Journaal

Ik heb het een paar weken gegeven, maar nu grijp ik in.
Het journaal nieuwe stijl. Het dynamische journaal, het journaal van de jongere doelgroep, het journaal van de dicht bij de mensentaal, het journaal van het aanraakscherm, het lopen-zitten- staan journaal. 
Het is één grote ergernis terwijl we maandenlang met kleine lekjes lekker waren  gemaakt voor wat komen ging. Het zou de de totale make over worden: ‘Journaal  goes 2012’.

Het begint al met de tune. Ik weet niet of het een teken des tijds is, maar ik vind het muziekje een dipdeun. Ik word er telkens zo triest en neerslachtig van. Alsof de rampen onafwendbaar zijn en de crisis ons definitief bij de strot heeft. Dat komt doordat de laatste toon van wat je ook met de beste wil van de wereld geen melodie kunt noemen aan het slot naar beneden zakt, waarna er een heel miezerig gongetje klinkt.
Het is de tune van een ‘laat alle hoop varen journaal.’

En dan dat opgewekte ouwe jongens krentenbrood toontje, met als
cursusleider Jeroen Overbeek. Jeroen, zo ontspannen als een nat filterzakje, die mij aanspreekt als een voorleesvader op peuterspeelzaal het Hummeltje en zelf bijna in coma raakt van zijn sonore timbre.

En dan de standjes van Astrid, Annechien ( met de stem die steenkool splijt), Sacha, Rick en Rob. De een zit, de ander loopt, de volgende staat. Dat moet omdat anders de jongeren wegzappen  vanwege stilstaand beeld, Sáái..!  Inzicht gebaseerd op uitgebreide doelgroepanalyse bron: Bureau Diederik Stapel. Maar lieverds, nieuws moet je niet op willen leuken, soms is het ingewikkeld, of dramatisch of praat iemand langer dan één  soundbite, of in een rare taal en hoe flitsender gebracht hoe minder er wordt opgepikt. En alsjeblieft geen bruggetjes naar het weer, die arme steile Gerrit Hiemstra; ‘ Ik houd me maar even bij de bewolking van vandaag’, kan er niets mee. Is  al eens onderzocht wat de gemiddelde kijker zich na pakweg een kwartier nog herinnert van de headlines?
En dan de oude én de nieuwe versie vergelijken. En ook even controleren of Diederik wel écht langs de deuren is gegaan.

Ik gok er op dat de miljoenen voor de restyling weggegooid geld blijken te zijn. Je kijkt nou eenmaal of je kijkt niet, en waar hebben ze trouwens die gezellige Janet Schuurman gelaten, paste ze soms niet meer in die veel te nauwe jasjes met één knoop of bewoog ze niet lekker genoeg.
Dát zijn nog eens items, maar daar hoor je ze niet over bij dat Journaal.

1 reactie

  1. U hebt me verleid weer eens naar het journaal te kijken, wat ik al een paar jaar niet meer gedaan had. Nu weet ik weer waarom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *