CJP is het symbool van falend cultuurbeleid

De cultuurkaart CJP voor jongeren blijft behouden. Culturele instellingen richten hun educatie op deze groep.’

Dat is wat er in het regeerakkoord staat. Dat het grootste gedeelte van de jongeren niet op CJP zit te wachten maakt de Bobo’s in de cultuursector niet uit natuurlijk. CJP is ‘Cultuur’ en ‘Jong’ in één afkorting. Je bent wel een verdomd slechte baantjesjager als je dat niet op je CV wilt hebben. Vandaar dat Robin Linschoten (oud VVD staatssecretaris van sociale zaken) bijvoorbeeld ook jarenlang voorzitter van de raad van toezicht is geweest. En wie was de opvolger van Linschoten? Dat was, en is nog steeds, Hans Kamps. Directeur van de SER en medetekstschrijver van het laatste PvdA verkiezingsprogramma. Diezelfde PvdA die nu mede verantwoordelijk is voor het nieuwe regeerakkoord inderdaad.

CJP heeft één miljoen niet zelf betalende leden omdat ze een kaart uitgeven die door het voortgezet onderwijs jaarlijks wordt afgenomen. De cultuurkaart is de opvolger van de CKV bonnen die van 1999 tot 2008 werden verstrekt in het voortgezet onderwijs. Mooi initiatief! Cultuur en educatie gaan natuurlijk hand in hand, jong geleerd is oud gedaan. Laat jongeren in een vroeg stadium kennis maken met kunst en cultuur en ze zullen voor het leven verkocht zijn en verstandige burgers worden. Kort door de bocht is dat de gedachte achter cultuureducatie.

Sinds de eerste gratis CKV bonnen zijn we al dertien jaar verder. In die dertien jaar actieve cultuureducatie zou CJP toch een behoorlijke aanhang gekregen moeten hebben. Ze hebben de mogelijkheid gehad om jongeren voor het leven te kunnen prikkelen om al dan niet actief deel te nemen aan het culturele leven in Nederland. Helaas wijzen de cijfers anders uit. CJP zit al jaren rond de 77.000 betalende leden.
Met andere woorden: de gemiddelde jongere zit helemaal niet te wachten op CJP, maar krijgt het gewoon gratis en voor niks in zijn puistige mik geschoven omdat scholen een verplicht cultuurprogramma moeten afwerken. Wanneer jongeren de school verlaten hebben willen ze niets meer met cultuur of CJP te maken hebben. Op die kleine groep na die ook zonder CJP wel de theaters en podia weet te vinden.

Het meest interessante aan het stabiele aantal betalende leden van CJP is dat tot een paar jaar geleden de leeftijdsgrens voor leden nog 26 jaar was. Tegenwoordig is die leeftijdsgrens opgeschoven naar 30 jaar. Daarnaast is de instroom van nieuwe leden voor een flink deel te danken aan partnerships met bijvoorbeeld Agis Zorgverzekeringen waar je als lid van CJP tot 25% korting kunt krijgen.

Wat CJP doet is tamelijk briljant. Zelf niets bijdragen aan kunst en Cultuur maar er toch je bestaansrecht aan ontlenen. Zo staat het ook in de missie: ‘CJP stelt jongeren in staat hun culturele smaak te ontwikkelen en hun culturele horizon in Nederland en wereldwijd te verbreden. CJP brengt jongeren in contact met cultuur in de breedste zin en geeft daarbij voordeel en voorrang.’
Dat jongeren tot 30 jaar al een aantal jaar geen jongere meer zijn en korting bij een zorgverzekeraar geen ene drol met cultuur heeft te maken doet er uiteraard niet toe. CJP verschilt daarin ook niet met de rest van de organisaties uit de cultuursector die parasiteren op de talenten van een ander.

CJP is vergaande glorie uit een tijd dat je als jongere het laatste nieuws nog 4 keer per jaar via een tijdschrift tot je nam. Alleen baantjesjagende idioten zweren nog bij een organisatie als CJP, en wie dat niet inziet is waarschijnlijk zelf ook zo’n baantjesjagende idioot.

[Meer van Sammie Saul hier]

5 Reacties

  1. uiteraard, maar hier wist ik het toevallig van. komt nog eens bij dat ik een pesthekel heb aan alles wat speciaal voor jongeren wordt gemaakt, en in het bijzonder kunst voor jongeren

  2. Het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt was een stijfgesubsidieerde themaweek op de basisschool, over waarom roken slect dom en “heel erg uncool is!” Met als enig resultaat dat iedereen nieuschierig werd omdat dat roken wel heel erg cool klonk. Mijn schoolmakkers gingen zelfs peuken rapen van straat en die in de bosjes oproken. Twee weken later rookte een derde van me klas. Goed werk, overheid!

  3. @oud zeikwijf, idd, want dat geeft je credibilitey en gegarandeerd subsidie. je hoeft je plannen alleen maar daarop te richten en je zit gebeiteld.
    @kippfest, lol, de goede oude tijd toen je nog peuken op straat kon vinden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *