Verdachte

‘Ach, meneer de agent, u heeft mijn mondslijm genomen voor het DNA. Dat wordt nu onderzocht, dus probeert u nu niet mij te bewegen om te bekennen. Alstublieft. Jawel, ik was in de buurt toen dat meisje vermoord werd, want ik moest een fornuis afleveren bij haar buren. Maar meer dan in de buurt zijn, was ik niet. Ik heb haar buren een kwartiertje voordat ik aankwam nog gebeld dat ik eraan stond te komen en alles was in orde. Maar toen ik aankwam, werd er niet opengedaan, dus ik heb dat fornuis niet afgeleverd. And that’s it! En u kunt maar het beste wachten totdat dat DNA er is, meneer de agent. Doe maar suiker en melk, ja. Ik hoef er geen koekje bij, want ik eet nooit onder het drinken. Nee, verwachtingen, laat staan hoopvolle verwachtingen heb ik niet, meneer de agent, want in Nederland zijn die rechters… Kijk, die rechters worden opgeleid, nietwaar? En nadat ze hun, hoop ik, zeer zware examen met goed gevolg hebben afgelegd, gaan ze aan het werk in hun rechtbanken. Dan krijg je dus niet zulke dingen als de Twee van Putten, die geen moord hadden begaan, of die zuster Lucia, die ook geen moord had begaan, of die pedofiel uit, ik dacht, Rotterdam. Die had ook niks te maken met die moord. Werken die rechters nog? Ik dacht het wel, niet? Dus het zou best kunnen dat ze mij ook van alles zullen aanrekenen. Gewoon omdat ze zitten te slapen, omdat ze niet goed hebben opgelet bij de statistieklessen enzovoorts. Omdat ze denken: de politie heeft een verdachte, dus dat zal ’m dan wel zijn. Of zo’n rechter is ordinair corrupt, zoals die rechter die die uitspraak deed in die BREIN-zaak. Of neem die zaak van die hockeyster. Een kardinaal zoals Simonis kan niet vervolgd worden wegens meineed, hoewel het overduidelijk is dat hij schuldig is, maar een hockeyster krijgt voor een vergissing een forse boete. Dus nee, hoopvolle verwachtingen heb ik niet. Ik geloof dat het hele rechtssysteem in Nederland niet deugt. Daar zouden ze eens iets aan moeten doen. Maar ik weet niet wat. Nu bel ik even met moeder de vrouw. Dag Marja, ja, ik kom vandaag waarschijnlijk niet meer thuis, nee. Ze hebben me gearresteerd. Ze denken dat ik een moord heb gepleegd. Nee, natuurlijk niet. Nou, ik neem aan dat… Maar er komt nu een andere agent aan die zegt dat dat bellen over moet zijn, dus gedag, lieverd! Maak je niet ongerust! Zo meneer, en u gaat het ook nog eens een keer proberen? Dat heeft geen zin, hoor. Wacht maar op dat DNA en als dat er is, kunt u uw excuses aanbieden. Aan wie? Aan mij natuurlijk!’

4 Reacties

  1. Ik had dit stukje ook op Facebook gezet, en daar kwam een reactie op in de trant van: Ja nou! En kijk hier eens naar! Plus een video van het Heroisch optreden van de politie tegen een stel krakers in onze Magische Hoofdstad.
    Ik heb er maar niks op gezegd.

  2. De rechters in die rechtbank zijn niettemin niet van het kaliber zoals Roland Freisler, de nazi-rechter van het Volksgerichtshof, want die kon bepaalde woorden uit de monden van zijn slachtoffers al helemaal niet verdragen!
    Ik heb al vaak gereageerd op Roland Freisler en ondanks wat hij heeft aangericht voel ik mij toch enigzins aangetrokken door deze bloedrechter. Toen ik hem voor de eerste keer leerde kennen rond 1989 op het moment dat ik foto’s van hem zag staan in sommige oorlogsboeken en de gruwelijke showprocessen die Freisler voerde tegen de Witte Roos en de samenzweerders van 20 juli 1944 kon ik er niet bij dat er meer rechters des doods bestonden.
    Freisler is namelijk niet de eerste (onrechtvaardige) magistaat die duizenden mensen ter dood had veroordeeld! Een kleine 150 jaar eerder ging Antoine-Quentin Fouquier-Tinville hem voor die net als Freisler 2600 mensen zou laten executeren! Het zou het mooiste zijn als er bepaalde historici waren die een boek over Fouquier-Tinville en Freisler zouden schrijven over hun levensloop, de vergelijkingen en verschillen, welke slachtoffers ze maakten en hoe ze aan hun einde kwamen. Ze leken zo sterk op elkaar dat ze bijna familie van elkaar hadden kunnen zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *