Goldon

Gordon had een zingende Chinees beledigd. Racisme, vond men in Amerika en China. Gordon voelde zich niet aangesproken, vertelde hij aan Sven Kockelmann in Oog in Oog.

Vorig jaar sprak ik met mijn Canadese buurman over Zwarte Piet. Hij vond het iets typisch Nederlands: jezelf als maatstaf nemen en daardoor weigeren met andermans gevoelens rekening te houden. Heb je iemand beledigd, dan ligt dat per definitie aan de beledigde. Want jij bedoelt het allemaal goed. Als de beledigde zich beledigd voelt, moet ie daar maar overheen stappen. Hij vertelde over zijn schoonouders die tegen hun kleinzoon spleetoogjes maakten als ze Chinees gingen eten. Hij zag wel dat er geen enkel kwaad in stak, maar het verbijsterde hem wel. We denken hier maar dat we alles kunnen maken, omdat we onszelf zo’n verdomd aardig volkje vinden.

Dat stukje volksaard zien we verenigd in de man die bekend staat als Gordon. Ik neem aan dat u het wel vernomen hebt. Gordon zit in de jury van Holland’s got talent. Er kwam een Chinees het podium op. De Chinees zei dat hij iets van Verdi ging zingen. Waarop Gordon zei:  “Welke wordt het, nummer 39 met rijst?” Een opmerking die door Gordon zelf uiteraard werd gesmoord in een lach. Nadat de Chinees een aardig moppie opela bleek te kunnen zingen, kreeg de arme man nog wat belegen Chinezengrappen naar z’n hoofd geslingerd. Niemand die erover viel. Behalve dan iemand die het op reddit zette. Waarna de vonk weer terug oversloeg naar de Nederlandse media. In Amerika sprak men er schande van, in China hadden ze nog nooit van Gordon gehoord. Enfin, gevolg is dat er nu VN-troepen aan de grens met België staan.

In KRO’s Oog in Oog zat de onuitstaanbare Sven Kockelmann tegenover de zo mogelijk nog onuitstaanbaardere Gordon die zei zich door de hele commotie nooit aangesproken te hebben gevoel ‘als zijnde racist’. Terecht natuurlijk. Gordon is een lul, dat ziet iedereen. Maar een racist, omdat hij een fout grapje maakte, dat is dan ook weer overdreven. Gordon zelf vond de opmerking niet racistisch, hooguit stigmatiserend. Het was een stigmatiserend grapje. Gordon ziet zichzelf niet als racist, dus kan hij ook geen racistisch grapje maken.

Het is geen racisme, het is die typisch Nederlandse lompheid, waar we al eeuwen om bekend staan. Voltaire, met z’n ‘verlichting’, zei het al toen hem in een Franse talkshow destijds werd gevraagd om Holland in drie woorden samen te vatten: “Canaux, canards, canaille.” Kanalen, eenden en gepeupel. Was dat racistisch van Voltaire? Nee, wel stigmatiserend.

Gordon vatte zijn manier van werken als volgt samen:  “Je bent een grappenmaker en grappenmakers maken wel eens grappen die minder leuk zijn.” Dat was er dus gebeurd. Gordon had, zoals gewoonlijk, heel veel zogenaamde grappen gemaakt. Dat is zijn taak als jurylid. Gordon heeft namelijk nergens verstand van. Het enige talent dat hij bezit (buiten zijn onnoemelijke zangtalent bedoel ik dan, ik wens in dit stukje enkel Gordons talent als jurerende BN’er tegen het licht te houden, dat Gordon een gouden keeltje heeft, staat buiten kijf) is om als een soort Albert Cuijp-versie van Paul de Leeuw, beledigende grappen te maken en die meteen weg te lachen, in een poging de angel uit de opmerking te halen, zichzelf daarmee een excuus verschaffend alles te kunnen zeggen. Dan gaat hij wel eens over de schreef. En dat is precies waarom meneer zo populair is hier.

 

 

[Dit stukkie verscheen op Sargasso]

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

7 Reacties

 1. Op haast jaloersmakende wijze scherp opgeschreven! Fijn dat mijn warrige gedachten over dit onderwerp door jou to-the-point op het digitale papier zijn gekomen.

 2. Het is wel een gaaf jaar dit zeg. Koningsliedrel, Zwartepietrel, relnichtrel… Ik zag twee dagen terug een programma over schaamlipcorrectie. “Nou en,” zult u zeggen, “lekker relevant weer, warrig kutfiguur.”
  MAAR NEE: waar het om gaat was dat die presentatrice allerlei vrouwen hoorden klagen over een lelijke vagina (lolwhut? Die dingen horen mooi te zijn dan? HET ZIJN VAGINA’S! ZE ZIJN AWESOME! NET ALS ARNOLD SCHWARZENEGGER! Man ik ga toch godverdomme ook niet heel bezorgd aan mensen vragen “Ja maar is Arnold Schwarzennegger wel mooi? Is hij niet raar?”)
  Anyhoo, allemaal gefrustreerde wijven die therapie volgden, hun kut lieten verbouwen, met een spiegeltje voor hun kut gingen ouwehoeren tegen andere wijven die zaten te staren naar die kut om vrede met haar kut te krijgen, en op het eind ging dus die presentatrice, na geconfronteerd te zijn met al die waanzin, toch eens vragen aan een schilder die bij haar thuis de boel schilderde wat hij nou van kutten vond.
  “Ja,” zei hij,” Ze moeten niet te harig zijn.”
  Ja ok zei zij, maar esthetisch? Heb je nog wensen op dat gebied?”
  Dus die schilder, dik vet varken met een vies ringbaardje en dikke appelwangen begint te oreren: hij wil niet een kut met van die “Beefcurtains” want hij vond beffen heel belangrijk, en als hij zijn wijf niet fatsoenlijk kon beffen, ja, dat vond hij geen geslaagde relatie dan.

  Nou en die presentatrice was gekwetst. Ze was bijna in staat tegen hem te zeggen “Nou laat dan je piemel maar eens zien, kijken of die zo mooi is.”
  En dat was het moment waar ik besefte: het maakt geen tyfus uit. Je kan Gordon in een verbrandingsoven stoppen, zwarte piet, je kan gemenen mensen wegflikkeren en lompe boeren executeren of verbannen, je kan dat allemaal doen, en het enige wat je zal krijgen is dat mensen zich over NOG belachelijkere, NOG onbenulligere zaken gaan opwinden of ruzie krijgen. Dan krijg je nationale debatten over kutten. Over gediscrimineerde vrouwen met te lange binnenste schaamlippen. Over kwetsende porno die alleen kutten laat zien die op babykutten lijken. Weet je het zal allemaal wel. Succes. Veel plezier met die bierkaai, dit volk kan me compleet gestolen worden. Ik wil alleen maar mensen om me heen die ik kan kwetsen en die dat dan aflachen, de rest kan de galcholera genieten. Eerstvolgende figuur wat op mij afkomt en zegt “Hee wat jij doet, misschien moet jij eens nadenken, want je kwetst blablabla” Vinger. Wijzend. Naar andere van die kutsnikkels. Ga die maar lopen vervelen, kutgekwelde kutgekwetsteling. Opgekutkankerstraalt. Dankjewel!!

 3. Beefcurtains. Vleesgordijnen. Mooi.

  De vleesgordijnen voor het venster van je doos

  zijn als de bladeren van een roze roos..

 4. Chinaman in the train[8] то мы не в состоянии удержаться и не ржать: все бы ничего, да скулы уже от смеха болят. Расскажу вам эту несложную шутку, чтобы вы сами могли определить уровень ее забавности: китаец едет, значит, в поезде. Уже не первый раз проводник проходит по вагону и, открывая дверь купе, выкрикивает: “You for coffee!.. You for coffee!..” В конце концов, китаец не выдерживает и с яростью отвечает: “Me по fuckcoffee! Me first class ticket! You fuckcoffee!”[9]

  Uit: Op weg naal het einde

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *