Het komische talent van Sybrand van Haersma Buma

Het meest onderschatte komische talent van de politiek is Sybrand van Haersma Buma, vanaf nu te noemen Buma. Voordat ik verder ga met mijn verhaal wil ik duidelijk hebben dat ik dodelijk serieus ben in mijn Buma verering. Als volk zijn wij Buma niet waard, we zijn niet in staat om een weinig tot de verbeelding sprekend uiterlijk los te zien van de persoonlijkheid die schuilt in dat grauwe voorkomen.

Wij vinden iets pas grappig als iemand in een verenpak de vogeltjesdans doet of als een relnicht een raar stemmetje opzet en zich verkleed als een latente homo. Als wij willen lachen moet er eerst iemand voor lul gezet worden en als we het groene sein krijgen schieten we braaf met zijn allen tegelijk in een stuip. In het geweld van zoveel wansmaak sneeuwt de gortdroge en onderhuidse humor van Buma vanzelf wel onder.

Ten opzichte van de manische Wilders, brallende Pechtold, fanatieke Samsom, knuffelbare Roemer, joviale Rutte en sexy Thieme steekt hij inderdaad ook vrij schril af. Zoveel wil ik nog wel toegeven. Het grote verschil met de hierboven genoemde politiek acteurs is echter dat Buma totaal niet kan acteren. Dat hebben we allemaal kunnen zien in de deprimerende verkiezingsspot van het CDA. Iedereen die de spot heeft gezien zag een eenzame en verbitterde man die zijn leven met tegenzin accepteerde. Maar we zagen het allemaal fout. Wat we eigenlijk zagen was een politicus die geslachtofferd werd voor de ambities van ongetalenteerde communicatieadviseurs die een te groot promotiebudget hadden gekregen.

Natuurlijk trekt Buma bij het dekken van de tafel een smoel alsof hij eerst een shot van pis en citroensap achterover heeft geslagen. Buma is nou eenmaal geen huisman die met zijn gezin aan de ontbijttafel plannen voor het weekend maakt, en je ziet aan hem dat hij daar ook geen enkele behoefte aan heeft. Laat de Mona Keizers van deze wereld samen met hun gezin kopjes koffie bodemen tot ze er met een maagontsteking bij neervallen, Maar doe een man als Buma dat niet aan. Buma moest en zou echter door de ongeïnspireerde spindoctors van het CDA in het keurslijf van liefdevolle gezinsman en goede buur geduwd worden.

Maandenlang hebben de messentrekkers van het CDA hem gedwongen om steeds weer die mix van pis en citroensap op te drinken, dag in dag uit. Steeds moest hij weer aanschuiven om slechte moppen te tappen bij programma’s als VI en Pauw en Witteman. En als hij niet op tv was werd hij wel op een regenachtige namiddag gedropt in één of ander kutgehucht. Met een stapeltje folders in zijn handen kreeg hij dan een paar uur lang van elke voorbijganger te horen hoe lekker gewoon ze Mona keizer vonden.

Ik hoop dat het CDA van de afgelopen verkiezingen geleerd heeft en dat we Buma voortaan alleen nog maar in zijn natuurlijke habitat zullen zien: alleen op zijn kantoor en tot midden in de nacht dossiers vretend en nietjes schijtend. Tussendoor zien we shots van Buma die staat te rammen op een vastgelopen kopieerapparaat om zich daarna te verslikken in een slok koude koffie.

Het campagnefilmpje eindigt met Buma die de laatste trein naar huis mist en de nacht noodgedwongen op de koude vloer van het kantoor moet doorbrengen. Een stapel dossiers als hoofdkussen en zijn colbertje als deken. Een paar uur later wordt hij wakker gemaakt door de schoonmaker die een kopje koffie voor hem heeft meegenomen. “Het CDA. Voor elkaar!”

[Meer van Sammie Saul op sammiesaul.nl]

6 Reacties

  1. Ik was altijd een groot fan van Jan Peter Balkenenenende en die ander, die fascist. Donner! CDA levert komisch talent aan de lopende band.

  2. lol, Balkenende kon idd ook vrij komisch uit de hoek komen. Toen hij net MP was had hij best een komisch grapje over het aanpakken van telecomboeren die je altijd eerst je oude voicemails lieten afluisteren. Ingestudeerd misschien, maar wel vrij komisch gebracht.

    het CDA moet dit jaar de eindejaarsconference doen!

  3. haha ja idd. sorry, fan-deformatie is dat. Maar daar had hij ook gezeten. treurig hoe ze op zijn vermeende saaiheid inhakten. Toen maakte hij op commando een grapje en dat dat.. ach… ik krijg tranen in mijn ogen als ik er aan terug denk, zo treurig was dat.

  4. Zelf mocht ik Verhagen wel, die bij tijd en wijle een prima Hekking neer kon zetten.

    Buma zou meer zijn Laurel van Hardy kant moeten ontginnen. Beteuterd kijken kan ie al goed en ongelukkig aan zijn stropdas frunniken zou ie toch ook moeten kunnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *