De oplossing voor het zwartepietenprobleem

Elk jaar, als de Sint met zijn gevolg ons land aandoet, laait de discussie weer op: is Zwarte Piet een racistisch onderdeel van dit zo sympathieke kinderfeest? Nee, zegt de ene helft, want kinderen zijn ‘kleurenblind’. Ja, zegt de andere helft, want Zwarte Piet verwijst in alles naar de vooroordelen en clichés die er rond de donker gekleurde medemens bestaan. Zwarte Piet is dom, lenig en draagt graag glimmende kleding en gouden oorringen. Als onderbetaalde werknemer die behoorlijk wat door de arbo verboden capriolen moet uithalen in opdracht van een oude rijke blanke man, lijkt hij een anachronistisch overblijfsel uit een reeds lang geleden afgeschafte slavencultuur.

Aanvankelijk had ik het idee om het verhaal van Sinterklaas te veranderen. Vertel tegen uw kinderen dat Sinterklaas een oude, impotente homofiel is die op zwarte mannen geilt. Uw kinderen raken zo reeds op vroege leeftijd op een positieve manier gewend aan een ongewone seksuele voorkeur. Dat kan enkel ten goede komen aan hun ruimdenkendheid. Echter, het karikaturale blijft.

De oplossing die antropoloog Ruud Baljon om Zwarte Piet in vijf jaar tijd roomblank te laten worden, zag ik aanvankelijk ook wel zitten. Het probleem is alleen dat Ruud één praktisch probleempje over het hoofd zag: mijn zoon zal onze buurjongen meteen herkennen als deze niet meer volledig zwart geschminkt is, maar zijn identiteit enkel verdoezelt met een mal pakje en een dito petje.

Het probleem leek schier onoplosbaar. Totdat ik ineens het volgende lumineuze idee kreeg. We maken van Zwarte Piet een vrouw. We doen haar een catsuit aan met bijpassend maskertje. Stelt u zich eens voor dat Sinterklaas naar Nederland komt en wordt vergezeld door een leger van catwomans! Het aanzien van Sinterklaas zal wereldwijd stijgen. Na zijn dood heeft Khadaffi een leemte achtergelaten als coolste dictator ter wereld. Die leemte kan ingevuld worden door Sinterklaas. Met zijn leger van catwomans.

Ziet u ze al over de daken sluipen? En pepernoten strooien? Ik wel. Stoute kindertjes krijgen met de zweep. Stoute vadertjes ook. Om over stoute moedertjes nog maar te zwijgen. Mrauw! Ik zie louter voordelen.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

8 Reacties

  1. Hm. Dat zou kunnen. Maar wellicht moeten mannelijke zwarte Pieten in zwarte batmanpakjes en vrouwen in zwarte catwoman pakjes. En Sinterklaas in een glimmend rood latex pak dat retestrak rond zijn schriele lijfje zit. En dan met een mooie rode cape. Een lekkere roden mijter. En die witte baard ervoor. Dat wordt me een gevolg, mensen!

  2. Mannelijke zwarte pieten zouden natuurlijk ook gewoon als ninja’s verkleed kunnen gaan. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is een werpster in z’n voorhoofd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *