Filmverbeteringen: Alien [en tieten]

Alien dus. Een dijk van een film. Score van 8,5 op IMDb en terecht: sterk verhaal, prima acteurs, mooi gefilmd, het aliengebeuren vormgegeven door H.R. Giger, zelfs de muziek is goed, wat wil je nog meer? En dan toch nog ergens over zeuren? Ja. En wel hierover: gedurende de film verandert de alien van uiterlijk en neemt snel in omvang toe, maar je weet nooit helemaal precies hoe hij eruitziet en hoe groot hij is; er blijft van alles te raden over, Hitchcock had het niet beter kunnen doen. Tot het einde van de film, want dan komt de aap uit de mouw: de alien is gewoon een mens – een hele grote neger actually – met een raar pak aan.. Wat een afknapper.. Ridley Scott had de kijker beter wat meer in het ongewisse kunnen laten over uiterlijk en omvang van de alien, maar hij kan zijn fout nog relatief makkelijk ongedaan maken door de scenes waarin Ripley zich van het monster ontdoet door hem het vacuüm van de ruimte te laten inzuigen over te doen. Sigourney Weaver is inmiddels te oud, maar met de huidige stand van de computeranimatietechnieken moet er toch iets van te maken zijn. Ripley doet de deur open, in een flits zie je wat onduidelijke ronde vormen en tentakels voorbijschieten en als de deur weer dicht zit zie je door de patrijspoort alleen nog maar een stip aan de ruimtehorizon verdwijnen. De buitenscènes waarin het monster zich nog aan het schip vastklampt enz komen te vervallen. Door deze ingreep zal de score op IMDb omhoog gaan van 8,5 naar 8,6. Minstens. Dus werk aan de winkel, meneer Scott. En ik hoef niets te hebben voor mijn briljante advies, het is allemaal liefdewerk oud papier.

18 Reacties

  1. Ik bedoel dus een echte FILM-verbetering. Niet een verbetering van de stukjes. De stukjes van Kippfest en Spencer kun je namelijk niet vergelijken.

     1. Nee sorry, ik bedoelde sorry oud zeikwijf als in sorry zeggen aan oud zeikwijf niet dat oud zeikwijf sorry moet zeggen. Sorry!

 1. Van filmklassiekers moet je gewoon afblijven, niks aan veranderen, je gaat toch ook niet de ‘nachtwacht’ oververven? Of je moet George Lucas heten.

 2. Nu we het er toch over hebben..Prometheus gaan zien hoor, alles wat zich voor Alien afspeelde en spannnond niet te weinig..!

   1. Ik vond alleen het einde leuk. Lekker lomp na alle bombast. De rest snapte ik niet zo heel erg. “Hee ik ben een wetenschapper op een vreemde planeet en ik zie allemaal lijken die gruwelijk gestorven lijken te zijn. Hee ok ik doe effe me helm af, ok”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *