De eerste vrouw van de lijst

Vanavond besloot ik Verzameld Werk 4 van Karel van het Reve uit de boekenkast te trekken. Dit deel begint met Uren met Henk Broekhuis, de columnreeks waarin Van het Reve clichés en stoplappen ontrafelde. De eerste column is een oproep om beweringen van algemene aard te boekstaven. Het soort beweringen dat vaak in kringgesprekken de kop opsteken. Beweringen die net zo goed niet waar kunnen zijn, maar die wel gemeengoed zijn geworden. Beweringen van het kaliber: ‘opgewarmde spinazie is kankerverwekkend’ en ‘vrouwen kunnen niet rijden’ en ‘in Den Haag zitten zakkenvullers’ en ‘als je met volle maag gaat zwemmen, kun je verdrinken’ en ‘de kleuren van oude postzegels zijn verdwenen’ en ‘alle bankiers zijn psychopaten’ en ‘een gematigde moslim is een contradictio in terminis’ en ‘Als Hitler twee teelballen had gehad en gewoon was aangenomen op de kunstacademie, had de Tweede Wereldoorlog nooit plaatsgevonden’ en ‘VHS won van Beta omdat VHS eerder kapot gaat’. Ik noem maar wat.

Toen ik de column las, moest ik denken aan een tweet die ik tijdens de laatste verkiezingen langs zag komen. De tweet was afkomstig van Karels kleinzoon Jonathan van het Reve. Hij zat, net als ik, te kijken naar Pauw en Witteman waar Frits Bolkestein en Wouter Bos te gast waren. Pauw en Witteman vroegen waar Bolkestein op ging stemmen. “Ik stem altijd”, zei hij met dat parmantig krakende stemgeluid van ‘m, “op de eerste vrouw van de lijst.” Wouter Bos bleek dat ook te doen. Zijn stem ging dus naar Jette Klijnsma. Jonathan van het Reve constateerde in zijn tweet dat dit eigenlijk een vreemde gewoonte was. Prominente politici stemmen altijd op de eerste vrouw van de lijst.

Het lijkt een nobel statement, maar het betekent niks, op de eerste vrouw van de lijst stemmen. Een volledig loos gebaar. Die hoogstgeplaatste vrouw komt toch wel in de kamer. En de kans dat de vrouwelijke nummer 2 groter wordt dan de mannelijke nummer 1 is vrij klein. Waarbij we natuurlijk meteen moeten denken aan Rita Verdonk. Zou Bolkestein toen ook op de hoogstgeplaatste vrouw hebben gestemd? Of telt Rita Verdonk niet mee omdat ze, zoals iedereen weet, twee harige ballen tussen heur benen heeft bungelen?

Doch dit terzijde. Ik vroeg me af welke prominente politicus begonnen was met deze traditie. Het lijkt mij echt iets voor Hans van Mierlo. Zijn er eigenlijk, vroeg ik me in één adem door af, wellicht ook politici die te kennen hebben gegeven altijd op de hoogstgeplaatste allochtoon te stemmen? Of op de hoogstgeplaatste homo?

 

[Dit stukkie verscheen op Sargasso]

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

6 Reacties

  1. Ik stem al 38 jaar op de eerste vrouw van de lijst. In de zomer van 1974 – of 1975, daar wil ik van af wezen – heb ik het daar met Hans [van Mierlo] eens over gehad en hij heeft die gewoonte toen overgenomen. Sindsdien heeft deze zich in Den Haag als een olievlek verspreid.

    1. dat wil zeggen: ik ga eerst alle lijsten af tot dat ik een lekker exemplaar tegenkom. Die zet ik op een lijst met andere lekkere exemplaren die mogelijkerwijs mijn stem verdienen. Daar stel ik dan weer een top 5 uit samen. Uit die top 5 komt uiteindelijk een kandidaat bovendrijven, daarbij zijn de foto’s die in de panorama hebben gestaan bepalend.. geen sinecure kan ik u vertellen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *