Kerry ontmoet Chinese president Xi op een ‘kritiek moment’

wc-papierDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had vanochtend in Peking een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping. Volgens Kerry vond de ontmoeting plaats op een “kritiek moment”. Hij refereerde aan de precaire situatie van de Chinese president op het moment dat ze elkaar zagen.

“Jinping schuifelde door de kamer met zijn broek op de hielen”, vertelt Kerry. “Eerst kon ik de situatie niet goed inschatten, maar toen ik een blik wierp op zijn achterste begreep ik de ernst van de zaak.” De Chinese president was zonder wc-papier komen te zitten op het presidentiële toilet. Nu was hij op weg naar de badkamer van zijn vrouw.

Kerry aarzelde geen moment. Hij pakte Xi vast en tilde hem horizontaal de kamer uit. Vastberaden liet hij de Chinese president op het tweede toilet zakken. “Als ik dat niet had gedaan was het waarschijnlijk een smeerboel geworden”, legt Kerry uit. “Ik moest snel handelen, voor overleg was geen tijd.” Toch voelde de Chinese president zich volgens Kerry geenszins in zijn eer aangetast. “We staan de laatste tijd voor grote uitdagingen. Dat brengt dan misschien veel gedoe met zich mee, het heeft ons wel dichter bij elkaar gebracht. We weten precies wat we van elkaar kunnen verwachten.”

Eerder vanochtend had Kerry al gesprekken met premier Li Keqiang en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Het belangrijkste doel van Kerry’s bezoek aan Peking is het verminderen van spanningen.

Bron: nrc.nl

1 reactie

 1. Het was ongeveer 75 jaar geleden dat Willy Vandersteen (1913-1990) de Chinezen en hun leiders nog vrij primitief afbeeldde en de Chinese maffia door hem op de hak werd genomen! toen werden Chinezen, net als overigens de Japanners (ze zijn bijna van dezelfde komaf maar al decennia’s elkaars vijanden!) afgebeeld met een geelachtige huid, spleetogen, ontblote witte tanden en soms met een lange vlecht in het achterhoofd! Het was een bepaalde strip die hij in 1948 schiep, De witte uil, waarin Vandersteen zelfs aangaf dat de handel in opium en oorlogen soms danig uit de hand konden lopen en er zelfs een vreemde atoombom op het toneel verscheen.
  Ik bezit dit album al enkele decennnia’s en vond het altijd al een prachtig verhaal! Het is in het begin erg opvallend dat Lambik bij puur toeval, als hij op zijn broer Arthur wacht in de haven, hij beland in de Chinese onderwereld waar in opium wordt gehandeld en gerookt! Lambik zal door dit vergif en de gouden pijp der dwazen grotendeels in een Chinees veranderen maar opium is echter veel zwaarder verdovend en kan een ware ramp voor een verslaafde betekenen! De Salamander zien opeens Suske & Wiske als een bedreiging terwijl die totaal niets afweten over de ontvoering van de twee broers waarna zij steeds in handen van de Chinese bandieten belanden die hen aanvankelijk wilden liquideren.
  Na een tocht in de duikboot, ‘de Stalen Haai’, naar China ruilen de helden de ene troep schurken in voor de anderen, de Langstaarten, die hen als slaven willen hebben voor de tiran Sjam Foe-sjek die in het vergeten Rijk leeft waar iedereen zich gedraagt en kleed als in de 16de eeuw! Deze dictator heeft de goedaardige prinses Tsji Tsji, van de kortstaarten, letterlijk en figuurlijk van de troon gestoten en handelt thans in opium. Als Lambik zichzelf als verlosser van de Kortstaarten gaat zien, terwijl de Langstaarten denken dat Arthus dit is, krijgt Lambik opeens bepaalde magische gaves waarmee hij, gelijk naar Jezus Christus, allerlei mensen geneest maar soms ook ziek maakt! De schildpad Toetenel is zelfs in staat om zichzelf tijdelijk uit zijn schild te kruipen en Suske & Wiske willen dolgraag Tsji Tsji helpen om weer op de troon te komen.
  Als er dan een complete opstand en oorlog uitbreekt tussen de Lang- en Kortstaarten, waarbij Suske & Wiske als slaven moeten werken op de plantages, Arthur bijna door Sjam Foe-sjek wordt omgebracht en het gouden paleis eraan dreigt te gaan duikt opeens de vredesvogel, gestuurd door een Boeddha (dit is eigenlijk een priester uit Tibet), op in de vorm van een vredesduif met een atoombom die echter niet van menselijke makelij is.
  Sjam Foe-sjek denkt op zijn beurt dat de bom iedereen zal doden en hij laat hem ontploffen maar dan blijkt dat er bepaalde goedaardige stralingen in te zitten die verderfelijke mensen van hun verdorven harten ontdoet en hen hierna letterlijk gouden harten geeft!
  Dan komen Sjam Foe-sjek, zijn volgelingen en de Langstaarten hierdoor tot inkeer (eigenlijk jammer dat dit niet met de Salamander en diens volgelingen gebeurde!), wordt de oorlog gestopt, het gouden paleis door beide verzoenende partijen herbouwd en gaan zij allen weer thee planten en opium definitief verwerpen.
  Tsji Tjsi wordt dan door de voormalige tiran, haar vroegere aartsvijand als een soort pleegdochter gezien, en deze zet haar weer op de troon waarna de helden, nog steeds gestoken in ouderwetse 16de eeuwse klederdracht, op Arthur na dan, huiswaarts keren en hoe het de Salamander hierna verging is echter nooit duidelijk geworden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *