Vragen

Ik zag het dwaallicht Edith Schippers, onze minister van Volksgezondheid in Buitenhof met een gloeiend pleidooi voor besparing op zorgkosten via buren- en kinderhulp. Ook lanceerde ze plannen voor meer onlinezorg. Mensen zouden eerst eens op internet moeten kijken voor ze naar de huisarts hollen. Over de buurtjes en hun pannetje soep zometeen, eerst
de digitale idealen. Als de minister daarmee een stukje pro-actieve zelfdiagnose bedoelt, je hebt bijvoorbeeld een raar vlekje dat je gaat Googelen, dan moet ik haar in het effect van die aansporing teleurstellen.
De keren dat ik mijn dierbaren gebeld heb om afscheid te nemen omdat ik via die weg afbeeldingen van een terminale variant van een jeukbultje op het spoor was zijn niet op de vingers ( hé, is dit een nijnagel of het eerste teken van een leprose aandoening) van een hand te tellen.
Extra reden dus om voor aanvang van het spreekuur voor de deur van het Gezondheidscentrum te gaan liggen of de spoedeisende hulp lastig te vallen.
Als de minister de digitale variant van dat spreekuur voor ogen heeft dan moet ik haar wijzen op de moeite die het nu al kost om telefonisch in te loggen bij mijn geneesheer en zijn discipelen. Mocht ik eenmaal doorgedrongen zijn tot de virtuele spreekkamer dan kunnen Windows en KPN roet in het eten gooien door op het moment supreme van vonnis of geruststelling de verbinding abrupt te verbreken;
‘ Meneer Pasquali. het goede nieuws is dat ik weet wat u mankeert, het slecht ni….—–‘

Wat de buurtjes en het nageslacht betreft, rekent de minister op harmonieuze verhoudingen in geluidsrijke nieuwbouwflats, waar hand en spandiensten een vanzelfsprekendheid zijn.
In Ediths wereld keren we onder druk van de omstandigheden moeiteloos terug naar 1955.
En wat de hulp binnen familie betreft, daar kent u zelf ongetwijfeld de ‘hartverwarmende’ voorbeelden van in eigen kring of net daarbuiten.

Bovendien, wie indiceert mijn mate van zelfzorgzaamheid?
Is dat dezelfde gluiperd in lange leren jas die nu bevoegd is om te bepalen of je twee alleenstaande, maar gezellig mantelzorgende ouderen niet toch een stukje samenwonen en AOW korting aan kunt smeren?
Vragen, met de dag meer vragen.

1 reactie

  1. Mijn vriendin mantelzorgt zich helemaal uit de naad voor haar dement wordende moeder. “Gelukkig” komt haar moeder steeds meer in aanmerking voor professionele hulp. Heeft mijn vriendin wel hemel en aarde voor moeten bewegen, maar gelukkig kent ze het klappen van de zweep.. Als hulp niet mogelijk was geweest was ze ingestort, had oma op zolder gewoond en midden in de nacht door ons huis lopen spoken..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *