Maar wat vindt Henk van Zwarte Piet?

In de extreem onregelmatig verschijnende rubriek Maar wat vind Henk, vragen wij diverse Henken wat zij van bepaalde onderwerpen vinden. Vandaag: Zwarte Piet.

Henk krol

Henk Krol, voormalig abonnee van de Gaykrant, vindt dat er in Nederland met twee maten wordt gemeten: “Oké, ik heb een paar jaartjes geen pensioen afgedragen. Dat was misschien fout, maar hoe kon ik het weten? Iedereen die mij de laatste maanden als fractieleider van 50Plus aan het werk heeft gezien, weet dat ik helemaal niks van pensioenen begrijp. Wilt u geloven dat ik altijd heb gedacht dat je gewoon zelf moet sparen voor je pensioen? Wat dit met Zwarte Piet te maken heeft? Welnu, waarom dacht u dat Sinterklaas elk jaar al die kinderen cadeaus kan geven? Dat betaalt hij van het geld dat hij eigenlijk moet afdragen aan de pensioenen van zijn Pieten. Maar niemand die dat erg vindt. Want het zijn negers. En dat negers uitgebuit worden, interesseert de mensen niet. En zelf durven de Pieten niet te klagen, want o wee, straks wordt witte meneer boos en dan krijgen ze met de zweep. De meesten weten waarschijnlijk niet eens dat ze worden uitgebuit, het zijn immers negers en die hebben, zoals bekend, geen verstand van geldzaken.”

gewoon-henk-de-rooij

Heftruckmachinist Henk de Rooij, bij zijn maten bekend als Gewoon Henk, vindt het allemaal bijzonder amusant: “Het is een traditie aan het worden hè, die hele discussie. In het begin moest ik er aan wennen, maar inmiddels merk ik dat ik mij erop aan het verheugen ben. Als begin september de pepernoten in de winkel leggen, dan denk ik tegenwoordig bij m’n eigen: ha, leuk, over een klein maandje begint die hele discussie weer. Ik hoop wel dat ze het er ook bij De Wereld Draait Door over gaan hebben. Of bij De Rijdende Rechter. Tot nu blijft de televisie een beetje langs de zijlijn van de discussie staan. Jammer. Ik zet m’n geld op Wakker Nederland. Pepernootje erbij. Genieten maar.”

henk-scheermeijer-alias-agent-x005

Henk Scheermeijer, BVD-agent in ruste, thans gevierd schrijver: “Ik stam uit de tijd dat wij alles wat uit den vreemde kwam, wantrouwden. Wat dat betreft was de BVD haar tijd ver vooruit. Terwijl de hele wereld bloemetjes in elkanders haar deed, de waterpijp beroerde en de liefde bedreef, infiltreerden wij in de clan van Sinterklaas om uit te vorken hoe de vogel in de steel zat. De organisatie rond Sinterklaas is immens. Er zijn letterlijk duizenden Zwarte Pieten. Sommige Pieten hebben een uitgesproken rol, maar de meesten hebben vooral als taak de aandacht af te leiden en verwarring stichten. Vaak hebben ze niet eens door dat ze onderdeel zijn van een criminele organisatie. Dat ze voor een Turk werken met bijnamen als De Sint, Goedheiligman en Kapoentje, die zoveel geld heeft dat hij elk jaar aan alle Nederlandse kindertjes cadeaus kan geven, wat zoals bekend een bekende truc van de maffia is om zich geliefd te maken bij de bevolking, daar denken ze niet over na. Zo is de mens. Na mij de zondvloed. En die instelling geldt negers in het bijzonder, dat weet iedereen.”

bruggemannu

Henk Boedink, geboren zonder mening, heeft er geen mening over: “Of ik vind dat Zwarte Piet racisme is? Nee, dat vind ik niet. Of ik dan vindt dat Zwarte Piet een traditie is die in stand moet worden gehouden? Nee, dat vind ik ook niet. Ik weet wel dat ik er iets over moet vinden, maar ik doe het niet. Ik vind er niets van. Mensen zeggen mij wel: Henk, je vindt er toch wel iets van? Maar, nee, ik vind er niets van. Ik vind nergens wat van. Wat ik ervan vind dat ik nergens wat van vind? Wat denkt u? Daar vind ik niets van.”

henk-cobussen-300x200

Henk Cobus heeft wel wat beters te doen dan zich op te winden over Zwarte Piet: “Mevrouw, ik lig al nachten wakker van de vraag waarom Frank Lammers in een reclamefilm van Jumbo zijn huwelijksproblemen bespreekt. Het zal wel weer humor zijn. Net als mijn maatschappelijk werker die vuilniszakken koopt waarvan de diameter net te klein is om eenvoudig om mijn vuilnisemmer te spannen. Ik hoor haar satanische lach in mijn geestesoor schallen als ik in het holst van de nacht een kleine drie kwartier in gevecht met mijn afvalbak ben. Zwarte Piet can kiss my crippled ass.”

 

henk-dremshaven-aspirant-rotary

Aspirant Rotary-lid Henk Dremshaven is, ondanks zijn milde aard, woedend: “Voor mensen die Zwarte Piet racisme noemen, zou je eigenlijk de doodstraf weer moeten herinvoeren. Wat niet betekent dat Zwarte Piet niet afgeschaft moest worden. Natuurlijk moet Zwarte Piet afgeschaft worden, maar wel om de goede redenen. Zwarte Piet is een walgelijk politiek correcte poging om de neger in een positief daglicht te stellen. Onze kinderen laten geloven dat er negers zijn die je huis binnen sluipen om een cadeautje achter te laten. Wat is dat voor smerige kolder? Weg ermee.”

henk-van-laarhoven

Duivenmelker Henk van Laarhoven vermoedt een wereldwijd complot: “Iedereen die een beetje met Google overweg kan, weet dat de wereld geleid wordt door een bende pedofielen. En Sinterklaas is overduidelijk de baas. Hoe blind kan je zijn als samenleving? Een oude man in een jurk die cadeautjes voor je kinderen koopt? Met welk doel? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. Ik heb het zelf meegemaakt. Toen ik een jaar of zes was, vroeg de Sint of ik zijn staf een kusje wilde geven. Sindsdien eet ik geen brie meer. Het is een grof schandaal, maar waar heeft iedereen het over? Over Zwarte Piet. Men concentreert zich weer eens op een onbeduidend splintertje in de kleine teen terwijl men een roestige spijker in de knie heeft zitten. Ik durf mijn duiventil erop te verwedden dat Sinterklaas deze discussie zelf heeft aangezwengeld.”

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

5 Reacties

 1. Waarom hebben de turken eigenlijk geen probleem met Sinterklaas? Elke keer dat in hollywood een neger of een indiaan wordt gespeeld door een blanke gilt het gansche land “racisme” maar geen enkele turk lijkt er problemen mee te hebben dat de Sint al 100 jaar door een roomblanke Nederlander gespeeld wordt.

 2. De racisme-discussie over Zwarte Piet is dus ondertussen zelf een traditie geworden die het waard is om in stand gehouden te worden. Twee vliegen in een klap!

 3. Ik ging er in 2015 ooit vanuit dat de directie en medewerkers van Albert Heijn, Bijenkorf, Hema en Blokker, die opeens Zwarte Piet in de ban wilden doen, misschien vroeger de strip over ‘The Katzenjammer Kids’ uit 1893 hebben gelezen.
  Deze strip, in het Nederlands werd die uitgebracht als ‘De Doerakkers’ in Mickey Mouse maandblad uit de jaren ’70, was de eerste stripserie die ooit ontstond en hij gaat over de twee-eiige tweeling Hans en Fritz, kwajongens die met een Duits-Engels accent spreken, en constant hun omgeving tot wanhoop drijven.
  Zo worden hun moeder, Ms. Kay (een gezette, naïeve maar erg gedisciplineerde en autoritaire vrouw die de luiheid, klaploperij, steelgedrag en kwajongensstreken van haar pleeg-familie ontzettend verafschuwde), de Kapitein (een vrij gezette en opvliegende bebaarde schipbreukeling), de Inspecteur (een oudere kerel met een ellenlange baard die ontzettend opschepperig, lui, klaploperig en driftig is en het liefste al zijn werk overliet aan gedresseerde dieren of aan machines), Miss Twiddle (een magere en stijve vrouw die erg goed bevriend was met Ms. Kay maar bijna nooit doorhad dat haar ondeugende pleegzoon Rollo nog veel erger was dan Hans en Fritz!) en een aantal andere personages constant het slachtoffer van hun streken hoewel Hans en Fritz ook geregeld over de knie worden genomen en van hen een flink pak voor hun broek kregen.
  Er komen in deze strips echter een aantal zwarte negers met dikke lippen in voor, en oftewel heel slim, dom of autoritair schijnen, zoals de Superpygmee, een slimme zwarte jongen met gouden oorringen die op een kraanvogel vliegt en in telegramstijl praat en koning Bongo, een autoritaire negerkoning, en het constant aan de stok krijgt met blanke bedriegers. als dezen echter werden ontmaskerd werden zij in een schatblok gezet of anders in olie werden gekookt wat overigens nooit werd afgebeeld!
  Zij probeerden hem steeds te verleiden op een manier waarop men de vroegere negers eveneens wilden omkopen met kraaltjes en spiegeltjes al proberen Hans en Fritz dat steeds te beletten. Toch kregen zij ook wel eens van de zwarte soldaten van de koning een portie billenkoek, gelijk zoals Zwarte Piet zou hebben gedaan, en de inspecteur zou misschien beter voor Sinterklaas hebben gespeeld.
  Gelukkig hebben de anti-Zwarte Pieten nog niet geprobeerd om ‘The Katzenjammer Kids’ in de ban te doen om soortgelijke zwarte mensen te behagen want anders hadden Sjors en Sjimmie (in de eerste strip was Sjimmie ook een negertje met rode lippen, oorringen en hij praatte eveneens in telegramstijl) en Nero & Co (waarin het negertje Petoetje uit Papoea een vader als stamhoofd heeft met een zeer omvangrijke buik!) net zo goed kunnen zijn verdwenen.
  Het idee echter om een blank jongetje voor Witte Piet of Gouden Piet te laten optreden zal de Albert Heijn daar alleen maar schade berokkenen omdat niemand dat serieus neemt en geef mij dus gewoon echte Zwarte Pieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *