Mouse Busters

Al dagenlang worden mevrouw P. en ik uit onze slaap gehouden door een knaagorgie die zich boven onze hoofden afspeelt.
Het is de vloek van Sylvio, de veldmuis die we vorig jaar in onze voorraadkast verschalkt hebben. Of beter gezegd met een duivelse val de nek hebben gebroken. Het lijkt of tientallen familieleden besloten hebben ons deze winter letterlijk uit te komen wonen. Het trippelt, rent en raast boven ons hoofd. Men glijdt langs de wand achter ons hoofdkussen aan scherpe klauwtjes naar beneden en klimt vervolgens weer vrolijk omhoog. Tanden boren zich in de dakspanten waar, in onze verbeelding, de splinters afvliegen. Nagels scheuren isolatiedekens aan stukken en hoewel het feest zich voorlopig nog achter de muren afspeelt wordt de nachtelijke stilte verscheurd en vrezen we ieder moment door de horde overvallen te worden. Waarna ooit onze kinderen het afgekloven gebeente van hun ouders..enfin ik heb de ongedierteverdelger gebeld en lig nu heel even op de bank…

Met gierende remmen komt de gele pick up truck in het grindpad voor ons huis tot stilstand. De vleugeldeuren glijden open, twee mannen in witte
overalls springen naar buiten en graaien rugzakken, gereedschapskisten en een kooi uit de laadbak van de auto.
Als ze dichterbij komen zie ik pas hun kattenmaskers, levensecht met felgroene ogen en trillende snorharen.
‘U had gebeld’, fluistert de voorste hees.
Ik knik bevestigend en wijs naar boven.

De mannen installeren een trapje en verwijderen een plafondplaat in de voorkamer. Een klimt met een zaklamp naar boven.
‘ Going in..Mi..’
‘ Voorzichtig Noes’, sist de man op de vloer.
‘ Tsss’ , klinkt het geruststellend en een duim met een wel erg lange nagel wordt omhoog gestoken.
Het hoofd van de man verdwijnt in het gat en komt net zo snel weer tevoorschijn. Hij springt van de trap en trilt over zijn hele lichaam.
‘Sssslecht..’
‘Eh, hoe bedoelt u, slecht’, vraag ik bedremmeld.
Er wordt echter geen acht op mij geslagen..
Zonder te aarzelen ritst zijn collega zijn overall open en onthult een strak zwart catsuit bezaaid met tientallen kaasblokjes die met veiligheidsspelden op rug, borst en benen zijn bevestigd.
De ander heeft inmiddels een foudraal opengeritst waar hij een jachtgeweer met een brede dubbele loop uit trekt.
Vervolgens verwijdert hij het zeildoek van een kooi met vier zwarte katten.
‘Cat gun..?’, fluistert de ander ontsteld.
‘Yessss..’ Hij klapt het wapentuig open , grabbelt in de kooi naar een van de poezen en duwt het beest in de richting van de laadopening..

‘ Heb je al gekeken,? De stem van mevrouw P. helpt me uit de droom..
Ik heb de vallen van vorig jaar weer klaar staan in de voorraadkast.
Gevuld met jonge kaas, bestreken met een toefje Aldi ‘Helaas’ pindakaas met nootjes voor de echt lekkere trek. Succes verzekerd.
Als ik de kastdeur open zie ik in een oogopslag dat de vallen nog openstaan, ook de kaas is ongerept, alleen is bij alle 4 de pindakaas geheel verdwenen. Weggelikt of afgeschraapt.
Een deken van kleine zwarte drolletjes lijkt me uit te lachen.
Morgen komt er hulp..

10 Reacties

 1. Gehehehe. Ik heb een keer meegemaakt dat een klein knaagdier dood ging in een muur. Hele kamer rook wekenlang naar ontbindend beest!

 2. Is het wel een muis? In de tijd dat ik ’s nachts in een bejaardenhuis werkte, speelde het geval van een bewoonster, die dus ook ’s nachts, door de voordeur haar appartement verliet – en dan ging spoken. Tenminste, zo gingen de berichten, niemand had mevrouw ooit echt dwalende gezien, alleen de melding op het display: voordeur nummer zoveel. En mevrouw ontkende alles, wist nergens van. Ja ja, dement immers. Enfin, in een van mijn diensten, verscheen haar appartementnummer op het display van mijn pieper. Ik sprintte door de gangen erheen: ik wilde haar eindelijk ‘ns betrappen. Ik trof mevrouw in bed en haar voordeur gesloten. Maar buiten hoorde ik wat getrippel en geschuifel boven mijn hoofd in het plafond. Er was, het tehuis grensde aan een park, een marter actief en die had de bedrading gevonden. Bedradingen van auto’s schijnen ze ook lekker te vinden.

  En anders denk ik dat het de wraak is van de slakken die de wrede dood hebben gevonden in uw moestuin.

 3. mooi verhaal rigo.. nog steeds werkzaam in de nachtdiensten?

  +1 voor het stukkie ook. enne pasquali: je kunt ze ook vangen in livetraps en vervolgens dresseren.. begin je een muizencircus.. is vast wel markt voor want lievv!

  1. Ja,en ook met de jaarwisseling werk ik, ’s nachts, net als verleden jaar. Zien welke effecten alcohol op feestvierders heeft.

    1. Alles wat er in de maatschappij gebeurt, dat gebeurt helaas ook in een zorgcentrum voor ouderen, hetzij wat in een andere vorm: geweld, diefstal, inbraak, drankmisbruik (op pillenruilhandel heb ik geen zicht) affaires etc.

     1. Maar ik werk daar niet meer. Voor ik het vergeet: Prettige jaarwisseling gewenst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *