Zodat wij gedwongen waren om via een schermpje naar Nick Cave te kijken. De mensen met de smartphones keken ook via het schermpje naar Nick Cave. 

Nick Cave vond het maar niks. Geregeld paste hij al zingend zijn teksten aan om de iPhone te vervloeken. In het nummer Stagger Lee voert Cave een seriemoordenaar op die in café The Bucket of Blood onder andere de barman en de duivel himself naar z’n moer helpt. “And in came the devil with an iPhone in his hand”, gromzingt Nick Cave naar iemand met een iPhone in z’n hand. De iPhoner blijft stug door iPhonen. Of het interesseerde hem niet of hij lette niet op.

Dat laatste is goed mogelijk, want als je filmt, dan concentreer je je op het filmen. Je bent bezig om Nick Cave zo scherp mogelijk in beeld te brengen, niet om te luisteren naar zijn muziek. Ik zag het ook tijdens een op tv uitgezonden concert van Adèle in de Royal Albert Hall. De camera die achterin de zaal gepositioneerd was, registreerde talloze oplichtende smartphones. Zo voor de neutrale toeschouwer had het wel iets, al dat witblauwe licht. De smartphone als vervanger van de aansteker. Maar je vraagt je wel af waarom die mensen dat doen. Het lijkt me niet dat ze die opnames nog vaak zullen terugzien. Zouden ze alles op YouTube gooien? Gezien de ‘ongeveer 2820 resultaten’ die Nick Cave Dusseldorf 2013 oplevert, vrees ik van wel. En wat heb ik daaraan? De beelden zien er niet uit en het geluid is kut. Er is vast wel een Franse postmodernist die er iets ingewikkelds over kan zeggen.

Na afloop van Nick Cave in Düsseldorf vormden de Duitse opruimers een soort menselijk lint dat zich over de gehele breedte van de concertzaal uitspreidde. Zoals je met z’n allen door het water waadt, op zoek naar een drenkeling, zo waadden ze door de concertzaal. Binnen het kwartier was de zaal leeg en schoon. Geef die Duitsers een gemeenschappelijk doel en ze gaan ervoor.

9 responses

 1. Ze doen dat alleen maar om later te bewijzen dat ze ‘erbij waren’ en dus totaal hip zijn. Telefoonfilmers willen vooral opscheppen: “kijk, gisteren was ik bij Nick Cave en o ja, vorige maand was ik op Ibiza bij Armin”.

  • Het is vast een statusdingetje, net zoals die mensen die in september nog rondlopen met een Lowlandspolsbandje. Ik zou al wel blij zijn als zou gelden: een filmer is geen kletser. Dat het stomme filmers zijn.

 2. Maar je zou zeggen: één klein stukje film bewijst genoeg. Maar ze staan het hele concert met hun handen omhoog. Straks blijven ze erin.

 3. Ergens heb ik nog een live-opname van een concert van Nick Cave, uit het pre-mobieltjestijdperk, gok ik. Hij wil het nummer The Shipsong inzetten, maar eerst heeft hij een verzoek aan het publiek:’before we play the next song, I have a request, we want to make a deal with you, will you be so kind NOT to wave with lighters during the next song? Do we have a deal? Om dan te besluiten met: And if you see anyone with a lighter, you know what to do (kleine pauze)… kick the fuck his head in!

 4. Read this and choke on it:

  http://xkcd.com/1314/

  Citaat:
  If ‘other people having experiences incorrectly’ is annoying to you, think how unbearable it must be to have a condescending stranger tell you they hate the wa you are experiencing your life at just the moment you’ve found something to remember.

 5. Kijk, van mij mogen ze zoveel foto’s en video’s maken van Nick Cave als ze willen. Het probleem is vooral dat ze mij dwingen naar Nick Cave te kijken zoals ze zelf naar hem kijken, namelijk via het schermpje dat ze boven hun hoofd houden. Terwijl hij verdomme recht voor me staat, kon ik ‘m niet zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *