Zwarte Piet

Zwarte Piet deed wat ie altijd deed in hetSinterklaasjournaal. De zwartepietendiscussie leek ver weg. Maar dat was buiten de extremisten gerekend, zag ik in PowNews.

Eerlijk gezegd dacht ik dat de zwartepietendiscussie dit jaar klaar was. De Hoofdpiet had gesproken en beloofde elk jaar wat minder diep in het schoensmeerpotje te roeren en de rode lippenstift weg te gooien. De rust kon wederkeren in ons eens zo vredige landje. Sinterklaas was welkom met zijn gevolg. De anti-pieten moesten geduld hebben. En de pro-pieten moesten niet zo huilen, het feestje kon gewoon doorgaan.

En zo kwam gisteren tot ons, de eerste aflevering van Het Sinterklaasjournaal. Diewertje Blok zat op haar vertrouwde plek in de studio. Jeugdjournaalpresentatrice Dolores van Leeuwen zat in de trein naar Groningen, waar de Stoomboot dit jaar aanmeert. Vorig jaar zat de Surinaamse Dolores nog in het Pietenhuis, waar ze ongewild fungeerde als object van verlangen voor de vele Pieten, die het weken zonder vrouwelijk schoon hadden moeten doen. De plaats van Dolores in het Pietenhuis is overgenomen door de roomblanke Jeroen, die vorig jaar nog de intocht had geleid en in de voetsporen leek getreden van Aart Staartjes. Ik vermoed dat deze wisseling van de wacht een poging is om de angel uit de zwartepietendiscussie te halen. Maar meer dan een vermoeden is het niet.

Verder gebeurde er niet zoveel bijzonders. De Pieten waren nog steeds zwart en hadden nog steeds rode lippen en donker kroeshaar. Ik zag geen grote verschillen met vorig jaar. De Pieten zaten reeds op de boot. Enig probleempje was dat men de staf van Sinterklaas was vergeten. Maar dat leek mij geen reden om onverhoopt weer terug naar Spanje te gaan. Zoals mijn zoontje zei: “Hij heeft toch een paard?”

De zwartepietendiscussie leek ver weg. Maar dat was buiten de extremisten aan beide zijden gerekend. Die bleken hun hakken nog maar eens extra stevig in het zand te willen zetten. In PowNews zagen wij eerst een item over een maatschappijleraar van een scholengemeenschap in Reigersbos (Amsterdam Zuid-Oost) die tegen zijn leerlingen zou hebben gezegd dat hij geweld tegen Zwarte Piet dit jaar niet zou veroordelen. Hij leek het te menen. In het volgende item zagen wij dat de PVV weer eens van one issue was veranderd. Sietse Fritsma zei dat de PvdA Nederland wilde afschaffen. En Martin Bosma, die ongetwijfeld heeft gemerkt hoezeer zijn achterban onversneden racisme weet te waarderen, deed een neger na. Hij zette een stem een terts lager en zei iets in een Surinaams accent. Het klonk nergens naar en de zin die hij in zijn hoofd had, liep vast voordat deze goed en wel begonnen was, zodat onduidelijk was wat hij precies wilde zeggen, maar dat de discussie voor de PVV nog maar net begonnen is, moge duidelijk zijn. Die hebben er zin an. Met instemming van De Telegraaf, waarin ik las: “Zwarte Piet verjaagd uit ziekenhuis.” Verder lezend bleek dat het Lucas Andreas besloten heeft om het ziekenhuis dit jaar niet met afbeeldingen van Zwarte Piet te versieren.

Zojuist zat ik in de auto. Antony van Antony and the Johnsons zong Bob Dylan’s Knocking on heaven’s door. Ik dacht te horen: “Mama, whipe the black from my face / I’m sick and tired of the war.” Maar black bleek blood te zijn. Het gaat een hete novembermaand worden.

 

 

[Dit stukkie verscheen op Sargasso]

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

2 Reacties

  1. Ik ben ook voor geweld tegen Zwarte Pieten! Vastbinden aan een pick-up truck en wegscheuren maar! Haha of verbranden!! LYNCHEN DIE KLOOTZAKKEN!! DOOD! VERDERF!!!! “Wie er stout is krijgt de roe” KIJKEN WIE NOU IN EEN POSITIE IS TE DREIGEN PIETJE!! HAHAAAA!! REVOLUTIE!!!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *